Atatea modificari s-au adus la proiectul de lege privind vanzarea-cumparare terenurilor agri-cole din extravilan, incat l-a naucit de tot pe bie-tul taran. Spaima lui ca „Legea pamantului” este „un act de tradare nationala”, ca vanzarea de pamant strainilor va face „sa disparem din istorie” pare sa aiba si temei. Poate asta se si doreste. Chiar daca guvernantii nostri au incercat sa strecoare unele facilitati in Legea pamantului, planurile le-au fost date peste cap la Bruxelles. Eliminarea limitarii la 100 de hectare a suprafetei ce poate fi detinuta de straini, a cunostintelor in domeniul agricol, sau a avizului Consiliului Judetean, creeaza conditii necesare „subtierii” neamului romanesc. Ungaria, Polonia, Bulgaria au tratat acest subiect cu extrema fermitate, in interes national. Premierul Ungariei, Victor Orban, nici nu vrea sa auda ca un strain ar putea cumpara pamant unguresc, bulgarii au anuntat ca piata lor funciara va fi li-beralizata abia dupa 2020. Sunt tari in care este imposibil sa achizitionezi teren ca cetatean strain, desi bogatia naturala a mediului nu se compara nici pe departe cu biodiversitatea existenta la noi in tara. In Israel, de pilda, nu poti cumpara, ca strain, nici un metru patrat de pamant.
Apoi, posibilitatile romanilor de a accesa finantari bancare sau europene pentru achizitia de terenuri este practic nula in comparatie cu posibilitatile strainilor. Spun asta pentru ca la noi costurile de imprumut sunt de trei patru ori mai mari decat in restul Europei sau chiar in restul lumii occidentale. Accesul la finantari europene este mult mai anevoios pe plaiurile mioritice. Toate aceste diferente situeaza fermierii romani, taranii nostri, in dezavantaj competitiv net, fata de cumparatorii straini. Asa ca daca acceptam vanzarea de pamant romanesc strainilor, inseamna ca acceptam sa ne rarefiem ca natie. E o parere.
De la anu’ ne vindem tara
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...