In Jibou a aparut odata cu venirea iernii o noua colonie de romi, care si-au instalat opt colibe la intrarea in oras, dinspre Zalau. Noul mini-cartier din zona cunoscuta sub numele de „Ciutarie”, cu locuinte improvizate din lemn si acoperite cu nylon, numara deja 20 de suflete de etnici romi. Asadar, Jiboul „s-a imbogatit” cu o noua asezare de romi, pe langa celebra strada Caramidari, zona locuita in proportie de aproape suta la suta de catre romi.
Potrivit cifrelor oficiale, in Jibou locuiesc circa 600 de tigani. In realitate, numarul membrilor din comunitatea roma depaseste 1.000. „Nu mai putem nici macar sa le tinem evidenta”, sublinia recent primarul din Jibou, Eugen Balanean, intr-o declaratie pentru Graiul Salajului. „Majoritatea dintre ei stau pe strada Stejarilor, fosta Caramidari. Zona e defavorizata si colcaie de tigani cu situatii materiale precare. Strada pe care locuiesc se intinde pe o lungime de circa 1.000 de metri. Pe aceasta portiune si-au construit o puzderie de colibe. Nici nu mai poti intra cu masina pe strada lor. In plus, cara mizeria din oras si o depoziteaza aici. Pe urma se plang ca primaria nu ii baga in seama si nu le creeaza conditii de trai”, mai spunea Eugen Balanean.
Cine sunt locuitorii noului cartier de colibe
Eugen Balanean ne-a spus ieri ca noua colonie a aparut o data cu intrarea in sezonul rece. „Multi dintre romii de aici, vara, merg la vaci, aceasta fiind ocupatia lor de baza. Insa aceasta, doar pe perioada verii. Iarna, neavand de lucru, au o cu totul alta ocupatie, cea a cersitului”, ne spune primarul Balanean.
Lupta autoritatilor cu „colonizatorii”
Primarul orasului Jibou, Eugen Balanean, ne-a declarat ieri ca Politia din Jibou este in imposibilitatea de a impiedica instalarea romilor si a colibelor lor la intrarea in oras. La randul ei, Politia Locala este depasita de situatie cand vine vorba de cersetoria practicata de catre acesti romi. „Degeaba le dai amenzi, pur si simplu nu ai ce sa le iei; deci amenzile raman date, oricum nu le va plati nimeni”, explica Balanean neputinta autoritatilor.
Situatia se agraveaza duminica, in stop_coloanamomentul in care oamenii ies de la biserica. Romii ies din „colibele” lor si incep sa isi faca „meseria”, stand cu mana intinsa, poate-poate vreun cre-dincios le intinde un leu. Duminica de duminica, primarul Jiboului mobilizeaza fortele de ordine ale orasului si incearca sa scape de cersetori. Cu toate acestea, in fiecare duminica, si nu numai, romii revin cu nerusinare. Unii dintre ei au sarcina de a sta „de sase” pe la colturile bisericilor sau pe langa magazine, sa dea alarma cand apar din nou politistii.
Sigur ca nu doar cei din noua colonie sunt cersetori. Multi romi din Caramidari „isi fac veacul” zilnic in mijlocul orasului sau la usa celor doua supermarketuri din Jibou. Localnicii sunt deja obisnuiti cu acest fenomen.
Jiboul – orasul nelegiuirilor comise de romi
Jiboul a ajuns „renumit” din cauza „camatariei” practicate de un grup de romi din Caramidari, care dadeau bani cu camata, pe care apoi si-i recuperau terorizându-si clientii. Gruparea a fost destructurata la sfarsitul lunii martie a anului trecut, in urma unui flagrant. Membrii gruparii faceau din camatarie cel putin 30.000 de lei pe luna. Ei, cu totii, sunt rude intre ei si isi alegeau victimele in mare parte din randul membrilor aceleiasi comunitati de romi. Afacerea camatarilor mergea ca pe roate de aproximativ zece ani. Dupa noua luni de arest, desi politistii si procurorii au insistat pentru mentinerea lor in spatele gratiilor, judecatorii au decis ca pot fi cercetati in libertate, nefiind un pericol public.
Printre nelegiuirile romilor din Jibou se remarca si furturile din culturile oamenilor la vremea recoltei, despre care primarul ne relateaza in fiecare an si spune ca face eforturi mari impreuna cu autoritatile pentru a opri bataia de joc la adresa jibouanilor care isi muncesc pamanturile.