Vaccinarea copiilor intra in normal din a doua parte a lunii octombrie

Programul de vaccinare a copiilor va intra în normal din a doua parte a lunii octombrie, conform schemei nationale de imunizare, vaccinul hexavalent fiind receptionat, a anuntat ieri Ministerul Sanatatii.
Primul lot de vaccin pentru imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (pertusis), hepatitei virale B, poliomielitei si Haemophilus influenzae tip b este acum în depozitul Unifarm si într-o saptamâna va fi distribuit catre Directiile de Sanatate Publica, promite Ministerul Sanatatii, precizand ca acest prim lot este constituit din 115.000 de doze.
Dupa ce ajunge în depozitele locale, DSP-urile îi vor anunta pe medicii de familie ca pot ridica vaccinul pentru derularea programului de imunizare în conditii optime.
Totodata, medicii de familie sunt indemnati sa demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili si a celor care nu au fost vaccinati pâna în prezent”.
Al doilea lot de vaccin hexavalent, adica 140.000 de doze, va ajunge în România pâna pe data de 31 octombrie 2016.
Ministerul Sanatatii mai anunta ca vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, este în stocuri suficiente, astfel încât sa poata fi asigurata imunizarea tuturor copiilor.
In ce priveste vaccinul antigripal, acesta a fost de asemenea receptionat, iar pâna la finalul lunii octombrie va începe campania de vaccinare. Vor fi 500.000 de doze disponibile pentru populatia vulnerabila la boala (copii, bolnavi cronici,
vârstnici si personal sanitar), cu posibilitatea de suplimentare a dozelor în functie de cerere.
Despre vaccinul BCG, împotriva tuberculozei, destinat nou-nascutilor, ministerul spune ca va ajunge în maternitati în maximum trei saptamâni, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare si va fi demarata procedura de achizitie. stop_coloana
Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Sandra Alexiu, membra a Grupului de vaccinologie, afirma in urma cu numai cateva zile ca piata româneasca se confrunta cu un deficit de vaccinuri necesare copiilor sau adultilor, printre acestea figurând vaccinul hexavalent, cel rujeolic sau vaccinul antitetanic. Lipsa vaccinurilor, in special a celui hexavalent, a creeat panica ’ntre parinti. Vaccinul hexavalent face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor si se administreaza împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, Haemophilus si poliomielitei, dar si hepatitei B.
Intrebata despre situatia vaccinului hexavalent in Salaj, Ligia Marincas, directoarul Directiei de Sanatate Publica Salaj, ne-a declarat ca „in cateva zile urmeaza sa ne cheme sa mergem dupa el”.
Despre cazul pe care i l-am prezentat, al unui copil vaccinat prima data cu vaccinul hexavalent la varsta de sapte luni, in conditiile in care calendarul vaccinurilor prevede ca vaccinul se adminitreaza la varsta de doua luni, Ligia Marincas a spus ca nu intelege de ce se intampla astfel de cazuri.
„De fiecare data medicii de familie primesc de la noi recomanarile pentru recuperarea eficienta a copiilor. Noi am avut in iunie si iulie vaccin, nu inteleg de ce medicul de familie a facut asa tarziu vaccinul. Avem documente oficiale prin care medicii de familie pot sa va spuna ca noi am impartit doze de vaccin hexavalent, aproape 1.400 de doze. Ultima transa de vaccin hexavalent care a intrat in Salaj a fost in luna iulie. Aproximativ 1.400 de doze au fost impartite medicilor de familie. Nu pot sa ma pronunt de ce un copil nu a primit la timp vaccinul hexavalent, doar medicul de familie poate sa va raspunda”, ne-a declarat Ligia Marincas.
Ministerul Sanatatii a reziliat la final de august contractul cu distribuitorul Polisano pentru vaccinul hexavalent si anunta demararea în regim de urgenta a procedurilor pentru achizitia vaccinului. A atribuit contractul companiei Unifarm, pentru achizitia a 225.000 de doze de vaccin hexavalent.