Toata lumea spune ca nu sunt locuri de munca. Fals. Sunt locuri de munca. E drept, nu pentru fiecare dintre noi, dar sunt. Problema e ca locurile de munca necalificate sunt platite prost, iar angajatilor li se cere mult. Majoritatea renunta, preferand sa faca „ciubucuri” la negru, castigand mai multi bani decat salariul pe care il primesc ca muncitor neca-lificat. Dupa ce trec printr-un sistem de invatamant cu multe hibe, care nu face decat sa-i pregateasca prost, e normal ca tinerii sa fie derutati. Au diplome peste diplome si se considera indreptatiti la un post bun si bine platit. Numai ca degeaba faci o facultate, daca nu stii la urma cu ce se mananca meseria pe care vrei sa o practici. Fenomenul nu e nou. Sunt multi angajatori care se plang ca vin tineri cu facultate care nu sunt calificati, ca nu au experienta si nu stiu pe ce sa puna mana ca sa duca sarcina la bun sfarsit. O alta problema e ca multe meserii ca-lificate sunt platite mizer. De ce stop_coloanaar fi motivat un tanar absolvent sa intre in invatamant, de exemplu, sa castige un salariu cat un supraveghetor la jocuri electronice? Un cersetor, la urma urmei, face mult mai multi bani decat salariul minim pe economie. E clar ca sistemul are defecte mari. Degeaba sunt locuri de munca, daca nu exista omul potrivit care sa ocupe pozitia. E un cerc vicios din care nici ti-nerii si nici angajatorii nu au cum sa iasa daca nu se gaseste o modalitate de a remedia sistemul. Altfel, vom avea mereu locuri de munca neocupate din pricina ca oamenii fie renunta, pentru ca sunt prost platite, fie nu le pot ocupa pentru ca nu au calificarea necesara.
Sunt locuri de munca, dar cui foloseste?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...