In piata „Astralis” din Zalau, „taranii” cu acte false de producatori vand zilnic produse din strainatate pe care sta scris „100 la suta romanesti”. Un legumicultor din Lozna, care de ani buni isi vinde marfa in aceasta piata, ne spune cu mana pe inima ca nici zece la suta dintre cei care isi expun marfa aici nu sunt producatori. „”i cunosc, stiu cand vine dubita din Ungaria si le aduce marfa aici in piata, dar ei zic ca-i marfa din Oradea sau Arad.” Asa se face ca mafia certificatelor de producator a atins cote maxime. Vanzatorii din piata sustin ca legumele si fructele sunt chiar din gradina lor, dupa ce obtin certificate de producator, cine stie pe ce cai, de la functionarii primariilor din judet, iar pe tarabe sunt produse din import.
De toate pe aceeasi masa
Chiar daca autoritatile locale au impus reguli pentru un comert civilizat in piata Astralis, comerciantii demonstreaza in fiecare zi faptul ca zicala „regulile sunt facute pentru a fi incalcate” este adevarata. Suruburile, lopetile, maturile, galetile sunt doar cateva dintre produsele care se comercializeaza langa slanina, muraturi, taitei de casa. Nici macar produsele lactate nu se vand toate in spatiile special amenajate. Comerciantii au grija sa puna pe tarabele de legume fructe si doua-trei sticle de lapte si cateva pungi cu branza. „Poftiti la lapte de vaca proaspat. Am si nuci, rosii, cartofi, ceapastop_coloana verde, ridichi, varza”, ne imbie o femeie aspra la vorba.
Lipsesc masurile concrete
Intrebate de controalele efectuate in piete pentru depistarea falsilor producatori, dar si pentru respectarea normelor de igiena, organele competente din judetul nostru se agata de diferite motive pentru a iesi nesifonate din intreaga poveste. De pilda, verificarile in piete a celor de la Directia pentru Agricultura se fac rar si se impotmolesc in birocratie. Oficialii Garzii Financiare, chiar daca participa la controale, nu pot lua masuri fata de producatorii din piete. Nu stipuleaza legislatia asa ceva. Cei de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, chiar daca verifica avizele producatorilor, nu pot sa stabileasca daca acestia au acte false sau nu. Acelasi lucru se intampla si cand vine vorba de respectarea normelor de igiena. Politia comunitara are si ea atributiile limitate. Asa se face ca in urma unui amalgam de actiuni, nimeni nu ia masuri concrete, iar vanzatorii, producatori si mai ales samsari, profita de asta din plin.