Consiliul Judetean Salaj va organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de director pentru Muzeul Judetean de Istorie si Arta si pentru Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj. Mandatele de trei ani ale actualilor directori, Corina Bejinariu la Muzeul Judetean, si Daniel Sauca la Centrul de Cultura si Arta, au expirat, celor doi fiindu-le prelungite mandatele pana la organizarea unui concurs pentru aceste posturi. Corina Bejinariu ne-a declarat ca nu s-a hotarat inca daca va candida pentru un nou mandat, insa Daniel Sauca a afirmat ca va candida cu siguranta.
Corina Bejinariu a atras
fonduri europene pentru a da
o noua fata Muzeului Judetean
Corina Bejinariu a ocupat prin concurs functia de director executiv al Muzeului Judetean de Cultura din ianuarie 2011. Anterior, cateva luni a ocupat aceasta functie ca director interimar dupa trecerea in nefiinta a fostului director Alexandru Matei.
Bejinariu are o experienta de peste 16 ani in cadrul Muzeului Judetean, in calitate de cercetator si apoi ca sef al sectiei de Etnografie. Imediat dupa ocuparea acestei functi, Corina Bejinariu a declarat pentru Graiul Salajului ca isi doreste foarte mult sa imbunatateasca imaginea institutiei in comunitate, si sa atraga mai multi salajeni in expozitii. De atunci, sectiile Muzeului Judetean au trecut prin mai multe procese de reorganizare, astfel incat exponatele sa ofere publicului o viziune cat mai detaliata a trecutului.
Despre ce a reusit sa faca in acest mandat de trei ani, ne povesteste chiar dr. Corina Bejinariu: „Principalul obiectiv al managementului Muzelui Judetean de Istorie si Arta Zalau în perioada 2011-2013 a fost amenajarea expozitiei permanente prin reconsti-tuiri istorico-tematice în vederea repunerii în circuitul public a institutiei muzeale. În acest sens s-a procedat la realizarea proiectului stiintific de catre specialisti, respectiv la contractarea lucrarilor si serviciilor de amenajare prin intermediul unei firme specializate. În perioada urmatoare muzeul îsi va redeschide portile prezentându-se publicului într-o maniera cu totul inedita si extrem de moderna. Dincolo de acest obiectiv major, într-o extrem de sintetica prezentare cantitativa activitatea Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau derulata în perioada anilor 2011-2013 arata astfel: oferta culturala a cuprins 59 de expozitii în organizare proprie sau în colaborare cu institutii de profil, una dintre acestea fiind cu caracter international; în ideea deschiderii muzeului catre comunitate si a formarii tinerilor în spiritul respectului fata de valorile culturale reprezentative au fost de-rulate, în parteneriat cu scolile din oras si judet, 42 de proiecte educationale, acestea fiind o noutate în oferta culturala a mu-zeului, comparativ cu anii anteriori; în acelasi context al satisfa-cerii rolului educational al muzeului au fost derulate 34 de seri mu-zeale, conferinte, prelegeri stiintifice, adresate în principal se-gmentului de vârsta 14-18 ani. Pentru ca nu ne limitam la fondurile primite de la Consiliul judetean, în cei trei ani s-au derulat 7 programe culturale cu finantare nerambursabila, autoritatile finantatoare fiind AFCN, respectiv Primaria Zalau, a caror valoare totala se cifreaza la 188.784 lei. Programul de cercetare arheologica sistematica, finantat de Mini-sterul Culturii, a beneficiat de o finantare de 130.585 lei, vizand cercetarea arheologica de la Complexul Arheologic Porolissum, respectiv la Simleu Silvaniei – Observator. Programul de cercetare arheologica preventiva, destinat salvarii vestigiilor în zonele afectate de di-ferite proiecte investitionale, s-a cifrat la 1.289.471 lei, finantatorii programului fiind autoritati publice, respectiv agenti economici. Au fost reorganizate toate depozitele cu piese de patrimoniu, în spatii cu microclimat optim pentru pastrarea si protejarea acestora. În perioada stop_coloanarespectiva au fost necesare o serie de investitii privind lucrari de îmbunatatire a spatiilor, precum si dotari cu autovehicole, sisteme de supraveghere video si aparatura pentru desfasurarea optima a activitatii institutiei. Nivelul investitiilor realizate pentru satisfa-cerea nevoilor mentionate s-a cifrat la 433.831 lei, cheltuieli efectuate din veniturile proprii realizate la nivelul institutiei.
Ca o concluzie se poate aprecia ca în perioada mentionata, desi o mare parte din timpul de lucru a fost grevata de activitatile de mutare si reasezare a întregului patrimoniu al muzeului, s-au creat premisele unei implicari mai sustinute în viata comunitatii, dar si cele ale cresterii gradului de atractivitate a muzeului în raport cu potentialii vizitatori” sustine directorul Muzeului.
Pe langa activitatea muzeala si de administrare a celor peste 220 de mii de bunuri de patrimoniu ale judetului, institutia organizeaza anual trei evenimnte importante pentru comunitatea locala: Porolissum Fest, Zilele Romane si Zilele Mu-zeului, care beneficiaza de un interes tot mai mare din partea publicului.
Daniel Sauca se mandreste
cu ce a facut si vrea sa continue
Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj este una dintre cele mai mari institutii de cultura din judet. În subordinea acesteia functioneaza Ansamblul folcloric „Mesesul”, Scoala Populara de Arte si Meserii, Revista de Cultura „Caiete Silvane” si Editura cu acelasi nume, si sectia Conservarea si Promovarea Culturii traditionale, care se ocupa de orga-nizarea si derularea manifestarilor culturale: concursuri muzicale, de poezie etc., expozitii de arta, spectacole, festivaluri traditionale, tabere de invatare si promovare a mestesugurilor locale si multe altele.
Anul trecut, pe agenda Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj au fost organziate lunar, in medie 10-12 activitati si evenimente culturale si artistice. Unul din proiectele de succes finalizate anul trecut a fost proiectul „Acasa de demult” prin care patru case traditionale (batranesti), vechi de o suta de ani, au fost conservate si incluse intr-un circuit turistic.
Daniel Sauca, poet si jurnalist, este de parere ca „2013 a fost un an bun pentru Centrul de Cultura si Arta, dar si pentru alte institutii de cultura. Am reusit sa organizam multe eve-nimente de calitate, am editat carti bune, ansamblul „Mesesul” a crescut in performante, iar Scoala de Arte si Meserii este din ce in ce mai cautata. Iata cateva motive pentru care privesc inapoi fara manie”, spune Sauca. Acesta ne-a spus ca va candida pentru un nou mandat. Daca-l va obtine, a mentionat ca isi propune sa dezvolte „zonele de teatru si de film” si sa promoveze Salajul cultural si artistic.
Cultura primeste in Salaj
un buget mai mic
decat cheltuiala cu personalul
neclerical angajat de biserici
Cele doua instituti de cultura, alaturi de Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu”, cel de-al treilea pilon al culturii judetului, au in acest an un buget total de 4,9 milioane de lei. Consiliul Judetean a alocat 1,37 milioane de lei pentru Biblioteca Judeteana, 1,91 milioane de lei pentru Muzeul Judetean de Istorie si Arta si 1,61 milioane de lei pentru Centrul de Cultura. Cel putin jumatate din acesti bani reprezinta cheltuieli de personal. Cultura Salajului cheltuie, insa, mai putin decat personalul necle-rical angajat pe langa biserici, ale caror salarii insumeaza 5,3 milioane de lei din bugetul judetului.