Hai sa facem un mic exercitiu de observatie. Asa mai lasam deoparte criza financiara si avem timp sa vedem pe mana cui incape viitorul. Cei care au copii sau lucreaza cu tineri vad lucrurile mai usor si mai limpede. Restul pot sa arunce un ochi la cei ce merg sau vin de la scoala. Exista vreun copil, vreun tanar care sa nu aiba telefon mobil? Nu ca acest lucru ar fi grav, in sine, doar traim intr-o societate in care comunicarea este esentiala. Dar daca apleci urechea la conversatiile ce le poarta majoritatea, realizezi repede ca scoala a devenit un subiect de discutie desuet. E mai interesant de discutat des-pre vietile personale ale profesorilor, despre cat s-au imbatat la petrecere sau cum l-au batjocorit pe colegul. Dar sa nu lasam deoparte, poate, cel mai important aspect. Tinerii au devenit experti in a acorda sfaturi privitoare la viata. Sunt la curent cu cele mai noi scandaluri, cu trendurile din moda, iar fetele sigur stiu cum sa-ti dea sfaturi de machiaj aproape profesionist. Este “educatia” pe care si-o fac de la televizor sau pe net. Concluzia? Fara un indrumator care sa stie cum sa-l ajute pe copil din frageda pruncie sa se apare de tenta-culele caracatitei, o societate cu probleme, nu ne mai putem mira de esecuri. In lipsa de indrumatori, tinerii devin vi-ctime ale informatiilor agresive. Nevazand altceva decat dra- me financiare, sufletesti, incompetente peste incom-petente si o importanta exa cerbata acordata aspectului fizic, ce poate tanarul sa invete? Multi parintii sunt plecati in strainatate pentru a le oferi un trai mai bun. Bunicii in grija carora au fost lasati nu le pot face fata. Toate acestea contribuie la o “indoctrinare” in sistemul actual putred. Copiii trec de la lego direct pe tableta. Nu asta nu-i in regula. Cu siguranta, ca intotdeauna, noua generatie are mai multe abilitati decat generatiile dinaintea ei. Insa, accesul la tehnologie e inutil daca tot ce primesc este o imagine grotesca a ceea ce ar insemna viata. E nevoie de veriga care se cheama indrumator. Nu e in regula cand acesta lipseste.
Cine iti educa copilul? Profesorul sau televizorul?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...