Saracia fondului national de asigurari de sanatate lasa spitalele fara bani de medicamente si falimenteaza farmaciile, carora li se deconteaza abia dupa opt luni contravaloarea retetelor compensate si gratuite. In toata aceasta saracie generalizata din sistemul sanitar, sute de mii de romani contribuie lunar la „subtierea” fondului pentru sanatate, imbolnavindu-se fictiv ori de cate ori nu au chef sa mearga la serviciu ori au de rezolvat o problema personala. Si totul pe principiul ca „doar plateste statul!”. Problema este ca nu statul da acesti bani, ci fiecare dintre noi, prin contributiile pe care le platim lunar la fondul de asigurari de sanatate. Iar cand unul dintre contribuabilii cinstiti, care nu s-au imbolnavit… inchipuit, are nevoie de servicii medicale, risca sa aiba surpriza de a i se servi eterna replica: „Nu mai sunt fonduri!”. Ca s-au epuizat pe concedii medicale.
Nu bolnavii inchipuiti sunt singurii vinovati de aceasta situatie. De vina sunt, in primul rand, medicii care elibereaza certificatele medicale si care, cu certitudine, nu fac asta gratis. De vina sunt si angajatorii, care se culca pe-o ureche si permit perpetuarea acestui obicei, fara a sesiza institutiile care pot verifica veridicitatea imbolnavirii. Si de ce ar face-o, spre exemplu, institutiile de stat, cand indiferent cat se lucreaza acolo banii de salariu vin, cu certitudine, luna de luna. Iar privatii, multi aflati acum in imposibilitatea de a da de lucru si de a-si plati angajatii, vad probabil in concediile medicale un fel de colac de salvare.
De vina este, in ultima instanta, sangele nostru de roman, care ne dicteaza, parca, acest comportament incorect, aceasta permanenta fuga de munca si responsabilitate. Pentru ca este putin probabil ca nemtii sa chiuleasca vreodata de la serviciu prefacandu-se bolnavi. Cel putin nu fara a risca sa ramana a doua zi fara loc de munca.
Cine pe cine fenteaza
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...