Începand de astazi, Parcul Municipal din centrul Zalaului este deschis oficial. Ieri, reprezentantii primariei Zalau au facut receptia tehnica a lucrarilor de reamenajare a Parcului Central Municipal. Radu Nistorescu, administratorul public al Zalaului ne-a declarat ca parcul este des-chis oficial de astazi, insa a fost utilizat si pe perioada derularii lucrarilor, motiv pentru care Primaria Zalau nu a considerat necesar sa organizeze o inaugurare cu taierea panglicii. „Nu am considerat necesar sa facem o taiere de panglica, pentru ca sunt deja sute de oameni care il folosesc si l-au folosit si pe perioada de iarna. L-am folosit si e pentru a face miscare. Sunt persoane care alearga prin parc, sau urca scarile, ca sa mai piarda din kilograme”, a precizat Nistorescu. Întrebat daca primaria este multumita de modul in care arata in acest moment parcul si de calitatea lucrarilor, administratorul Zalaului ne-a declarat: „Niciodata nu suntem multumiti, intotdeauna e loc de mai bine”. Acesta a mentionat ca lucrarile au o perioada de un an garantie, timp in care constructorul este nevoit sa remedieze eventualele probleme. „Garantia este de un an, dupa care se va face receptia finala a lucrarilor. Daca sunt probleme, constructorului i se da un termen pentru a face retusuri. Este si o anumita suma de bani pastrata intr-un cont special pana la receptia finala”.
Ce s-a facut de un milion de euro
Parcul Central a fost reamenajat cu 4,7 milioane de lei. Din valoarea totala a proiectului, 3,8 milioane sunt fonduri europene obtinute prin proiectul denumit „Amenajare peisagistica a Parcului Central Municipal Zalau, judetul Salaj”, derulat prin Programul Operational Regional, iar restul a fost contributia Consiliului Local Zalau. Si-gla Regio a ajuns astfel pe fiecare banca si fiecare statueta din parc.
În linii mari, din acesti bani constructorul a refacut aleile pietonale, scarile de la intrarea in parc, a construit fantani si cismele stradale, a montat 71 de banci noi, a montat 60 de cosuri de deseuri, a ridicat 35 de statuete SF, a reabilitat amfiteatrul si l-a acoperit, a imprejmuit parcul cu gard din tabla zincata, a montat table de sah si a reabilitat locul de joaca al copiilor, a realizat instalatiile de apa si iluminat public si ar fi trebuit sa avem si un sistem de internet wireless. Ultimele doua obiective nu stim daca functioneaza sau nu pentru ca, nici macar cu prilejul receptiei lucrarilor, nu s-au pornit fantanile arteziene.
Peste 600 de arbori noi
ar trebui sa vedem in parc
La partea de amenajare peisa-gistica, conform fisei de proiect, ar fi trebuit sa fie extrase 180 de bucati de pomi fructiferi si specii imbatranite, iar in locul lor sa fie plantati 287 de puieti fara balot si 350 de arbori cu balot, iar alti 250 de copaci sa fie toaletati. Tot in cadrul proiectului au fost prevazute lucrari de curatare a terenului de iarba si bururieni, de fertilizare a solului si combatere boli si daunatori, nivelare si aport pamant vegetal, dar si plantari de gard viu in zona speciala pentru animale de companie. Ieri, in timpul receptiei, pe alei erau inca mormane de resturi vegetale. Alte „obiecte decorative” care strica aspectul parcului sunt mormanele de pietre de calcar, amplasate pe gazon.
Parcul va arata
„asa cum ne dorim” la anul
Radu Nistorescu ne-a declarat ca nu se vor mai face plantari de arbori, dar, de saptamana viitoare, cand Directia Generala de Administrare a Domeniului Public (DGADP) Zalau va prelua admi-nistrarea Parcului Central, va efectua lucrarile de intretinere a spatiilor verzi, astfel incat „pana in vara, parcul va arata mai bine si, pana anul viitor, va arata asa cum ne dorim, cu peluza, cu tot”, a mentionat administratorul public al Zalaului.
Parintii sunt nemultumiti
de locul de joaca
Ieri, in jurul amiezii, parcul de joaca pentru copii era plin de copii si parinti, dar si de grupul de specialisti care faceau inspectia tehnica a lucrarilor. Parintii ne-au spus ca, in general, sunt multumiti ca s-a facut ceva in parc, dar si-au manifestat nemultumirea fata de mobilierul de joaca din parc. S-au plans ca leaganele nu au spatar si copiii pot cadea. Balustrada la tobogan, la partea de urcare, nu are decat o bara laterala de sustinere, si copiii pot cadea pe sub bara. La coborare, toboganele sunt prea inalte si este periculos pentru copiii mai mici. Pavelele de cauciuc sunt montate pe mai putin de jumatate din suprafata locului de joaca, fiind marginite de borduri, despre care parintii spun ca nu-si au locul intr-un parc, pentru ca micutii se pot impiedica de ele si chiar sa cada pe ele. Restul este pietris, iar pietrele acopera si parti din pavajul de cauciuc.
Referitor la nemultumirile enume-rate, Radu Nistorescu ne-a dat asigurari ca mobilierul din parc corespunde normelor de siguranta actuale, dar in cele din urma a admis ca, daca vor exista reclamatii in scris de la parinti, dupa darea in folosinta, se vor face remedieri. „Am constatat ca din punct de vedere al legislatiei, totul este in regula. Constructorul a respectat normele de siguranta, dar daca dupa darea in folosinta a mobilierului de joaca se sesizeaza anumite probleme si se constata ca au dreptate, se vor lua masuri pentru remedierea acestora”, a adaugat Nistorescu.