Un clujean si-a infiintat in Cuzaplac o ferma ecologica de iepuri

Un clujean a ales satul Ruginoasa, din comuna sala-jeana Cuzaplac, pentru a pune pe picioare o ferma traditionala de iepuri. Marius Coblian este de profesie inginer zootehnist si si-a dorit mult sa faca bani din domeniul zootehnic. A reusit. Ferma lui are in prezent o capacitate de 3.500 de animale. Prefera sa creasca iepuri taranesti autohtoni incrucisati cu rasele uriasul belgian, uriasul alb, chinchila. Metisii rezultati se adapteaza foarte bine la condi-tiile climatice din comuna salajeana.

Iepurii sunt hraniti ecologic si traiesc in aer liber
Prin 2005, Marius Coblian s-a hotarat sa infiinteze o ferma acologica de iepuri. A cautat teren prin imprejurimile Clujului, dar a gasit terenul cel mai potrivit in extravilanul satului Ruginoasa, o zona foarte frumoasa, impadurita, cu vale cu debit permanent, pentru ca iepurii beau multa apa. Acolo, „urecheatii” sunt hraniti natural, fara hormoni de crestere, si au un climat bun pentru crestere si inmultire. „Conteaza foarte mult climatul. Avem rase romanesti, rustice, care se acomodeaza foarte bine conditiilor climatice de aici, unde sunt tinuti in aer liber. Pe iepuri ii deranjeaza caldura, nu frigul. Canicula ii omoara. Vara beau doi litri de apa in 24 de ore”, ne explica inginerul zootehnist.
Clujeanul a cumparat in comuna salajeana 2,5 hectare de teren pe care cultiva furaje pentru iepuri. Asa reuseste sa-i hraneasca natural si sa obtina carne de calitate, la un un pret mai mic decat carnea din supermarket-uri. A inceput cu 20 de iepuri si acum nu le mai stie numarul, pentru ca in fiecare saptamana se nasc altii si altii. „Ferma traditionala inseamna ca, atat cresterea cat si hranirea sunt naturale. Iepurii sunt tinuti afara, in boxe. Am 2,5 hectare de teren pe care cultiv lucerna, sparceta si leguminoase pentru furaje. E mult mai ieftin sa-i hranesc natural decat sa cumpar furaje. Este de preferat sa ai baza de furaje proprie. Sigur, fata de fermele specia-lizate, in loc de doua luni, eu ii tin sase luni pana la sacrificare. Dar eu castig la calitatea carnii, care are gust, are miros si nu scade la prepararea termica”, ne explica inginerul.

A lucrat ca sofer de tir sa faca bani pentru a-si infiinta ferma de iepuri
Fermierul nu a imprumutat bani de la banca, nu a obtinut fonduri europene si nici nu primeste subventie pentru crescatoria de iepuri. Toata afacerea si-a construit-o cu bani proprii. A lucrat inainte ca sofer de tir si castiga peste o mie de euro, iar acum a ajuns sa castige la fel de mult, dar facand ceea ce-i place. „Am pornit de jos, cu putin. Am investit treptat in cumpararea terenului, ingradirea, constructia halei si altele. Eram angajat si duceam banii acolo, la tara. Am ales varianta sa fac totul treptat, la nivelul la care imi permite buzunarul. Am lucrat ca sofer de tir si castigam peste o mie de euro. Acum lucrez pentru mine, imi fac salariul, chiar daca lucrez mai mult, dar fac ce-mi place si lucrez cu placere”, se mandreste clujeanul. Mai mult, inginerul a parasit confortul apartamentului din Cluj-Napoca si s-a mutat la ferma pentru ca, spune el, are in permanenta de lucru. Mai are un angajat permanent care il ajuta la ferma.

Business-ul eco ii aduce clienti din toata tara
Fermierul vinde doar iepuri vii de carne, cand animalul ajunge la greutatea de 2,5 – 3,5 kilograme, la pretul de 17 lei pe kilogram. Animalele sunt sanatoase tun, ne asigura fermierul, care sustine ca le face tratamente pentru imunitate si impotriva bolilor virotice si fara antibiotice. O problema cu care se confrunta si care, oarecum, il impiedica sa progreseze e lipsa unui abator de iepuri in imprejurimi. Fermierul spune ca a fost contactat de directori de lanturi hoteliere de pe Valea Prahovei, unde se servesc specialitati culinare din carne de iepure, pentru a-i furniza carcase de iepure, insa nu le-a putut onora din lipsa unui spatiu autorizat pentru sacrificare. Cu toate acestea, nu se plange de vanzari slabe. Are clienti din toata tara, care au auzit ca in Salaj se gasesc iepuri crescuti fara hormoni si care il cauta pentru comenzi.
Insa, la ferma din comuna Cuzaplac nu cresc numai iepuri pentru carne, ci si iepuri pentru reproductie, cu 25 lei bucata, dar si iepuri ornamentali, pe care-i furnizeaza pet-shop-urilor, la pretul de 30 de lei bucata. Profit ar mai putea scoate si de pe urma blanurilor, insa in Romania nu mai exista blanari si tabacari care sa prelucreze blana de iepure. „E mare pacat, pentru ca avem si blanuri roscate si de calitate si o arunc la caini. Industria romaneasca a blanurilor a fost distrusa si nu mai avem unde sa le dam pentru prelucrare. M-au contactat din Spania, sa le dau blanuri, dar vroiau blanuri de iepuri mici, ori ai mei sunt mari, cu blana groasa si par mare”, sustine Coblian.

Nu vrea sa faca „industrie”, merge mai departe pe calitate
Anul viitor vrea sa se extinda. A obtinut autorizatie pentru constructia a doua hale, dintre care una va fi destinata infiintarii unei linii de sacrificare a iepurilor, care sa-i permita sa poata vinde carcase de iepuri in magazine sau pentru unitati turistice. Investitia se ridica la aproximativ 400 de mii de lei si vrea sa obtina fonduri europene pentru a o pune in practica. „Pentru mine, daca obtin fonduri europene le consider ca un bonus. Nu ma bazeze pe asa ceva, mai ales ca nu stii la cine vinzi iepurasul. Este o piata li-bera, nu-si poti face planuri. Daca as avea unde sa-i sacrific, as putea vinde oriunde. Dar nu vreau sa fac industrie, ci voi merge mai departe pe produsul traditional: prefer sa produc mai putin si de calitate. In Romania nu exista un consumator educat pe consumul de carne de iepure, care este mai putin grasa si mai gustoasa decat altele”, explica fermierul.

O investitie de viitor
Pentru cei ce doresc sa investeasca intr-o crescatorie de iepuri, profitul e garantat de rata crescuta de inmultire. Animalutele urecheate si sperioase se inmultesc foarte repede. O iepuroaica naste de 4-5 ori pe an, cate 6-8 pui. „La rata asta de inmultire nu le face concurenta nici un alt mamifer. Cu 40 de pui pe an, de la o femela, este asigurat necesarul de carne pe tot anul pentru o familie”, explica clujeanul. Acesta recomanda afacerea cu iepuri tinerilor care doresc sa infiinteze o astfel de ferma, dar numai celor care indragesc animalele si impletesc pasiunea cu munca 24 de ore din 24.