Salajul sufera la capitolul sistem medical

In sedinta de ieri pentru dialog civic, sedinta care se organizeaza lunar de catre Prefectura Salaj, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Olga Stana, a facut o prezentare a starii la zi a sistemului medical din judet, in prezenta prefectului Marin Nitu.
In contextul in care accesul la serviciile medicale a fost blocat de luni pana ieri dimineata din cauza ca nu a functionat sistemul informatic al cardului de sanatate, Olga Stana a remarcat dificultatile intampinate inca de la inceputuri, de la implementarea sistemului.
„In ceea ce priveste problemele cu care ne-am confruntat in asigurarea accesului constant al pacientilor la servicii medicale, acestea au fost generate in primul rand de proiectele legate de implementarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, atat in ceea ce priveste distributia acestuia catre asigurati, cat si validarea si raportarea serviciilor medicale in baza cardului national”, a spus directorul CAS.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ieri ca sistemul cardului de asigurari de sanatate a fost readus în stare de functionare începând de ieri de la ora 11.00.
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), care apara interesele medicilor de familie, a emis ieri un comunicat in care acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ca nu are solutii si prevederi clare pentru situatii cu a fost cea de saptamana aceasta, cand sistemul informatic nu functioneaza.
„Nu mai acceptam sa ne asumam riscul de a lucra offline când sistemele nu functioneaza, deoarece riscam imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea. Pacientii nostri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfunctionalitati, iar noi suntem nevoiti sa fim partasi la un atac la dreptul bolnavilor de a-si primi medicamentele de care au nevoie”, se arata în comunicatul SNMF, care cere demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput si achizitionat sistemul informatic si gasirea unei solutii de urgenta pentru functionarea sistemului de sanatate.
In cinci comune din Salaj nu exista medici
Din prezentarea facuta ieri la Prefectura Salaj de Olga Stana reiese ca din totalul de 117 medici de familie aflati în relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Salaj, 55 de medici activeaza în mediul urban si 62 în mediul rural.
In prezent exista cinci comune fara medic de familie Coseiu, Lozna, Treznea, Zalha, Zimbor, asistenta medicala fiind acordata de medicii de familie din localitatile invecinate prin inscrierea asiguratilor pe liste. Neatractivitatea acestor comune rezida din numarul mic de asigurati existenti in localitatile respective, conditii socio-economice ale zonei precare, decizii ale CMR privind infiintarea de puncte de lucru ale cabinetelor din mediul rural, neproductive, potrivit directorului CAS.
Zalha are 908 locuitori, Lozna – 966 locuitori, Treznea – 1.041 locuitori, Zimbor – 1.004 locuitori, Coseiu – 1.178 locuitori. In consecinta, peste 5.000 de salajeni au acces greoi la servicii medicale.
Olga Stana spune ca la Lozna nu este medic de familie din anul 2005, la Coseiu a fost un medic pana in 2008, care a murit, dupa care un alt medic a stat acolo doar un an, intre 2011 si 2012, api s-a mutat in Sanmihai. La Treznea nu a fost medic de familie niciodata. La Zalha, ultimul medic de familie s-a mutat in aprilie 2015 in comuna invecinata Simisna. Iar la Zimbor medicul de familie s-a mutat in noimebrie 2015 la Cuzaplac.
35.000 de salajeni nu sunt asigurati medical
La data de 30 iunie 2016 figurau inscrisi pe listele medicilor de familie aflati in relatie contractuala cu CAS Salaj un numar de 220.018 persoane, din care 185.223 (84,18 la suta) asigurati, iar 34.795 (15,82 la suta) persoane neasigurate, beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale, potrivit directorului CAS Salaj.
La nivelul judetului Salaj functioneaza patru centre de permanenta: Zalau, Crasna, Cehu Silvaniei si Hida, in care isi desfasoara activitatea, acordand servicii medicale in regim de garda, un numar de 26 de medici de familie, in baza contractelor incheiate cu CAS Salaj. Pentru orele de permanenta asigurate prin centrele de permanenta din judet s-a decontat suma de 302.000 lei.
In primele sase luni ale acestui an, cele sase spitale din judet au acordat servicii medicale, conform contractului încheiat cu CAS Salaj, pentru 15.982 de pacienti în spitalizare continua si 18.250 pacienti în spitalizare de zi, sumele decontate fiind de 32.408.000 de lei la spitalizare continua si 3.982.000 de lei la spitalizare de zi.
Daca facem suma bolnavilor tratati in spitale si suma banilor cheltuiti, rezulta ca s-a cheltuit in medie 1.051 de lei cu un bolnav. Cu cei in regim de spitalizare continua s-a cheltuit insa 2.027 de lei de bolnav, iar in cazul spitalizarilor de zi cheltuiala a fost de 218 lei de bolnav.