A aparut proiectul de buget pe 2014, principalul indicator pentru mersul lucrurilor pe parcursul anului viitor. Presedintia, Parlamentul, Curtea Constitutionala, SRI si ministerele Dezvoltarii si Administratiei, Apararii, Muncii, Agriculturii, Educatiei, Transporturilor vor primi mai multi bani in 2014 fata de acest an, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie, Internele, Justitia, Sanatatea, Cultura, ANI, CSM vor avea bugete mai mici.
Sanatatea, politia, cultura si justitia pierd bani
Potrivit anexelor Legii Bugetului, cele mai multe fonduri le pierde Ministerul Sanatatii. Bugetul acestuia se va reduce cu 1,8 miliarde de lei, de la 9,7 miliarde de lei cat a avut pe 2013 la 7,9 miliarde de lei pentru 2014. si Ministerul Afacerilor Interne va pierde 400 milioane de lei, de la 8,7 miliarde de lei (2013) la 8,3 miliarde de lei (2014). Pentru serviciile de protectie si paza bugetul va fi mai mic cu 56,5 mii de lei. Anul viitor Serviciul de Protectie si Paza va avea un buget de 131,7 milioane lei, iar anul acesta a beneficiat de un buget de 188,2 milioane lei. Mai putini bani vor primi si Ministerul Economiei – 1 miliard lei (de la 1,1 miliarde lei in 2013), Ministerul Culturii – 522,5 milioane lei (de la 571,2 milioane lei in 2013), Ministerul Tineretului si Sportului – 372,3 milioane lei (de la 375,1 milioane lei in 2013), Ministerul Afa-cerilor Interne – 8,3 miliarde lei (de la 8,7 mi-liarde lei in 2013), Consiliul Superior al Magi-straturii – 98,7 milioane lei (de la 105,2 milioane lei in 2013), etc.
Educatia, agricultura si mediul primesc cate ceva in plus
Cele mai castigate institutii sunt Ministerul Agriculturii, care va primi in plus fata de anul trecut 2,3 miliarde de lei, de la 17,1 miliarde de lei in 2013 la 19,4 miliarde de lei in 2014 si Ministerul Dezvoltarii Regionale, bugetul acestuia fiind majorat cu 1,3 miliarde de lei, de la 3,5 miliarde de lei anul acesta la 4,8 miliarde de lei pentru 2014. Ar mai fi de mentionat si Mini-sterul Apararii – 6,4 miliarde lei (de la 6,2 mi-liarde lei), Ministerul Muncii – 29,7 miliarde lei (de la 28,9 miliarde lei), Ministerul Mediului – 2,6 miliarde lei (de la 2,3 miliarde lei), Ministe-rul Transporturilor – 6,4 miliarde lei (de la 6 mili-arde lei). La Ministerul Educatiei, majorarea bugetului nu este una consistenta, respectiv primeste cu 100.000 de lei mai mult fata de anul trecut, adica va avea un buget de 8,5 miliarde de lei.
Presedintele PDL Salaj, Lucian Bode vede in bugetul Guvernului un scenariu sumbru
„Prin proiectul de buget pe anul 2014, gu-vernarea USL ne arata clar ca intentioneaza sa ingroape mediul privat si clasa de mijloc care genereaza valoare adaugata in economie. Exe-cutivul nu s-a remarcat decat prin absenta masurilor pentru insanatosirea mediului de afa-ceri sau pentru lipsa masurilor pentru crearea de locuri de munca. Ministrul de Finante a recunoscut ca romanul cu un salariu mediu va plati anul viitor mai mult pentru functionarea sta-tului; a recunoscut ca aceasta este de fapt politica USL, compatibila cu programul de gu- vernare. Guvernul Ponta se va baza in continuare pe suprataxare, tradusa birocratic prin proasta colectare. Tavalugul taxelor si impo-zitelor ne semnaleaza un buget fanariot”, sustine fostul ministru al economiei, Lucian Bode.
In ceea ce priveste functionarea statului in conditiile in care s-au subtiat bugetele unor mi-nistere, Lucian Bode spune ca mediul de aface-ri este inghetat. „In fiecare zi din acest an 74 de firme au intrat in insolventa. Guvernul Ponta a instaurat impredictibilitatea fiscala. In 18 luni de guvernare, au fost introduse sau majorate nu mai putin de 30 de taxe si impozite; au fost aduse 32 de modificari fiscalitatii. Economia nu are cu ce sa se finanteze. Creditarea este blocata, fondurile structurale nu sunt absorbite, iar investitiile straine directe ocolesc Romania. Romanii si firmele nu isi mai pot plati datoriile la banci. Creditarea este pe butuci si in cazul firmelor si in cazul gospodariilor. Acordarea ajutoarelor de stat pentru IMM-uri a esuat; USL a incercat sa isi alimenteze propriile firme cu bani publici … si exemplele ar putea continua”, conchide Lucian Bode, care prezinta un scenariu sumbru asupra economiei romanesti. „Masurile anuntate de Guvernul USL vor avea drept efect aruncarea in prapastie a economiei Romaniei, cresteri de preturi in lant si scaderea puterii de cumparare a fiecarui roman. USL va jupui contribuabilii romani pentru a inapoia o mica parte din incasari prin cresteri de salarii si pensii in speranta ca va castiga capital electoral. Infima crestere a pensiilor si majorarea derizorie a salariilor unor bugetari nu vor insemna nimic in fata avalansei de cresteri a preturilor care ne asteapta. Efectul acestor masuri disperate este saracirea si mai mult a romanilor”, tine sa spuna Lucian Bode.
In Invatamant nu ajung nicioadata banii pentru salarii
Avand in vedere ca la Ministerul Educatiei se mareste putin bugetul, inspectorul general al ISJ Salaj, Gheorghe Bancea, sustine ca daca la minister intra mai multi bani, atunci probabil se vor inlatura problemele cu care s-a confruntat anul acesta sistemul educational in Salaj. „La nivelul judetului au fost anul acesta probleme cu cheltuielile de personal, insa s-au rezolvat cu bani de la bugetul local. Anul acesta, in sistemul de invatamant s-au produs cateva schimbari, s-au castigat procese si s-a marit bugetul. Dar bugetul alocat initial, normal ca nu ajunge. Trebuie lucrat la valoarea costului standard pe elev. La anul vor fi mai multi bani la minister, insa va fi bine numai daca creste procentul din PIB la educatie, pentru ca altfel vor fi probleme in continuare. Cheltuielile materiale au fost acoperite si sunt acoperite”, sustine Bancea.