Reprezentantii Inspecto-ratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj transmit ca in aceasta luna se desfasoara Confe-rintele finale in cadrul proiectului „Parteneriat activ pe piata muncii”. Beneficiarul direct al proiectului este Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, insa printre parteneri se numara si Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.
Ce presupune proiectul? Timp de trei ani de zile, 629 de elevi de la sase licee tehnologice din Salaj au avut ocazia sa isi dezvolte competentele practice in cadrul unor stagii de pregatire, organizate la diversi agenti economici. „Cei 629 de elevi din judetul Salaj au beneficiat de burse profesionale anuale, echipamente de protectie, suport specializat din partea a 25 de tutori de practica, de la cei 23 de agenti economici cu ajutorul carora au fost incheiate conventii de practica”, precizeaza inspectorul scolar Rodica Costache, coordonatorul regional al pro-iectului. Domeniile de pregatire profesionala vizate de proiect au fost: servicii, mecanica, electronica automatizari, electric si constructii, instalatii si lucrari publice. Cele sase licee din Salaj implicate in proiect au fost: Liceul tehnologic „Voievodul gelu” Zalau; Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Zalau; Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Zalau; Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Simleu Silvaniei; Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”, Simleu Silvaniei si Liceul Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou. De fapt, cele sase licee sunt reprezentative pentru invatamantul profesional si tehnic din judetul nostru. Inspectorul scolar Rodica Costache puncteaza ca pentru activitatile derulate la nivelul judetului Salaj, prin proiect, s-a achizitionat un microbuz.
„In calitate de coordonator regional, mentionez faptul ca rezultatele obtinute in judetul nostru, in cadrul acestui proiect, raportate la dimensiunea populatiei scolare cuprinse in invatamantul profesional si tehnic, sunt semnificative si de impact, in conditiile in care derula-rea proiectului nu a fost deloc una simpla. Beneficiile aduse prin acest proiect sunt reale si constiuie un exem-plu de buna practica, un exemplu care pune intr-o lumina favorabila colaborarea scolilor cu agentii economici in scopul asigurarii unei tranzitii de succes spre piata muncii a elevilor de la filiera tehnologica, din invatamantul liceal si profesional”, apreciaza Rodica Costache, inspector scolar in cadrul ISJ Salaj si coordonatorul regional al proiectului strategic „Parteneriat activ pe piata muncii”.
In prezent exista douasprezece licee tehnologice in Salaj, fiecare avand si clase de invatamant profesional. In Zalau, liceele tehnologice unde exista clase de invatamant profesional sunt Liceul Thenologic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” si Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian. Din acest an scolar, pentru a-i stimula pe ti-neri sa opteze pentru o meserie, Guvernul a introdus o masura prin care se ofera elevilor bursa profesionala, iar cunatumul este de 200 de lei pe luna. De aceasta bursa beneficiaz elevii care au absolvit clasa a IX-a si aleg, din clasa a X-a sa urmeze o scoala profesionala.