^Traiasca Romania dodoloata!^ striga copilul cu drapelul tricolor in mana, alergand pe ulitele satului Lancram. Era atata bucurie in sufletul lui cand i-a auzit pe cei mari ca Romania este rotunda, ca Romania este mare, ca s-a implinit visul de secole al tuturor locuitorilor din Maramures pana la Marea cea mare. De 95 de ani, neamul nostru praznuieste cu mare fast, ori in tacere Ziua Nationala a Romaniei, ziua in care Transilvania s-a alipit patriei mume. Romanii sunt mandrii de ziua lor nationala, chiar daca vicisitudinile cotidiene le mai stirbesc din mandrie si din bucurie.
Am incercat ieri sa aflam starea de spirit a zalauanilor acum, in preajma Marii Sarbatori Nationale. Daca pruncul din Lancram isi exprima in gura mare bucuria Unirii, doi copii, intalniti in statia de la Silvania au ramas perplex cand i-am intrebat ce se sarbatoreste la 1 decembrie. Erau cam in clasa a III – a, a IV – a si probabil invatatorul nu a avut timp si poate nici chef sa le explice cand si de ce s-a unit Transilvania cu Romania. Desigur, nici parintii nu vorbesc despre aceste evenimente in familie. Au griji mai mari. Pe Bulevard, chiar daca sunt arborate sute de drapele, pentru multi trecatori sunt ca inexistente. Au ei necazurile lor, ca sa mai aiba timp si pentru patriotism. ^Cum veti sarbatori ziua de 1 Decembrie?^ a fost intrebarea pe care am adresat-o unei femei foarte grabite, care tocmai iesea de la serviciu. ^Cum altcumva? Tot la munca!^. Un barbat hatru, trecut de prima tinerete, spunea ca va iesi in strada si va face galagie ^de sa urle lumea asta^. Va face galagie pentru noi, pentru tara asta, ca ^nu suntem noi nimeni in drum/daca intelegi ce vreau sa spun!^ In apropiere, un alt barbat spunea ca nu s-a gandit cum va sarbatori Ziua Nationala a Romaniei, dar Ibine ar fi sa fie altfel in tara asta, sa starpim hotii si cainii maidanezi^. O femeie din simleu Silvaniei prefera sa priveasca la televizor manifestarile prilejuite de aceasta zi, ^in special cele de la Alba Iulia, pentru ca aici s-a facut Unirea cea Mare^. Desi este vorba de Ziua Nationala a Romaniei, majoritatea respondentilor nu aveau planuri concrete, nu manifestau o explozie de patriotism, ba unii chiar se scaldau in apa-tie. Asta si pentru faptul ca nu s-au informat sau nu au fost informati despre manifestarile politice, culturale, artistice care vor avea loc in localitatea lor.
Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei consta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid. Este fapta istorica a intregii natiuni romane. si pe cat s-a bucurat natiunea acum 95 de ani, pe atat este de retinuta in a-si manifesta sentimentele fata de aceasta mare victorie a poporului roman. Retinerea vine si din starea sociala prin care pedaleaza romanii. Globalizarea ne pandeste. Sentimentele patriotice se atrofiaza zi de zi, putin cate putin. Nici conditiile sociale nu ne sunt favorabile. Criza economica, recesiunea, saracia, fac adesea sa uitam de patrie si sa incercam, mai intai, sa punem pace cu stomacul. Oricate greutati s-ar abate asupra noastra, sa nu uitam ca la 1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei. ^Traiasca Romania dodoloata!^
Fara fasole cu carnati, la Zalau
La Zalau, dupa ceremonia de depunere a coroanelor de flori in memoria celor care s-au jertfit pentru patrie, de la ora 17.00 se va desfasura la Casa de Cultura a Sindicatelor un spectacol muzical – coregrafic, iar intrarea va fi libera. Printre cei care vor evolua pe scena se numara Ileana Domuta Mastan, Vasile Coca, Rodica Pop Seling, Aurora Moga Popovici si altii. Ansamblurile artistice Columna si Porolissum ale Casei Municipale de Cultura vor incanta, si ele, auzul si privirea asistentei venite sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Romaniei. Dupa spectacol, pe platoul de marmura din fata Institutiei Prefectului va concerta Fanfara Promenada, sub bagheta dirijorului Lucian Pop. Fasole si carnati, ca in vremurile bune, nu vor fi. Doar suntem in recesiune.
^Din inima pentru |imleu, din suflet pentru Romania^
In orasul de la poala Magurii, manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei vor incepe la ora 12.30, cu ceremonial militar si religios, depuneri de jerbe si coroane de flori, parada militara cu defilarea garzii de onoare. Manifestarile se vor desfasura la Troita de langa Biserica Ortodoxa Nr, 1. Spectacolul cultural artistic, sub genericul ^Din inima pentru |imleu, din suflet pentru Romanie^ va incepe de la ora 16.00, in Sala de spectacole a Casei Orasenesti de Cultura. Vor evolua pe scena artistii Vladuta Lupau, Denisa Crisan, Sandy, ansamblul ^Barcaul^ si altii. |i aici, fasolea si carnatii vor lipsi cu desavarsire.
^Mesesul^ la Jibou
In orasul de pe Somes, sarbatorirea zilei de 1 Decembrie va debuta la ora 12.00 cu un ceremonial religios, dupa care se vor depune coroane de flori la statuia din fata Primariei. Primarul orasului Jibou, Eugen Balanean, ne invita la un spectacol artistic, care va avea loc la Casa Oraseneasca de Cultura, incepand cu ora 18.00. Va urca pe scena ansambluril ^Mesesul^ al Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj. Din spectacol nu vor lipsi solistii vocali Alice Ghile, Ioana Unguras, Diana Gherman, Camelia Chereches, Ionut Lucian Chira, Bianca Patricia Bicazan, Adriana Baciu Bonte, Lucretia Bolba, Alexandra Preda si Ionut Albert.
