Suntem din ce in ce mai putini si mai bolnavi, arata un raport prezentat vineri de Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, in cadrul sedin-tei de Colegiu Prefectural. In ultimii sase ani, salajenii s-au imputinat cu aproape 20 de mii de locuitori, fie din cauza mortalitatii, fie din cauza migratiei. Dintre bolile cronice care ii afecteaza pe salajeni, cea mai mare pondere o are hipertensiunea arteriala, care reprezinta 14,4 la suta din totalul bolilor cronice, iar numarul bolnavilor aflati in evidenta medicilor este in crestere continua. Pe locul al doilea, se afla cardiopatia ischemica, in pondere de 5,5 la suta din totalul bolilor cronice. Tot in crestere este diabetul zaharat, dar si bronhopneumonia obstructiva cronica. Ulcerele au incidenta mare, chiar daca au scazut fata de anul 2007.
Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, a precizat ca o atentie deosebita se acorda monitorizarii incidentei TBC-ului care a scazut in 2013 la 46 de cazuri la suta de mii de locuitori si a cancerului, care a scazut la 225 de cazuri la suta de mii de locuitori, fata de 282 de cazuri in 2012.
Totodata, din totalul salaje-nilor care s-au imbolnavit anul trecut, 47 la suta au suferit de afectiuni respiratorii, opt la suta au avut probleme digestive, sase procente din po-pulatie au suferit boli de piele si tot atatia au avut suferit de afectiuni ale aparatului genito-urinar, patru la suta au avut infectii sau paraziti, doi la suta au suferit leziuni traumatice, 10 la suta au avut probleme cu aparatul asteo-articular, si 13 la suta au suferit de dife-rite alte boli.
In 2012, un salajean a beneficiat in medie de trei consul-tatii si a primit 0,3 tratamente de la medicul de familie, mai spun reprezentantii DSP Salaj.
Autoritatile vor sa reduca numarul de paturi in spitale
Anul trecut, s-au internat in spital, pe o perioada mai lunga, peste 25 de mii de salajeni, dintre care in jur de 19 mii doar la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Prea putin, spun repre-zentantii DSP Salaj si ai CJAS Salaj, in conditiile in care rata de utilizare a patu-rilor din spitale a fost de doar 60 la suta, la Spitalul Ju-detean Zalau, 54, respectiv 53 la suta la spitalele orasenesti din Simleu Silvaniei si Jibou, si 73 la suta la Spitalul de boli cronice din Crasna. La Fundatia „Acasa”, rata de utilizare a paturilor a fost de suta la suta.
„Va trebui sa analizam structura pe sectii a numarului de paturi si sa facem cateva modificari”, a declarat Ligia Marincas, director DSP Salaj. Dr. Marius Tautu, presedintele CJAS Salaj a vorbit chiar de o reducere a numarului de paturi in spitale. In prezent, Spitalul Judetean are o capacitate de 753 de paturi, Spitalul din Simleu Silvaniei are 215 paturi, Spitalul din Jibou are 105 paturi, Spitalul de boli cronice Crasna 40 de paturi, Spitalul Salvosan Ciobanca are 38 de paturi, iar Fundatia Acasa are 120 de paturi.
Costul pentru o zi de internare in spital variaza intre 300 de lei si 160 de lei, sumele mai mici fiind decontate pentru internarea bolnavilor cronici.