Tanarul simleuan Cristian Mihai Lazar a participat in perioada 11-15 no-iembrie la lucrarile Consi-liului Nord Atlantic din cadrul Simpozionului NATO 2013, desfasurat la Belgrad, Republica Serbia. Dezbaterile au avut ca tema centrala „Rolul NATO in Kosovo si sprijinul sau in cladirea pacii si stabilitatii in aceasta regiune”. „A fost o expe-rienta impresionanta si ine-dita, pentru ca vorbim aici de prima intalnire, primul summit de acest gen in Republica Serbia, si ma bucur ca am luat parte la aceasta piatra de hotar in procesul normalizarii raporturilor dintre Aliati si Repu-blica Serbia. Spun asta, intrucat relatiile dintre NATO si Serbia abia acum se dezmortesc, tinand cont cat de reci au fost. Dupa cum s-a si afirmat si in cadrul lucrarilor, Serbia area nevoie de NATO, iar NATO are nevoie de Serbia”, ne spune Cristian Lazar.
Calea unui licean spre Parlamentul European si NATO
Cristian Lazar este student in anul I la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca. Inca din perioada liceului s-a implicat in activitati extrascolare de reprezentare a tinerilor, precum Consiliul Local al Elevilor, Consiliul judetean al Tinerilor, Parlamentul Tinerilor din Romania si Parlamentul European al Tinerilor.
„A contat foarte mult activitatea mea anterioara (in desemnarea pentru a participa la simpozionul NATO, n.r.), practic celalalte activitati m-au propulsat intr-o astfel de pozitie. Concret, am aflat despre acest summit de la cativa prieteni (colegi) din Parlamentul European al Tinerilor si m-am decis sa aplic. Summiturile de acest gen difera la tineret de aceleasi summituri de la seniori prin simplul fapt ca nu exista o delegatie permanenta. Pentru fiecare intal-nire in parte de acest gen se face un proces de selectare a participantilor. Eu am decis sa aplic pentru o astfel de pozitie. In procesul de selectie a contat foarte mult CV-ul (activitatea mea din prealabil) si o lucrare prin care a trebuit sa expun viziunea mea legat de tema „Tinerii ca parte a leadership-ului politic al secolului 21”. In cadrul summitului NATO, am facut parte din Consiliul Nord Atlantic, principalul organism politic decizional din cadrul NATO. Problematica dezbatuta in cadrul consiliului a fost „Rolul NATO in Kosovo si sprijinul sau in cladirea pacii si stabilitatii in zona”. Romania este tara membra al acestui consiliu. Dat fiind faptul ca statul Ko-sovo nu este membru NATO, am ajuns sa reprezint si Kosovo in cadrul lucrarilor. Dezbaterile au fost despre Ko-sovo.”, a declarat pentru Graiul Salajului tanarul simleuan.
Cel mai tanar participant
Cristian spune ca vrea sa imbratiseze cariera de avocat, insa nu exclude o cariera politica, daca i se va ivi ocazia. Cat despre experienta ca participant in forurile europene, tanarul spune ca este constient de responsabilitatea pe care o are ca reprezentant al Romaniei. „Sunt lucruri pe care nu le poti invata decat in scoala, prin procesul educa-tional, insa sunt si altele, precum acestea care te ajuta foarte mult in dezvoltarea ta personala si, desigur, profesionala. Eu am fost, cred, cel mai tanar dintre delegati. si mai este un lucru: sentimentul acela cand esti constient ca, pe langa prezenta ta personala acolo, pozitia ta nu se rezuma doar la tine, ci si la tara din care provii. Sunt incantat si onorat de aceasta participare si, totodata, recunosc ca aceasta vine si cu o mare responsabi-litate”, a adaugat Cristian.