La Cehu Silvaniei, cantecele patriotice primeaza
Nici Varga Andrei, primarul orasului de sub Codru, nu se lasa mai prejos. De la ora 12.00 vor fi depuse coroane si jerbe de flori la statuia din Parcul Central al orasului Cehu Silvaniei. De la ora 13.00 va avea loc un program cultural – artistic, in care cantecele patriotice vor prima.
La Crasna, spectacol artistic nu-i
Primarul comunei Crasna, Pop Emeric, ne-a dat de inteles ca spectacole artistice nu vor fi, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, decat la scoala din localitate. In schimb, ca recunostinta fata de memoria inaintasilor vor fi depuse jerbe si coroane de flori la monumentele eroilor din localitatile Crasna, Marin si Huseni.
1 Decembrie este zi Nationala in Salaj inca din 1979
In toamna anului 1979 – sunt 34 de ani de atunci – intr-un cadru mai restrans, un grup de intelectuali salajeni a hotarat sa se intalneasca si sa sarba-toreasca ziua de 1 Decembrie ca Zi Nationala a Romaniei, zi in care s-a infaptuit visul secular al romanilor din toate provinciile locuite de ei, un singur stat in hotarele vechii Dacii. Figuri de legenda din istoria Salajului si a tarii – Simion Barnutiu, Gheorghe – Pop de Basesti, Ioan si Iului Maniu, Alessandru Papiu Ilarian luptasera pentru realizarea acestui ideal – Unirea Transilvaniei cu patria mama. La asta s-au gandit cei cativa salajeni care au hotarat in 79 ca 1 decembrie este pentru ei Ziua Nationala. Este vorba de dr. Ioan Puscas, ing. Pop Avram, prof. Ioan Lupa – Crisan, prof. Valentin Daraban,dr.Liviu Garbea, prof. Eugen Teglas , prof. Gheorghe Parvu, prof. Octavian Gutu, dr. Aldea, av. Eugen Mesesan. Era crezul lor sincer ca trebuie sa faca ceva pentru a nu lasa istoria sechestrata de P.C.R. Desigur ca le-a trebuit curaj, intr-o vreme cand inca trebuia stat in pozitie de drepti in fata partidului unic si a masinii lui de propaganda.
Iata pe scurt cateva momente semnificative din jurnalul ^clubului^ . In 1979 are loc prima intalnire in casa padurarilor din padurea Panic. Forma de organizare a activitatilor era sezatoarea. Se deapanau amintiri ale celor prezenti despre sarbatorirea zilelor de 1 Decembrie ,10 Mai, 24 Ianuarie in familiile si satele lor. S-a cantat ^Desteapta – te romane^ si ^Pui de lei^. Din 1980, intalnirile se vor tine in Bocsa, pe rand, la C.A.P. , Casa Viticultorilor, Cantina si Caminul Cultural . A crescut numarul participantilor. Nucleului initial I se adauga Ioan Pop, primarul Simleului, ing. Vasile Popa, secretarul aceleiasi primarii , ing. Valentin Man, Ioan Gal. Se canta, se recita , se tin discursuri. Pana in1988, intrunirile au loc in nota obisnuita cu un numar fluctuant al participantilor. Nu lipsesc de la intruniri dr.Ioan Puscas, Avram Pop, Ioan Lupa – Crisan, dr.Liviu Garbea, Nicolae Margin, Ioan Popitiu, Valentin Daraban, Eugen Teglas. Se alatura ing.Grigore Talpos , ziaristul Simion Gliguta, in timp ce altii isi anunta mereu intentia de a o face. La mormantul lui Gheorghe Pop de Basesti, dr. Ioan Puscas a zis mai raspicat ca niciodata: ^La mormantul sfant al celui care n-a putut muri pana nu si-a vazut visul implinit – Unirea Transilvaniei cu Patria Mama – declaram odata pentru totdeauna ziua de 1 decembrie ca Zi Nationala a Patriei Noastre – Romania^.
Ansamblul Cununa din Jibou este IambasadorulI salajenilor la Alba Iulia
Ansamblul Folcloric ^Cununa^ al Clubului Copiilor din Jibou, indrumat de Victor si Veronica Pintea, vor re-prezenta judetul Salaj la Alba Iulia, la Festivalul national ^Ambasadorii Unirii^, ce se desfasoara in perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie 2013. Este pentru a doua oara cand ansamblul jibouan este prezent de Ziua Nationala de la Alba Iulia.
Copiii artisti din Jibou vor evolua in cadrul spectacolului omagial desfasurat sub genericul ^Decembrie – Columna a Unirii^, in care vor evolua ansambluri folclorice de copii din opt zone istorico-folclorice ale tarii. ^ Vom participa la o parada a portului po-pular, cu costume din zona Agrijului, care se va desfasura pe Platoul Romanilor, la TE-Deum-ul de la Catedrala Reintregirii si vom vizita mai multe obiective turistice, a declarat pentru Graiul Salajului Victor Pintea, directorul Ansamblului ^Cununa^ din Jibou.
Un elev din formatie va rosti in Sala Unirii, in fata oficialitatilor prezente, un mesaj in numele grupului, al judetului si al zonei pe care o reprezinta, prin care saluta evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918 si Ziua Nationala a Romaniei.