Ansamblul folcloric „Barcaul” al Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei a obtinut locul I la cea de-a patra editie a Festivalului – Concurs national de datini, obiceiuri de Craciun si Anul Nou, „Asta-i datina straveche”. Concursul s-a desfasurat la Oradea, in 13 si 14 decembrie, si a avut drept scop promovarea traditiilor de Craciun si Anul Nou din intreaga tara si din afara tarii, sprijinirea ansamblurilor de copii in preluarea, prelucrarea si prezentarea folclorului autentic, dar si un schimb cultural si interetnic. In total, au participat 12 formatii din mai multe zone ale tarii, care au prezentat porturi po-pulare, colinde mai vechi si mai noi si obiceiuri de Craciun, cum numai la romani exista. De asemenea, au participat si grupuri de copii din tara vecina, Ungaria.
Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei si cel care i-a indrumat si insotit pe copii, se arata foarte multumit de prestatia ansamblului „Barcaul” si spune ca au impresioant juriul prin autenticitatea colindelor pe care le-au recitat, dar si a obiceiurilor strabune cu care s-au prezentat. „Si ne lasa gazda-n casa”; „Luara-sa, dusara-sa” sau „Dundas Mare”, sunt doar cateva dintre colindele arhaice din zona noastra cu care ansamblul „Barcaul” din Simleu Silvaniei au incantat publicul din orasul de pe Crisuri. Din obiceiurile strabune pe care le-au prezentat amintim „Turaleisa”, „Jocul Mosului” sau „Multamita Colacului” (unde au explicat toata istoria colacului). Despre „Turaleisa”, directorul Gavril Neaga ne spune ca este un obicei laic, care se face la Boboteaza pentru a aduce belsug la casa si pentru inlaturarea relelor de pe langa casa. „Turaleisa” este asemanatoare sorcovei de Anul Nou. Dupa ce pleca popa cu crucea, un grup de doi-trei copii, cu cate un tangalau in mana intrau in gospodariile oamenilor, inconjurau pomii si recitau versurile „Turaleisa”. „Jocul mosului si al copiilor” nu are de a face cu Mos Craciun. Traditia spune ca atunci cand mergeau copiii la colindat, erau insotiti de un mos, numit si aparatorul colindatorilor, pentru ca avea rolul de a-i proteja pe colindatori de cele rele.
Ansamblul „Barcaul” la Tezaur Folcloric
Gavril Neaga mai spune ca in data de 15 decembrie, membrii ansamblului „Barcaul” au participat la fimari TVR, pentru emisiunea Tezaur Folcloric, prezentata de Marioara Murarescu. Emisiunea, unde copiii din Simleu vor colinda si vor prezenta obiceiuri strabune de Craciun, va fi difuzata in 24 decembrie, de la ora 16.00, pe TVR1.