Dupa 33 de perchezitii domiciliare in Salaj si in alte sapte judete, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Salaj au adus la audieri 25 de persoane, dintre care noua au fost arestate. Dintre cei noua arestati, opt sunt din Salaj, unii recunoscuti „pe piata” drept oameni de afaceri importanti. Acum sunt suspecti de savarsirea infractiunilor de delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat. Intr-o prima faza, s-a constatat ca prejudiciul cauzat este in suma de aproximativ cinci milioane de euro. Procurorii DIICOT sunt insa de parere ca pre-judiciul este mult mai mare. Ancheta este abia la inceput.
Ancheta a durat doi ani
Ancheta propriu-zisa a inceput in martie 2012, cand lucratori ai Garzii financiare au sesizat DIICOT. Potrivit ultimului comunicat de presa emis de DIICOT – Biroul Teritorial Salaj, incepand din anul 2010 mai multe societati ce aveau un comportament de tip fantoma erau folosite de catre alte societati pentru a eluda activitatea contabila in vede-rea eludarii bugetului de stat, sumele de bani obtinute in urma activitatilor de evaziune fiscala si delapidare intrand in posesia administratorilor societatilor beneficiare, care controlau si societatile fantoma. Societatile fantoma sunt lipsite de orice activitate economica reala, ele fiind folosite doar pentru emiterea de facturi fiscale.
Boschetarii erau facuti
directori de firme
Societatile cu activitate comerciala semnificativa, prin intermediul administratorilor lor, gaseau o persoana sau un grup de persoane, de regula cu conditie materiala mo-desta sau cu un nivel intelectual scazut. Se racolau de obicei persoane fara adapost care, in schimbul unor sume modice (100 – 200 de lei), erau de acord sa devina administratori ai unor societati comerciale fantoma. Unii dintre acestia habar nu aveau ce se intampla, nu stiau nimic despre fraudele facute de catre liderii gruparii de crima organizata. Astfel, aceste persoane erau transportate de catre liderii gruparii in municipiul Zalau, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comertului, la diferite unitati bancare, unde semnau actele de deschidere de conturi, ulterior actele societatii fiind preluate de catre membrii gruparii, inclusiv cardurile bancare si codurile PIN aferente. De asemenea, aceste persoane fara adapost erau obligate sa semneze chitante si facturi fiscale in alb, contracte de prestari servicii, contracte de vanzare cumparare, imputerniciri, acestea fiind folosite ulterior pentru desfasurarea unor activitati economice fictive, respectiv achizitionarea de bunuri, prestare servicii, vanzarea unor bunuri. Un exemplu elocvent este preluarea unei societati comerciale de catre o persoana fara adapost din orasul Tasnad, judetul Satu Mare, care traia intr-un garaj din acest oras, fara apa curenta si electricitate, singurul venit al acestuia fiind ajutorul social in suma de 127 de lei. Dupa semnarea actelor de cesiune si eliberarea documentelor bancare, unul dintre liderii gruparii a ridicat de la o stop_coloanaunitate bancara cardul bancar intocmit pe numele persoanei fara adapost, precum si codul PIN. Dupa controlul organelor fiscale, pentru a ascunde activitatea infractionala desfasurata, societatea a fost cedata unei persoane fara adapost din orasul Debrecen, Ungaria.
Cine sunt „oamenii de afaceri” salajeni arestati
Cu exceptia lui Nicoara Pavel care este din judetul Satu Mare, toti ceilalti opt arestati sunt salajeni. Nicoara Pa-vel este un fost politist din Tasnad, care impreuna cu Chira Sebastian, al carui nume se regaseste legat de o firma zalauana fara notorietate, au pus bazele retelei de firme fantoma. Nicoara se ocupa de racolarea celor fara adapost din judetul Satu Mare, iar Chira de boschetarii Salajului. Boschetarii recrutati de cei doi primeau „titulatura” de admi-nistratori de firme si erau folositi pentru semnarea in alb a documentelor.
Galis Ioan si cumnatul sau Huluban Ioan sunt administratori ai firmelor de transport Eurocard 2000 si Eurocard 2007 din Zalau. De la cele doua firme se intindea reteaua de inginerii financiare. Prin anul 2001, cei doi au mai fost anchetati de procurori pentru trafic de combustibil in Serbia, dar dosarul a fost „ascuns” de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj.
Biris Gavril este unul dintre admi-nistratorii firmei de transport Ritorsa Trans din Simleu Silvaniei. A fost membru PSD si consilier judetean pe lista USL dupa alegerile din iunie 2012. În octombrie 2012, in ultima clipa, s-a inscris la PP-DD pentru a candidat la Senat pe colegiul nr.1 Simleu – Cehu Silvaniei. Ulterior, Biris si-a pierdut ca-litatea de membru PSD, iar in luna decembrie 2012 a fost demis din functia de consilier judetean. Agentia Nationala de Integritate l-a declarat incompatibil pentru ca a incheiat mai multe contracte de prestari servicii de transport cu o institutie de sub tutela Consiliului Judetean.
Gavril Biris, impreuna cu sotia sa, administreaza firma Ritorsa Trans. Po-trivit Gazetei de Cluj, firma lui Biris este abonata la contractele Directiei regio-nale de drumuri si poduri Cluj (DRDP). Numai in 2012, Ritorsa Trans a obtinut doua contracte de intretinere a drumurilor nationale in judetele Satu Mare si Alba, in valoare de 12, 3 milioane de lei.
De asemenea, in anul 2008, firma lui Biris apare intr-un contract frumusel in valoare de 48,99 milioane de lei in judetul Bistrita, dupa ce s-a asociat cu firma „regelui asfaltului”, Dorinel Umbrarescu, administratorul firmei Spedition UMB Bacau, alaturi de alte firme Athos si Loial Impex Suceava, scrie Ziua de Cluj.
Baidoc Marinel, asociat cu Biris Gavril la firma Ritorsa Trans, este un fost politist.
Boita Emil, Boer Vasile Valer si Dejeu Gheorghe Dorel sunt tot „afaceristi” salajeni, insa numele lor nu sunt asociate cu firme de notorietate.