Duminica, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in curtea Catedralei Episcopale IInaltarea DomnuluiI din Zalau a fost dezvelit bustul de bronz al parintelui Arsenie Boca. Lucrarea a fost realizata de sculptorul salajean Iosif Sepsi, cu cheltuieli suportate de catre Ordinul Cavalerilor Templieri si din donatii.
Arsenie Boca, nascut la 29 septembrie 1910, in Vata de Sus, si-a incheiat calatoria pe pamant in 28 noiembrie 1989, la Sinaia. A fost parinte ieromonah, teolog, artist plastic (moralist), staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, apoi la Manastirea Prislop, unde, datorita personalitatii sale, veneau mii de credinciosi. Pentru acest fapt, a fost hartuit de Securitate. Era unul dintre martirii gulagului comunist, inchis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si Oradea. Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormantul sau, de la Manastirea Prislop, din tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini.
Ieri am incercat sa aflam de la preotul Gabriel Gardan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, care sunt considerentele pentru care bustul de bronz al parintelui Arsenie Boca a fost amplasat tocmai la Zalau, la Catedrala Episcopala „Inaltarea Domnului”. Gabriel Gardan, fie ca nu a stiut, fie ca nu a vrut sa raspunda la intrebarea noastra, ba mai mult, ne-a spus ca este in timpul sau liber. Bine, bine, parinte, daca ai inalta o rugaciune fierbinte catre Cel de Sus si Acesta ti-ar raspunde: „Fiule, nu ti-o primesc, sunt in timpul meu liber!”, ce ai zice?
Bust al lui Arsenie Boca la biserica Sfanta Vineri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...