O seziare sosita pe adesa redactiei noastre ne face cunoscut faptul ca merele care urmeaza a fi distribuite in scolile salajene prin programul ^Fructe in scoli^ sunt depozitate in conditii improprii, ceea ce duce la scaderea calitatii lor si chiar la alterare. In scrisoare se spune ca cele 150 de tone de mere provin de la ferma ^Pomicola^ din Valea Pomilor, comuna Samsud. Multe dintre fructe au fost culese de pe jos. La ora actuala sunt depozitate intr-un grajd la ferma de iepuri de la fosta SC Avicola. Spatiul este impropriu pentru depozitat, se arata in petitie. Nu are instalatii de racire a aerului, nu exista ventilatie, merele sunt depozitate in containere de 300 de kilograme, asezate unele peste altele pana in tavan. Nu exista nici sala de ambalare.
SC ^Pomicola^ a castigat licitatia de distribuire a merelor in scoli, pentru cinci loturi, din cele opt pe care le are Salajul. Din 6 ianuarie incepe distribuirea merelor in scoli. Atunci vom vedea si cum arata si ce gust au merele depozitate in grajdul de la ferma de iepuri.

Pe Tiberiu Csoka il intereseaza actele nu calitatea merelor

Cum Consiliul Judetean Salaj este organizatorul licitatiei pentru programul guvernamental ^Fructe in scoli^, l-am contactat pe vicepresedintele Tiberiu Csoka pentru a afla daca stie ceva despre conditiile in care sunt depozitate merele ce urmeaza a fi distribuite in scoli. ^Nu stiu si, deocamdata, nu ma intereseaza, a spus vicepresedintele, pentru ca noi am verificat, cum era firesc, actele care s-au eliberat pentru depozit si acestea au atestat ca sunt conditii optime pentru pastrarea merelor. Documentele au fost eliberate de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj. Inca nici nu s-a semnat contractul si deja au sosit reclamatiile si pe adresa noastra^, a spus vicepresedintele. Tiberi Csoka nu pare interesat de modul de pastrare a fructelor. ^Pe noi ne intereseaza cum vor arata merele cand vor ajunge la copii. Daca nu vor indeplini conditiile, vom lua masurile ce se impun^, a spus in incheiere Csoka.

DSVSA nu stie prea multe despre depozit, dar promite controale

La Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor l-am contactat pe Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al unitatii. I-am prezentat unele aspecte sesizate. Vasile Chindris nu stia ieri cine a eliberat atestatul de functionare a depozitului si daca l-a eliberat cineva de la DSVSA Salaj. Precum nu stie nici de conditiile improprii in care sunt depozitate merele la grajdul de la ferma de iepuri, condiitii reliefate in petitie. El ne-a multumit pentru ca l-am informat despre ceea ce nu stia in legatura cu fructele depozitate si ne-a promis ca in cel mai scurt timp va face un control la depozit.

Depozitul are autorizatie

Dumitru Bojan, administratorul SC ^Pomicola^, spune ca inca nu s-a semnat contractul cu Consiliul Judetean, pentru ca n-a trecut perioada contestatiilor pentru licitatie. Cat despre conditiile de pastrare a merelor in depozit, ^acestea sunt optime si nu cred ca fructele au de suferit^, a precizat Bojan. ^Inainte de depozitare am dezinfectat si varuit depozitul, am amenajat un grup social, l-am inregistrat la Registrul Comertului ca punct de lucru in cadrul fermei ^Pomicola^, depozitul a fost autorizat de catre organele abilitate, altfel nu puteam sa particip la licitatie^, a mai spus administratorul. Luni se va semna contractul intre Consiliul Judetean si SC Pomicola, distribuitorul de mere in peste 60 la suta din scolile Salajului. Dar despre calitatea merelor vom sti abia pe 6 ianuarie.

Antecedente cu cornul si laptele

Antecedente privind calitatea indoielnica a produselor distribuite in scolile din Salaj sunt. La nici doua saptamani dupa ce cei peste 26 de mii de elvi si prescolari au primit cornul si laptele, au inceput sa curga reclamatiile la Inspectoratul Scolar Salaj. Directorii mai multor scoli din judet reclamau faptul ca elevii au primit lapte branzit, cu miros neplacut si gust amarui. Nici cornurile nu erau comestibile, fiind prea tari sau cu gust pronuntat de drojdie. Ca urmare a reclamatiilor diectorilor unor scoli din judet, o comisie mixta constituita din ordinul prefectului Ionel Ciunt a efectuat controale la depozitul central de marfa din Zalau. Vasile Chindris ne declara atunci ca ^au fost recoltate 14 probe si toti parametri fizico-chimici si microbiologici care se refera la siguranta produselor sunt cu valori normale si nu exista nici un pericol^. Ce ne va spune Vasile Chindris despre merele depozitate in grajdul de la Ferma de iepuri, vom trai si vom vedea.