Raportul anual al primarului privind starea socială, economică și de mediu în municipiul Zalău, ce va fi supus atenției consilierilor locali în ședința ordinară de mâine, relevă faptul că sute de familii se bazează pe ajutoare sociale, iar cerșetoria e un fenomen greu de eradicat. Raportul este întocmit pe baza datelor trimise de către instituțiile abilitate.
Zalăul este ticsit de săraci
Zalăul este un oraș “ticsit” de oameni săraci, după cum reiese din datele transmise de către Direcția de Asistență Socială Comunitară (DASC) Zalău.
1.280 de familii au beneficiat de ajutor de încălzire a locuinței pentru sezonul rece 2014 – 2015. Din acestea, cele mai multe cereri, respectiv 1.185, au fost pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței cu gaze naturale.
108 de familii și persoane singure cu venit mic, aflate în evidența DASC, beneficiază de ajutoare sociale. 296 de familii, din 337 câte au depus cereri, au beneficiat anul trecut de sprijin pentru reabilitarea termică a blocurilor.
130 de zălăuani au beneficiat zilnic anul trecut de o masă caldă la Cantina de Ajutor Social, care are o capacitate pentru maxim 150 de beneficiari. În plus, 63 de persoane fără adăpost au beneficiat anul trecut de găzduire pe timp de noapte la Adăpostul de Noapte din cadrul Centrului Social de Urgență.
A crescut îngrijorător fenomenul violenței în familie
Din totalul de 1.220 de documente întocmite de către Serviciul Autoritatea stop_coloana Tutelară și Protecția Copilului anul trecut, 137 au fost anchete sociale în domeniul violenței în familie, cu 104 mai multe față de anul 2013.
Totodată, în 2014 au fost monitorizate 18 mame minore, spre deosebire de 17, câte s-au înregistrat în 2013.
30 de mame rome au fost consiliate pentru a se prezenta la Cabinetul de Planning Familial pentru evitarea sarcinilor nedorite.
Poliția Locală a dat de 500 de ori peste cerșetori
Polițiștii din cadrul Poliției Locale Zalău se laudă cu 501 acțiuni de “anihilare a fenomenului de apelare la mila publică”. Formularea-deziderat “anihilare” induce în eroare și seamănă a minciunică. Pentru că dacă ar fi anihilat cerșetoria în 500 de cazuri, ar fi însemnat că Poliția Locală a convins un zălăuan din fiecare 120 de locuitori să renunțe la mila publică. Ce e logic să înțelegem este că Poliția Locală a surprins cerșetorii de 500 de ori pe parcursul anului 2014 fără să rezolve nimic. Aceiași cerșetori stau în aceleași locuri din oraș și azi.