Problema mirosului izbitor si a aspectului paclos al apei Vaii Zalaului persista de ani buni. Cauza este cunoscuta. Deversari ilegale si aruncatul gunoiului. Primaria spune ca se fac controale impreuna cu Sistemul de Gospodarire a Apei (SGA) Salaj, cu Garda de Mediu Salaj si cu Compania de Apa Somes. Si ca se iau masuri. Cu toate acestea, valea ramane un magnet pentru gunoaie si deversari.
Conform datelor primite de la Sistemul de Gospodarire a Apei (SGA) Salaj, corpul de apa Zalau cuprinde doua sectiuni de monitorizare a calitatii apei pentru desfasurarea programelor de monitorizare. Acestea sunt Valea Zalaului – amonte de municipiul Zalau – si Valea Zalaului la Borla. În anul 2013, la evaluarea integrata a corpului de apa Zalau, s-a înregistrat „o stare ecologica moderata si o stare chimica buna”.
Sase la suta din Zalau
nu este racordat la canalizare
„La nivelul municipiului Zalau este prezenta poluarea difuza, datorata în principal accesului limitat la sistemul centralizat de canalizare menajer, gradul de racordare a populatiei la canalizare fiind doar de 94 la suta, fata de gradul de racordare la sistemul centralizat de apa de 99 la suta”, ne informeaza directorul SGA Salaj, inginer Crisan Cristian.
SGA Salaj a desfasurat actiuni de verificare a modului de colectare a apelor uzate în zonele care nu dispun de retea de canalizare, împreuna cu reprezentanti ai Garzii de Mediu Salaj si ai operatorului de servicii de alimentare cu apa si de canalizare SC Compania de Apa Somes SA Sucursala Zalau. În cazurile în care au fost necesare, acestia au aplicat masuri corective. Însa, directorul SGA Salaj a men-tionat ca „autoritatile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deseurilor, în conformitate cu prevederile legislative din tara noastra”. „SGA Salaj veri-fica modul în care autoritatile locale îsi respecta atributiile în acest sens”, precizeaza Crisan Cristian.
stop_coloana
Controalele Primariei Zalau
Am solicitat Primariei Zalau sa ne comunice în ce mod colaboreaza cu SGA Salaj si ce masuri ia pentru a stopa procesul de poluare a Vaii Zalaului. Purtatorul de cuvânt, Manuela Ghiurutan, ne-a comunicat ca, pe segmentul Vaii Zalaului din municipiu, Primaria colaboreaza cu SGA Salaj si cu Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Salaj, dar sunt si controale doar cu echipe din cadrul Primariei Munici-piului Zalau, pentru identifi-carea celor care fac deversari necontrolate. Astfel, în ultimele sase luni, s-au aplicat 16 amenzi pentru deversarea de ape uzate menajere pe domeniul public (vai, santuri, rigole). Amenda pentru cei care fac astfel de deversari este cuprinsa între 500 si 1.000 de lei.
Cinci zile pentru „Luna
curateniei si salubrizarii
cursurilor de apa”
În perioada 17-21 martie, SGA Salaj a desfasurat actiuni de igienizare a vaii Zalaului, declarând luna martie „Luna curateniei si salubrizarii cursurilor de apa”. Alaturi de Valea Zalaului, pe lista actiunilor de curatenie si salubrizare s-au aflat si Acumularea Vîrsolt, Acumularea Salatig, Acumularea nepermanenta Cuceu si Derivatia Barcau. Pentru realizarea acestor actiuni, SGA Salaj a facut apel la implicarea au-toritatilor locale. Actiunile de igienizare realizate de SGA Salaj au ca scop atragerea atentiei opiniei publice ca depozitarea de deseuri în albia sau pe malurile cursurilor de apa afecteaza calitatea apei si implicit mediul înconjurator. De asemenea, deseurile pot provoca inundatii prin blocarea secti-unilor de scurgere a apei.