Ofiteri ai Compartimentului Prevenirea si Combaterea Faptelor Antisociale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, impreuna cu Alin Lacatus, reprezentantul Biroului Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului Salaj, au desfasurat miercuri ^o actiune de prevenire, informare si dialog social cu membrii comunitatii rome din localitatea Gilgau – Almasului, comuna Balan^, asa cum se arata intr-un comunicat trimis presei de catre repre-zentantii Jandarmeriei Salaj. Actiunea face parte din cadrul programului ^Prevenirea si medierea situatiilor de risc in comunitatile cu persoane de etnie roma din judetul Salaj^, parteneriat incheiat intre Jandarmeria Salaj si Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Prefecturii Salaj.
Desi ar parea lesne de inteles, contextul in care s-a desfasurat actiunea nu este deslusit in intregime. ^Avand in vedere faptul ca in ultima perioada au existat sesizari privind comportamentul neadecvat al unor membri din aceasta comunitate, jandarmii au organizat si desfasurat o actiune preventiv informativa, in cadrul careia au prezentat aspecte cu privire la respectarea normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice si riscurile la care se expun in cazul savarsirii unor fapte contraventionale sau penale^. I-am contactat ieri pe reprezentantii celor doua institutii implicate in program pentru a afla ce sesizari au pri-mit vizavi de comportamentul ne-adecvat al comunitatilor de romi din Salaj si care sunt zonele de risc. Inca de la inceput, maiorul Isaia Micle, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Salaj, a tinut sa sublinieze ca ^a fost mai mult o actiune de informare si prevenire, decat de sanctionare a unor fapte antisociale^. Jandarmeria exemplifica totusi cu sesizarea primita din partea unei persoane din Gilgau – Almasului, care reclama faptul ca unii cetateni de etnie roma isi lasa animalele nesupravegheate, iar altii isi intind rufele pe gardurile vecinilor. ^Am stat de vorba cu ei si am incercat sa le explicam, preventiv, sa nu savarseasca fapte contraventioanle sau penale si ce amenzi risca^, mai spune purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Salaj. Micle constata ca cei aproximativ 25 – 30 de romi care au participat la actiunea de informare au fost receptivi, iar pe unii dintre ei chiar i-au pus pe ganduri amenzile.

^Principalele actiuni din aceasta perioada sunt furturile de lemne^

Alin Lacatus, consilierul din cadrul Prefecturii Salaj pe probleme romilor, confirma si si el ca ^activitatile desfasurate in comunitatile de romi sunt pur informative^. Zonele in care jandarmii urmeaza sa isi desfasoare activitatea de informare sunt Pusta – Vale, Bogdana, Buciumi si Dersida, comunitatile unde exista cei mai multi romi. Pentru ca actiunile jandarmilor au la baza un antecedent, mai vechi sau mai nou, i-am cerut si lui Alin Lacatus o situatie a plangerilor vizavi de comportamentul antisocial al romilor din Salaj. ^Stiti si dumneavoastra, in aceasta perioada, principalele actiuni sunt furturile de lemne^, a fost raspunsul consilierului. Cu toate acestea, o evidenta clara asupra reclamatiilor privind comportamentul romilor din judet, consilierul Lacatus nu are. Asta nu poate decat sa ne duca cu gandul la faptul ca romii din Salaj sunt linistiti si cuminti, iar institutiile abilitate ii informeaza si ii previn doar de forma. Stim bine ca nu este asa, si stiu si jandarmii si Alin Lacatus, ca altfel ar fi desfasurat ^actiuni de prevenire^ in randul altor categorii sociale.

Ce invata romii de la jandarmi

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Salaj ne-a pus la dispozitie mai multe detalii despre proiectul in parteneriat cu Institutia Prefectului Salaj, ce va dura pana in luna august 2014, cu posibilitate de prelungire a perioadei. Aflam astfel ca obiectivele proiectului sunt cunoasterea drepturilor si a obligatiilor pe care romii din Salaj le au; cunoasterea si respectarea prevederilor legale; cresterea gradului de Incredere, a comunitatilor de romi, In Jandarmeria Romana, dar si participarea cu interes la activitatile desfasurate In cadrul parteneriatului. Scopul parteneriatului este prevenirea si medierea situatiilor de risc In comunitatile cu persoane de etnie roma, din judetul Salaj. Temele care sunt abordate in cadrul actiunilor de informare si prevenire sunt: raspunderea penala si contraventionala; norme de comportament In societate; aspecte privind infractiunea de furt si furt calificat – art.208, 209 C.P; consumul de bauturi alcoolice In locuri publice; Aspecte privind Legea 61/1991-Republicata; norme de convietuire sociala; aspecte privind violenta fi- zica si verbala; infractiuni savarsite cu violenta; aspecte privind infractiunea de distrugere; aspecte privind infractiunea de cersetorie; aspecte privind infractiunea de lovire si alte violente; aspecte privind taierile ilegale de arbori – Legea 46/2008.