Prea s-a impanzit lumea asta culinara de asa-zise produse traditionale. Prea multe sunt false si prea putine autentice. Pentru a desparti oile de capre si apele de uscat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au emis Ordinul comun nr. 724/2013, care a devenit aplicabil de la inceputul acestei saptamani. In actul respectiv se specifica faptul ca atestatele de produs tra-ditional eliberate anterior raman valabile noua luni. Eliberarea noului tip de ate-stat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei, cu respectarea normelor impuse de noul ordin. In Salaj sunt inregistrate la ora actuala 373 de produse traditionale.
Reatestarea si atestarea produselor traditionale romanesti in baza noului ordin stop_coloanavor asigura o concurenta loiala intre producatori si vor spori credibilitatea produselor in ochiul consumatorilor. Cei inregistrati in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) vor avea pe eticheta un logo de produs traditional. Petrica Ladi, un cunoscut producator salajean de produse traditionale spunea ca Ordinul 724 este bun, deoarece vor fi eliminate produsele asa-zis traditionale si se va face ordine in acest domeniu.
Produsele traditionale vor fi reatestate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...