Asa cum se stie, de la 1 ianuarie producatorii de lapte din  Romania nu mai pot comercializa acest produs numai daca este conform. In acest sens Comisia Europeana a impus anumite norme care pentru taranul simplu sunt greu de respectat. Pentru a veni in sprijinul micilor producatori de lapte, Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, a alocat importante sume de bani pentru achizitionarea tancurilor de racire a laptelui. Este prevazut a se cumpara la nivel national 13.000 de tancuri. Statul acorda un sprijin de maxim 5.000 de euro pentru   fiecare tanc.

Unde va fi amplasat

tancul de racire a laptelui?
Numai ca pentru a primi acest ajutor, micii producatori trebuie sa se asocieze. S-a stabilit sa se creeze o asociatie in fiecare  centru de comuna. Nimeni nu s-a gandit ca in tara, ba si la noi in Salaj, exista sate cu populatie mai numeroasa si animale mai multe decat in localitatea centru de comuna. SI apoi exista asezari la zeci de kilometri de resedinta de comuna. Oare vor veni micii producatori din aceste asezari indepartate cu galetile cu lapte la tancul de racire. Ori vor prefera sa se deplaseze de doua ori pe luna la DSVSA cu probe de lapte pentru a obtine buletinele de analiza? Potrivit lui Mircea Pop, prese-dintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj, marile exploa-tatii zootehnice detin tancuri de racire a laptelui, insa pentru micii produ-catori aceasta este inca o problema.

Musai contract
Ideea infiintarii asociatiilor crescatorilor de bovine la nivel de comuna a venit de la stop_coloanaDaniel Cons-tantin, ministrul Agriculturii care si de data asta, se vede, ca nu prea are habar de realitatea din teren.De pilda cum vor folosi micii producatori de lapte din Ileanda tancul de racire, cand comuna are 13 sate?!
Totusi Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere pu- blica un proiect de hotarare de Guvern privind stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si recunoasterea organizatiilor de producatori din sectorul laptelui. Potrivit documentului, orice livrare de lapte crud efectuata de un producator catre un prim cum-parator trebuie sa faca obiectul unui contract  scris intre partI, in care sa se specifice pretul datorat pentru livrare, durata contractului, modalitatile de colectare. Cum va proceda lelea Marie care-i vinde pe cont vecinei sale, lelii Susana un litru de lapte pe zi?

Asociatia – minimcinci membri
In proiectul de act normativ se stabiliesc si unele reguli privind asociatiile de producatori de lapte. Astfel, asociatia trebuie sa aiba un numar minim cinci membri si sa acopere o cantitate de minim 35 de tone de productie comercializa-bila intr-un an. Perioada minima de apartenenta a unui producator la asociatie recunoscuta este de un an.