Dupa ce a trecut de Senat, proiectul legislativ intitulat „Prima intabulare” a fost aprobat cu unanimitate de voturi de Comisia juridica de la Camera Deputatilor. Daca proiectul devine lege, si are toate sansele sa treaca spre pro-mulgare, se creeaza cadrul legal ca in-tabularea terenurilor agricole si forestiere, precizam si terenurilor forestiere, sa fie facuta din fonduri europene si cu cofinantare asigurata de la bugetul de stat. Cheltuielile de cadastru sunt plafonate la 400 de lei pentru fiecare proprietate, indiferent de suprafata ei.
Piata funciara sufera din cauza lipsei cadastrului. Povesti cu intabularea gratuita s-au mai spus.S-ar putea ca aceasta sa prinda contur pentru ca in acest moment in Romania asistam la un paradox la nivelul actual al imobilitatii tranzactiilor in domeniul agricol. Costu-rile generate de lucrarile cadastrale sunt uneori mai mari decat valoarea de tranzactionare a terenurilor respective. Aproximativ 90 la suta din terenurile agricole ramase neintabulate sunt in mediul rural. Trist este ca proprietarii lor nu pot, in acest moment, pe baza pamantului pe care il au, sa ia credite, sa acceseze fonduri europene si nici macar sa vanda terenurile, daca ei nu doresc sa le cultive.
In ceea ce priveste taxele generate de prima intabulare, acestea sunt deja exceptate prin ordinul ministrului Administratiei si Internelor nr.39/2009. Problema, insa, ramasa si care se doreste a fi reglementata prin prezenta initiativa legislativa este cea referitoare la costurile generate de prestatia expertilor cadastrali. Proiectul de lege stipuleaza faptul ca sumele necesare primei inregistrari in cadastru si cartea funciara a terenurilor agricole si forestiere situate in extravilanul localitatilor vor fi suportate din fondurile europene prevazute in exercitiul bugetar 2014-2020. Exista o suma de 500 de milioane de euro din fonduri europene programata pentru aceste intabulari rurale.
Pentru terenurile agricole si forestiere din mediul urban, cheltuielile vor fi suportate prin parteneriat public privat, tot in limita sumei de 400 de lei pe proprietate, ca si in mediul rural. Mai mult, initiativa legislativa ofera cadrul legal ca bugetul de stat sa suplimenteze onorariile expertilor cadastrali. Aceste costuri re-prezinta, de fapt, onorariile expertilor cadastrali pe care o mare parte a populatiei nu si le permite. Suma de 400 de lei a fost convenita cu agentii cadastrali. Specialistii in cadastru spun ca este una rezonabila, mai ales ca aceste cadastari nu se vor mai face individual, ci la…pachet, in fiecare localitate.