Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a randuit pentru joi Lasatul Secului pentru inceputul postului Sfintei Marii, perioada dinaintea sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, fiind considerat la fel de sever ca postul Pastilor, dar mult mai scurt, de numai doua saptamani, potrivit BOR. Postul Adormirii Maicii Domnului dureaza intre 1 si 15 august.
Pentru credinciosii care respecta toate canoanele bisericesti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Invierii Domnului. Tipicul cel Mare si invatatura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri si vineri, pana la Ceasul IX, adica pana la ora 15.00, cand se consuma mancare uscata. Marti si joi se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se pot consuma untdelemn si vin.
In 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), in orice zi ar cadea, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin. In timpul acestui post se citesc in special rugaciuni catre Maica Domnului, precum cele doua Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. Postul Santamariei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se tine in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu care, inainte de Adormire, a petrecut in neincetata rugaciune si ajunare.
Postul Sfintei Marii incepe vineri
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...