Numarul de copii din Salaj diagnosticati cu deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) creste alarmant. Daca in 2010, numarul de copii salajeni diagnosticati cu aceasta afectiune se ridica la 48, acesta a crescut alarmant in 2013, ajungandu-se la 168 de copii diagnosticati, potrivit datelor primite de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj. Mai mult, pana la 1 martie, 27 de copii din Salaj aveau pus diagnosticul de ADHD in acest an.
Reiese ca in trei ani, din 2010 pana in 2013, incidenta diagnosticului a crescut de patru ori. In anul 2013, 168 de copii cu ADHD au intrat in atentia DGASPC Salaj. Din acestia, 58 au fost fete si 110 au fost baieti. Din datele pri-mite de la DGASPC reiese faptul ca cei mai multi copii diagnosticati au varsta cuprinsa intre sapte si 11 ani. Astfel, numarul de fete cu ADHD din aceasta categorie de varsta se ridica la 24, iar numarul de baieti la 42. Restul de 34 de fete diagnosticate in 2013 cu ADHD au varste cuprinse intre zero si trei ani (patru fete), intre patru si sase ani (15 fete) si intre 12 si 18 ani (15 fete). In ceea ce priveste baietii, numarul de diagnosticati cu ADHD se ridica la 17 pentru grupa de varsta intre zero si trei ani, la 19 pentru baietii cu varsta cuprinsa intre patru si sase ani, si la 32 in cazul celor cu varsta intre 12 si 18 ani.
Diferenta dintre numarul de fete si de baieti se explica prin faptul ca afectiunea apare mai des in cazul baietilor decat in cel al fetelor. In timp ce doar unu la suta din fete sufera de ADHD, procentul in cazul baietilor se ridica la trei la suta.

Simptomele afectiunii
ADHD, afectiunea cunos-cuta ca deficit de atentie si hiperactivitate, este o tulburare de comportament. Potrivit psihologului Adina Mesaros din cadrul Centrului Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj, exista trei trasaturi esentiale ale ADHD-ului care trebuie identificate la un copil inainte ca medicul psihiatru sa ii puna acest diagnostic. Acestea sunt deficitul de atentie (nu poate fi atent mult timp, este distras usor, nu poate rezolva o sarcina), impulsivitatea (nu are rabdare, raspunde neintrebat) si hiperactivitatea (nu poate sta locului). De asemenea, nu se pune vorba de ADHD daca cele enumerate mai sus nu se ma-nifesta inaintea varstei de sapte ani si nu persista mai mult de sase luni.
De obicei, simptomele de ADHD incep sa fie depistate odata ce copilul ajunge la scoala. Daca dascalul observa ca ceva nu e in regula cu elevul, acesta are datoria sa anunte parintii si consilierii scolari. In cazul in care copilul este diagnosticat de medicul psihiatru cu ADHD, tratamentul recomandat consta in consiliere stop_coloanapsihologica si tratament medicamentos. Combinate, cele doua metode de tratament dau rezultate, iar copilul se linisteste, putand fi integrat in colectivul de copiii din care face parte.
Avand in vedere cresterea numarului de copii cu ADHD, dascalii si parintii au de multe ori tendinta sa eticheteze copiii zvapaiati cu ADHD. Psihologul Adina Mesaros ne-a spus ca au fost destule cazuri in care s-au raportat copii cu ADHD, fara ca acestia sa sufere, de fapt, de aceasta afectiune. Din acest motiv, medicul psihiatrul ia in considerare toate trasaturile afectiunii, pentru a determina daca un copil neastamparat are ADHD sau pur si simplu este mai greu de stapanit.
Problema apare in momentul in care parintii nu vor sa accepte tratamentul. „Unii parinti nu inteleg ca copilul cu ADHD nu e asa pentru ca vrea el, ci pentru ca nu poate fi altfel”, ne spune psihologul Adina Mesaros de la CJRAE Salaj. Din moment ce consilierii scolari pot lucra cu copiii doar cu acordul parintilor, ramane la latitudinea cadrelor didactice sa se descurce cu elevii ce sufera de ADHD. „Sunt cazuri in care sunt si doi, trei copii cu ADHD intr-o clasa”, afirma Adina Mesaros. „In aces caz, cadrele didactice trebuie sa-si adapteze strategia didactica pentru a-i integra pe copii in colectiv si in activitatile clasei”.
Exista si cazuri in care ceilalti parinti iau decizia sa-si mute copiii din clasa daca exista in colectiv un elev cu ADHD. „Multi parinti isi muta copiii daca in clasa este un copil cu ADHD”, marturiseste psihologul.

14 copii diagnostigati

in fiecare luna
Pana la data de 1 martie 2014, 27 de copii au fost diagnosticati cu ADHD, potrivit DGASPC Salaj. Din acestia, 11 au fost fete cu varsta cuprinsa intre patru si sase ani (o fata), intre sapte si 11 ani (sapte fete) si intre 12 si 18 ani (trei fete). Numarul de baieti afectati se ridica la 16, din care doi au varsta intre patru si sase ani, sapte au varsta intre sapte si 11 ani si tot sapte diagnosticati au varsta intre 12 si 18 ani.
Din datele primite, atat pe anul 2013, cat si pana pe 1 martie anul acesta, reiese ca, in medie, pe luna sunt 14 copii din Salaj diagnosticati cu ADHD.