Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Străzii, sărbătorită azi în toată lumea, filiala judeţeană Sălaj a Societăţii Române de Cruce Roşie împarte pachete celor care îşi duc veacul la Punctul Termic 9 din Zalău. Pachetele vor fi împărţite de voluntarii filialei între orele opt şi nouă dimineaţa la PT 9.
Chiar dacă în judeţ nu există un fenomen al copiilor străzii, filiala Crucii Roşii doreşte să marcheze această zi prin donarea pachetelor. Nu este prima dată când voluntarii Crucii Roşii le vin în ajutor “boschetarilor” din PT 9, oferindu-le pachete cu alimente şi detergenţi. Filiala Sălaj este prezentă periodic prin proiectul “Şi ei sunt la fel ca noi”, în care oferă astfel de pachete atât celor din PT 9 Zalău, cât şi celor din Adăpostul de noapte.
Nu avem copii ai străzii,
dar avem copii care cerşesc
Violeta Milaş, director la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, ne-a explicat că un copil al străzii este un copil care trăieşte efectiv în stradă sau în canale de unul singur. În Zalău nu au fost semnalate astfel de cazuri, mai ales că oraşul este mic, iar copiii nu ar avea cum şi unde să se ascundă fără să fie găsiţi, ca să poată să ajungă să fie consideraţi copii ai străzii. În cazul în care un copil este găsit pe stradă, acesta este preluat în regim de urgenţă de către DGASPC Sălaj. Au fost situaţii în care copiii au rămas fără casă şi fără părinţi, însă aceştia nu au ajuns în stradă, fiind preluaţi în sistem. Aşa a fost şi cazul a trei copii al căror tată a fost încarcerat, iar casa le-a luat foc.
Cu toate că nu avem copii ai străzii, numărul copiilor care ies în stradă la cerşit creşte considerabil. Violeta Milaş ne-a mărturisit că încearcă, alături de Poliţia Locală, să diminueze fenomenul cerşetoriei, dar nu vor reuşi niciodată să-l extirpe atâta timp cât vor exista oameni care vor continua să dea bani copiilor care cerşesc.
Problema e cu atât mai gravă cu cât instanţa înapoiază părinţilor copiii care sunt prinşi la cerşit. Părinţii promit în faţa judecătorului că vor avea grijă de ei şi că nu îi vor mai trimite la cerşit, chiar dacă nu e adevărat. Potrivit directorului DGASPC Sălaj, puţini sunt copiii care rămân în sistem. Însă, chiar dacă rămân, e foarte greu să fie reintegraţi, mai ales cei de peste 12 ani. “Majoritatea au renunţat la şcoală şi nu mai vor să se întoarcă, din moment ce s-au obişnuit cu cerşetoria.”, ne spune Violeta Milaş
Degeaba ne putem mândri cu faptul că în judeţ nu avem copii ai străzii, atâta timp cât vor exista părinţi iresponsabili care îşi exploatează economic copiii, punându-i să cerşească sau să vândă flori pe la colţurile străzii.