Piețarii cer prețuri mai mici la chirii in hala agroalimentară
Producătorii spun că „unii n-o să reziste”
Producătorii din piața agroalimentară cer prețuri mai mici la închirierea meselor și vitrinelor din noua hală agroalimentară, cel puțin până când va trece o perioadă de acomodare atât pentru cei care vând, cât și pentru cei care cumpără.
Este motivul pentru care Primăria Zalău a decis să amâne până după Sărbătorile de Paști deschiderea halei agrolimentare centrale, deși aceasta era programată la începutul lunii aprilie.
„Mai sunt niște probleme cu constructorul și am înțeles că producătorii sunt îngrijorați că le vor scădea vânzările, că nu vor avea suficientă lumină, că sunt spații răcoroase. Dar spațiul e luminos, este încălzire pe timp de iarnă, este un spațiu circular, cu acces din două părți. Vrem să socotim bine unde să-i punem pe fiecare, să nu fie discuții. Eu cred că până la urmă toți vor fi mulțumiți, dar cel mai important este să fie mulțumiți consumatorii. Eu cred că va fi un spațiu civilizat pentru comercializarea produselor alimentare”, ne-a declarat Radu Nistorescu, administrator public al municipiului Zalău, cu adăugarea că toți comercianții și producătorii din sectorul legume-fructe și lactate au loc suficient în noua hală.
Cine nu-și ia spațiu în hală nu va avea unde să vândă
Radu Nistorescu ține să anunțe că producătorii care nu vor dori să închirieze spații în hală nu vor putea să rămână să vândă la mesele vechi, pentru că primăria vrea să curețe zona și să-i dea un aspect modern, cu amenajare de parcare și aranjamente peisagere.
„La parter, cel puțin deocamdată, sunt locuri destule. O anumită presiune va fi la vară, când vin și cei din sud, dar cred că și atunci vom face față. Sus, la etaj, închirierea se face pe bază de licitație. Sigur, vor fi și oameni nemulțumiți, dar nu rămâne nimeni pe vechile spații”, a spus administratorul Zalăului.
Ce tarife vor plăti țăranii în hala agroalimentară
Tariful de bază stabilit de primărie pentru producătorii de legume și fructe este de 8 lei pe masă pe zi și de 10 lei pe masă pe zi, pentru comercianții de legume și fructe care nu sunt și producători. La licitație, pentru rezervarea meselor pe o lună de către producătorii agricoli, prețul de pornire este de 125 de lei pe masă, iar pentru comercianți prețul de pornire la licitație începe de la 156 de lei. Cei care doresc să închirieze o vitrină frigorifică vor plăti 10 – 12 lei pe zi, în funcție de mărime, iar tariful de închiriere pe lună pornește la licitație de la 260 de lei pentru vitrina mică și de la 300 de lei pentru vitrina mare.
Producătorii reclamă disconfortul meselor mici, la prețuri prea mari
Unul dintre cei mai vechi producători de legume, prezent de multă vreme în piața centrală, inginerul Costel Petrache din Lozna, spune că este nerăbdător să se mute în hala agroalimentară, unde apreciază că va fi un comerț civilizat, în spații curate, fără praf și improvizații, iar singurul dezavantaj pe care-l găsește este prețul mare de închiriere a unei mese, raportat la mărimea acesteia, spațiu total insuficient pentru un producător cu marfă variată. „Aștept cu nerăbdare deschiderea. Nu ne place afară. Sigur, toată lumea e reticentă la nou. Sigur că mi-ar plăcea și mai mult dacă prețul de închiriere al mesei ar rămâne la fel. Dar acesta este trendul (comerțul în hală agroalimentară – n.r.). Dacă o să fie o diversificare a produselor, să se vândă și carne și pește și pâine, clientul o să vină ca la supermarket și va avea o gamă mai largă de produse din care să aleagă. Poate are nevoie doar de carne, dar trecând pe lângă legume, fructe, vede și cumpără”, explică inginerul agronom avantajul comerțului într-o hală agroalimentară. stop_coloana
Producătorul sălăjean cere administratorilor pieței să fie mai toleranți cu prețurile pentru producători. „Ar trebui să dea niște subvenții pentru spații, cel puțin până ne obișnuim, să fie mai toleranți cu prețurile, să nu ne perceapă taxă de parcare. Ar trebui să țină cont că, mesele fiind mici, cei care avem marfă multă trebuie să stăm câte două persoane, una la vânzare și alta la aprovizionare din mașină. Nici mie nu-mi convine prețul și că e spațiul mic, mai ales la 100 de kilograme de marfă. Trebuie să aprovizionez permanent, pe măsură ce vând. Sunt câțiva care n-o să reziste”, este de părere producătorul de legume din Lozna.
Producătorii de lactate se tem de concurența societăților comerciale
Medicul veterinar Nelu Bindiu este și el unul dintre cei mai vechi producători de produse lactate din piața agroalimentară centrală. Vine de două ori pe săptămână la piață cu lapte, smântână, brânză, telemea, cașcaval și ouă care provin din ferma sa din comuna Lozna, toate obținute natural, prin rețete autohtone. Spune că aduce bisăptămânal o cantitate mare de produse, dar că după ce se va muta în noua hală va trebui să respecte noi reguli privind etichetarea produselor care provin din lapte. „La noi la lactate ne nemulțumesc taxele. Plătim taxe mult mai mari pentru că suntem obligați să închiriem vitrine și pentru lactate și pentru ouă. În plus, nu vom putea vinde brânză, telemea sau alte derivate din lapte dacă nu avem certificat de procesare în fermă. Sunt costuri suplimentare pentru cei care nu au condiții de procesare în fermă. Eu am aceste condiții și nu e o problemă. Plus că produsele vor trebui ambalate și etichetate. În rest, e în regulă, ne convine să ne mutăm în hală, doar prețurile (la chirie – n.r.) ne omoară. Am înțeles că o să lase și societăți comerciale să vândă lactate și noi nu putem concura cu ei (la licitații – n.r.), spațiile fiind puține. Cei cu cantități mici de lactate nu o să reziste”.
Condițiile cerute de DSVSA pentru vânzarea de produse animaliere în hala agroalimentară
Potrivit informațiilor obținute de la Vasile Chindriș, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA Sălaj), producătorii de lactate sau alte produse care provin de la animale trebuie să aibă asupra lor documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de DSVSA, actul de identitate al producătorului sau a actelor de identitate ale membrilor familiei acestuia, documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului sau a membrilor familiei acestuia; fișa de sănătate a animalelor de la care au fost obținute produsele primare de origine animală, certificatului de producător, eliberat de primării.
Chindriș spune că produsele lactate pot fi comercializate în piețe doar dacă provin din centre de prelucrare a laptelui integrate în exploatații înregistrate sanitar veterinar conform Ord. nr. 111/2008 și care îndeplinesc condițiile minime de igienă, flux tehnologic și siguranța a alimentelor. Cât despre modul de etichetare și ambalare, medicul veterinar spune că ambalarea este obligatorie și acum și că trebuie să se utilizeze ambalaje sterile, dar și că este nevoie de o etichetare sumară.
