Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Gheorghe Bancea, a fost invitat in sedinta Colegiului Prefectural de vi-neri sa prezinte raportul pri-vind starea promovabilitatii elevilor din Salaj in cadrul simularilor ce au avut loc anul acesta pentru Evaluarea Nationala si pentru exame-nul de Bacalaureat.

Peste jumatate din elevii

de gimnaziu

nu promoveaza

la Evaluarea Nationala
Din date reiese ca desi Salajul se situeaza pe locul 15 la nivel national in clasamentul judetelor dupa media de la simularea Evaluarii Nationale, procentul de promovabilitate de 49,4 la suta al judetului nu depaseste decat cu 0,6 la suta procentul de promovabilitate la nivel national. In ceea ce pri-veste disciplinele limba si lite-ratura romana si matematica, in clasamentul judetelor ne situam pe locuruile 22 si 21.
Singurul procent de promovabilitate cu care se poate mandri judetul este cel de la limba materna, de 80,4 la suta. Cu acest procent, judetul se situeaza pe locul al cincilea la nivel national in clasamentul promovabilitatii la disciplina limba materna. Cu alte cuvinte, promovabilitatea la limba materna a urcat judetul in clasamentul pe tara.
De remarcat ca cele mai bune rezultate din judet au fost obtinute de Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar”, cu un procent de promovabilitate de 88,05 la suta.

Cele mai bune si cele mai slabe

scoli la proba de romana
Pe locul intai in top 10 al scolilor cu un procent de peste 80 la suta de note peste cinci la disciplina Limba si literatura romana se situeaza Scoala Gimnaziala „Silvania” Simleu Silvaniei, cu un procent de 94,39 la suta. Locul al doilea este ocupat de Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” Zalau, cu un procent de 93,67 la suta. Al treilea loc este revendicat de Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau, cu 92,53 de procente. Cel de-al patrulea loc ii revine Scolii Gimnaziale Nr. 1 din Cristolt cu 90,90 la suta. Locul al cincilea il ocupa Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau, cu 89,32 procente. Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau ocupa locul al saselea in top, cu un procent de 88,43 la suta. Locul sapte ii revine Solii Gimnaziale „Porolissum” Zalau, cu 87,17 procente. Pe locul al optulea se situeaza Scoala Gimnaziala „Horea” din Cizer, cu 86,66 la suta de elevi cu note peste cinci. Ultimele doua locuri din top 10 sunt ocupate de Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau, cu 84,90 la suta, respectiv Scoala Gimnaziala „L. Blaga” din Jibou, cu un procent de 83,60 la suta.
La capatul opus se afla Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Dragu si Scoala Gimnaziala Preoteasa, unde niciun elev nu a obtinut nota peste cinci.

65 de scoli fara nota

5 la matematica
Ne-am obisnuit deja ca cele mai proaste rezultate sa se inregistreze la disciplina matematica. Din analiza a 95 de scoli din Salaj rezulta ca 65 de scoli au inregistrat promovabilitate zero. Adica nici un elev nu a luat nota cinci. Scolile gimnaziale ai caror elevi au obtinut un procent de promovabilitate de peste 50 la suta la disciplina matematica sunt Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau (71,64 la suta), Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Carastelec (69,23 la suta) si Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” Zalau (54,34 la suta).

Bacalaureatul

a picat la simulare

Sub 50 la suta promovabilitate

la matematica
Liceenii au obtinut rezultate slabe la simularea examenului de Bacalaureat la disciplina matema-tica. Elevii salajeni din clasa a XI-a au obtinut un grad destop_coloana promovabilitate de doar 28,82 la suta, judetul situandu-se pe locul 35. Elevii din clasele a XII-a au fost mai bine pregatiti, insa nu suficient, obtinand un procent de promovabilitate de 41,79 la suta, obtinand locul 24 in topul judetelor. La matematica, elevii au primit subiecte in functie de profilul de studiu.
Atat elevii de clasa a XI-a, cat si cei de clasa a XII-a, de la profilul matematica-informatica, care au obtinut cel mai mare grad de promovabilitate pe judet sunt de la Colegiul National „Silvania” Zalau (58,42 la suta in cazul elevilor din clasa a XI-a, respectiv 78,53 in cazul elevilor din clasa a XII-a). La polul opus se afla cu promovabilitate zero Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei si Liceul Tehnologic Nr. 1 Sarmasag.
In ceea ce priveste profilul stiintele naturii, cei ce au obtinut gradul cel mai mare de promovabilitate sunt elevii de la Colegiul National „Silvania” Zalau (47,54 la suta la clasa a XI-a si 61,4 la suta la clasa a XII-a).
La profilul tehnologic, elevii care au obtinut cel mai mare grad de promovabilitate sunt de la Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei. Procentul de promovabilitate al elevilor din clasa a XI-a este de 70 la suta, iar in cazul celor de clasa a XII-a este de 77,41 la suta.
Singurii elevi de la profilul pedagogic care au dat simularea la matematica, cei de la Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” Zalau, au obtinut un grad de promovabilitate de 24,16 la suta la clasa a XI-a, respectiv 55,5 la suta la clasa a XII-a.

Liceul Ortodox

„Sfantul Nicolae” este„varful”

la Limba si literatura romana
La simularea examenului de Bacalaureat, la disciplina Limba si literatura romana, elevii din clasa a XII-a au obtinut un procent de promovabilitate de 54,06 la suta, situand judetul pe locul 15 la nivel national. Elevii salajeni din clasa a XI-a au fost mai slab pregatiti, obtinand un procent de promovabilitate de 44,85 la suta, adica locul 26 pe tara.
In ceea ce-i priveste pe elevii clasei a XII-a, pe locul intai cu cea mai mare promovabilitate se situeaza Liceul Ortodox „Sfantul Nicolae” Zalau (90,90 la suta), pe locul al doilea Colegiul National „Silvania” Zalau (87,59 la suta), iar pe locul al treilea Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” Zalau (86,53 la suta). La coada clasamentului se situeaza Liceul Tehnologic Nr. Sarmasag cu doar 16,36 la suta promovabilitate, urmat de Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc cu 9,09 procent si Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Simleu Silvaniei cu 7.54 la suta.

Gheorghe Bancea

dispune masuri
Inspectorul general Gheorghe Bancea a precizat ca pana saptamana viitoare fiecare unitate de invatamant va trebui sa organizeze intalniri cu parintii, sa discute rezultatele impreuna cu profesorii care predau la clasa. In plus, fiecare unitate de invatamant trebuie sa intocmeasca un plan de remediere si sa depuna rapoartele la ISJ Salaj. Inspectorul Bancea a adaugat ca i-a sfatuit pe profesorii care predau materii de examen sa se axeze pe tipul de teste conforme cu tipurile de subiecte elaborate pentru examene. „S-a constatat ca foarte multi elevi nu stiu sa abordeze subiectele de la examen”, motiveaza Bancea sfatul dat profesorilor. Prefectul Ionel Ciunt i-a cerut inspectorului ca ISJ Salaj sa informeze Institutia Prefectului cu privire la centralizarea pla-nului de remediere al fiecarei unitati de invatamant si a felului in care Inspectoratul Scolar planuieste sa supra-vegheze respectarea planului in scoli.