Daniela Coța spune că se aștepta

ANI s-a sesizat privind incompatibilitatea viceprimarului Daniela Gabriela Coța, pecare o declară în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar al Municipiului Zalău, a deținut și funcția de reprezentant al unitătii administrativ – teritoriale Zalău în AGA la trei societăți comerciale de interes local. Este vorba de S.C. TRANSURBIS S.A., în perioada 30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013; de S.C. CITADIN ZALĂU S.R.L., în perioada 19 august 2010 – 28 octombrie 2013, și de S.C. UZINA ELECTRICĂ ZALĂU S.A., în perioada 23 iulie 2012 – 28 octombrie 2013. ANI spune că viceprimarul Daniela Coța a încălcat astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.
Gabriela Coța a declarat pentru Graiul Sălajului că nu este surprinsă de constatarea ANI. Ea susține că a fost în cele trei AGA în calitate de consilier local. Viceprimarul dă vina pe legislație, afirmând că există o neconcordanță între Legea administrației publice și Legea 161 a incompatibilității. Dacă Legea 215/2001 te obligă să fii și consilier, atâta vreme cât deții și funcția de viceprimar, articolul 1 din Legea 161/2013 precizează că “funcția de viceprimar este incompabibilă cu cea de consilier local”, potrivit Danielei Coța. “Această contradicție dintre cele două acte legislative a făcut ca mulți viceprimari să fie declarați incompatibili”, spune viceprimarul. Daniela Coța a menționat că va ataca în instanță constatarea ANI.
Conform legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii sau a încetării de drept a mandatului.

Nicolae Fazakas
va contesta decizia

Potrivit inspectorilor ANI, actualul viceprimar Nicolae Fazakaș, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada stop_coloana 23 iulie 2012 – 26 august 2013, întrucât a deținut simultan atât funcția de viceprimar al Municipiului Zalău, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. TRANSURBIS S.A., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.
Contactat telefonic, viceprimarul Nicolae Fazakas, a afirmat că va contesta în instanță decizia ANI deoarece a fost în AGA Transurbis în calitate de consilier local și nu de viceprimar. El spune că legea 215 din 2001 a administrației publice permitea acest lucru. Fazakas susține că nu a primit nici o remunerație de la Transurbis în perioada în care a activat în AGA. Totodată, el spune că pentru funcția pe care a deținut-o în AGA a primit avizul juridic al primăriei și al prefectului.
Primarul Căpâlnașiu a fost primul “ochit” de ANI
La sfârșitul lunii octombrie, primarul Radu Căpîlnașiu a fost găsit de ANI ca fiind în stare de incompatibilitate, din cauză că, în perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum și în perioada 26 iulie 2010 până la sfârșitul lunii octombrie, a deținut concomitent funcția de primar și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în cadrul AGA la S.C. E-star SA Disriterm S.R.L. și la S.C. Citadin Zalău S.R.L. Primarul a constestat decizia ANI în instanță și nu a primit încă o soluție la dosar.
La scurt timp după ce ANI l-a declarat incompatibil pe primarul Căpîlnașiu, viceprimarii Daniela Coța și Nicolae Fazakas au renunțat fiecare la calitatea de reprezentant în AGA ale societăților unde erau membri. Putem spune că decizia nu este o surpriză pentru cei doi viceprimari ai municipiului. Dacă instanța nu la va da câștig de cauză, Zalăul va rămâne fără conducere și se vor organiza noi alegeri locale.