In sfarsit, comuna Creaca va avea apa prin aductiune. Deocamdata satele Prodanesti, Borza si Creaca. Dar cu ce pret!. De ce ne-am temut, n-am scapat. N-a trecut decat o luna si jumatate de cand cu mare fast a fost inaugurat drumul judetean 108A pe tronsonul Romanasi-Jibou-Benesat si iata ca picamerele au inceput sa perforeze asfaltul, iar betoanele trotuarelor sa fie sparte pentru a se introduce condu-ctele de apa. Referitor la aceasta situatie, primarul de Creaca, Eugen Terec, se consoleaza: „Din pacate, traim in Romania. Asta e…”
Investitie cu iz electoral
Alunecand pe firul evenimentelor, incercam sa aflam de ce s-a ajuns la aceasta situatie. Prin anul 2007, cand au demarat lucrarile la introducerea conductelor de aductiune a apei in comuna Creaca, toata lumea stia ca este o investitie cu iz electoral. Primarul de atunci, Dan Marian, cu sprijinul deputatului Mirel Talos, a incercat sa-si amageasca alegatorii cu… aductiunea apei. Lucrarile au fost facute la repezeala si de proasta calitate. De pilda, conducta, in loc sa fie introdusa la 80 de centimetri adancime, a fost introdusa doar la 40 de centimetri, ceea ce a dus pe alocuri si la zdrentuirea ei de catre constructor in timpul reabilitarii drumului judetean 108A. Apoi, cele trei bazine de captare importate din Anglia pe bani grei nu si-au gasit utilitatea. In fine, un bazin si-a gasit o utilitate si va ramane la primarie, pentru stingerea eventuale-lor incendii. Cu lucrari si materiale s-au cheltuit in jur de 27 de miliarde de lei vechi. Cum sortii nu i-au suras lui Dan Marian, acesta a pus armele jos si nimeni n-a mai pomenit de aductiunea apei in comuna Creaca pana cand au inceput lucrarile la drumul judetean DJ 108A. Atunci, cand constructorul mai spargea din loc in loc conducta, locuitorii satelor si-au adus aminte ca li s-a promis apa in curte.
Un proiect atat de prost incat a trebuit abandonat
Pentru finalizarea lucrarii de aductiune a apei in comuna mai era nevoie de patru mliarde de lei vechi. Dar, ia par din palma. Banii erau necesari pentru schimbarea proiectului. Primarul Eugen Terec afirma ca din capul locului proiectul a fost conceput prost. „S-a omis introducerea conductei pe o lungime de 2,6 kilometri, intre satele Creaca si Prodanesti. Cum apa din bazine nu are suficienta forta gravitatonala, ea trebuie pompata. Pentru pompare e nevoie de energie electrica. N-au fost prevazute bransamente la curentul electric. Nici statia de clorinare n-a fost inclusa in proiect. Cum sa dai apa de baut la 3.000 de suflete fara statie de clorinare?”, se intreaba primarul Terec.
Proiect nou – apa prin foraj de la Jibou
In primavara acestui an, Guvernul a anuntat ca aloca patru miliarde de lei vechi Primariei din Creaca pentru finalizarea lucrarilor de aductiune a apei. Si ca totul sa decurga normal s-a purces la modificarea proiectului. Astfel, satele Prodanesti, Borza, Creaca si Lupoaia vor fi alimentate de la o sursa de apa din Jibou, prin foraj. Bazine vor ramane doar pentru alimenta-rea cu apa a localitatilor Jac si Brebi. De la Jibou, pe o distanta de 2,5 kilometri conductele au fost introduse deja. S-a ajuns la capatul satului Prodanesti si alta solutie nu s-a gasit decat de a sparge asfaltul si betoanele groase ale trotuarelor. Daca ar vedea constructorii de la Transbitum cum le este batjocorita truda s-ar lua cu mainile de cap. Conducta de la Jibou se va bifur-ca la drumul spre Borza, o ramura mergand catre Borza, o alta bransandu-se la conducta existenta deja in Prodanesti
Lucram romaneste
Conducta care trece prin Prodanesti a fost sparta in mai multe locuri de catre constructor. Consiliul Judetean a promis ca se va verifica conducta, astfel ca de la vana la vana va fi supusa presiunii si acolo unde se va observa defectiunea se va interveni. Cam asa a promis si primarul Eugen Terec. Insa nimic nu s-a intamplat din toate astea. Conducta n-a fost verificata, pentru ca era graba inaugurarii drumului judetean 108A. Acum cand se va face racordarea cu conducta de la Jibou, mai mult ca sigur ca in unele locuri pamantul se va umezi. „Acolo vom decoperta, zice primarul Terec, si vom mansona conducta. Alta solutie nu este”. Si daca apa va curge mult timp, va afecta si fundatia drumului, care cu timpul se va ondula si asfaltul va crapa. Ca doar lucram… romaneste.
La mana Guvernului
Cum spuneam, Guvernul a alocat in primavara patru miliarde de lei vechi pentru aductiunea de apa din comuna Creaca. Teoretic. Practic, insa, banii nu sunt nicaieri. Dupa ce Eugen Terec a somat Guvernul Romaniei referitor la suma promisa, Executivul i-a trimis o nota primarului, prin care precizeaza ca banii vor veni in 2014, nu in 2013, cum se prevazuse. Intrebat cand va finaliza lucrarea, Eugen Terec a spus ca nu poate preconiza. „Ma feresc sa dau un raspuns de acest fel, pentru ca nu depinde de mine. Suntem la mana Guvernului”.