Ce pacat! Mare pacat! Omul timpului nostru nu-si mai ofera zabave culturale. Nu-si mai ofera ragazuri, fie ele cat de mici, si pentru suflet. Semenul meu de astazi nu prea mai sta pe ganduri. Traieste intens, traieste pragmatic, traieste lucrativ. Daca ar fi sa-si vanda sufletul pentru un banut in plus n-ar ezita sa o faca. Omul de azi vrea adrenalina, vrea actiune, dar nu mai are aproape deloc facultatea meditatiei. L-as parafraza pe poetul nepereche. „Fiind baiet lecturi cutreieram…” Fara sa stiu nimic despre celebra zicere a cronicarului Miron Costin, am simtit ca lectura este o”zabava” de mare folos. Ce pacat! Mare pacat ca lectura astazi pare o grea corvoada pentru tinerii de pe bancile scolii. Adica o iau drept o zabava ca atare, o pierdere de timp. Am intalnit, tot ca un simptom am nelecturii, elevi de liceu care habar nu au despre sensul figurativ al vreunui stop_coloanacuvant. Nici macar fetele de maritat de azi nu-si mai ofera ragaz atunci cand vin petitorii. Primul venit, primul servit. Nu mai e nevoie ca unei domnisoare sa i se faca curte, romantic ca odinioara. O cunosti noaptea in club, o duci acasa, si daca fata are un pic de noroc o duci si la ofiterul starii civile. Avem dreptul sa ne intrebam, aidoma lui Villon: „Unde sunt zapezile de altadata?” Viata de azi pare (dar de fapt si este) o continua alergare. Fara zabava. Parem niste cai fara fraie, fara zabale, fara oprelisti, intr-un decor hibernal tot mai fara zapezi.
Traiul rentabil versus zabava pentru suflet
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...