Capitala judetului Salaj este pe locul 33 din 40 de orase in care se pot face afaceri bune

Municipiul Zalau se afla pe locul 33 intr-un Top 40 al celor mai bune orase pentru afaceri din Romania realizat de Forbes si publicat in 2013. Potrivit realizatorilor clasamentului, in 2012, „cele mai importante investitii din zona Zalaului sunt Cemacon (producator de caramizi) si producatorul de anvelope Michelin, care a cumparat anul trecut 20 de hectare de teren pentru a-si extinde unitatea de productie existenta”. Acestia menti-oneaza ca Zalaul are 53.308 locuitori si face parte din Regiunea de dezvoltare Nord – Vest. „Fraiele” orasului sunt tinute de primarul penelist Radu Capalnasiu. Cel mai bogat zalauan este Veronica Elena Stanca si familia, cunos-cuta in comunitate ca Lia Stanca, prezenta pe locul 462 in Top 500 miliardari 2011, realizat tot de Forbes, cu o avere de 7-8 milioane de euro, se mai arata in prezentarea orasului de la poalele Mesesului. Zalaul este devansat de orasul Bistrita, pe locul 32 si ii urmeaza Slatina, pe locul 34 si Miercurea Ciuc, pe 35.
Dintre vecinii nostri, cel mai bine cotat este municipiul Cluj-Napoca, aflandu-se pe locul 3 al topului celor mai bune orase pentru bussines, dupa Timi-soara si Bucuresti. Surprin-zator, Timisoara devanseaza capitala. Printre primele 10 se afla si Oradea, in timp ce Baia Mare ocupa locul 14. Penultimul loc este ocupat de orasul Focsani, iar pe locul 40 se si-tueaza orasul Vaslui.

Primarul Capilnasiu spune ca ne lipseste un parc industrial
Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, se declara relativ multumit de locul ocupat de orasul nostru in topul Forbes, dar spune ca si-ar dori mai mult. „Daca stam sa ne gandim ca in tara sunt peste o suta de municipii si 41 de orase resedinta de judet, am putea spune ca e bine, dar ne dorim mai mult. Pe noi ne dezavantajeaza lipsa unui parc industrial. Pe viitor, ne propunem sa instituim un astfel de parc, care sa fie administrat de primarie”, este de parere edilul.
Administratorul Zalaului, Radu Nistorescu, da exemplu marile companii de la noi, care investesc permanent atat in crearea de noi locuri de munca, cat si pentru comunitate. „Este bine, avand in vedere ca sunt alte judete mai mari decat noi care sunt mai jos in top. Trebuie sa luam in considerare faptul ca avem aici Michelin-ul si Tenaris-ul. Fara ele am fi mai jos. Noi suntem deschisi intotdeauna la solicitarile venite din partea agentilor economici si, in masura in care statul ne permite, suntem gata sa venim in sprijinul lor”, a declarat Radu Nistorescu pentru Graiul Salajului. Cele doua mari companii care au puncte de lucru in Zalau asigura cele mai multe locuri de munca in domeniul privat.

Criteriile topului Forbes
La realizarea clasamentului au fost luate in considerare 10 criterii: Produs Intern Brut (PIB) local pe cap de locuitor, PIB pe judet, infrastructura, stoc rezidential, stoc office, stoc de parcuri logistice si industriale, institutii de invatamant superior, facilitati fiscale sau de alta natura, prezenta altor investitori mari si mijloace de comunicare. La capitolul infrastructura, s-a urmarit existenta autostrazilor, a soselelor de centura, a aeroporturilor internationale si a porturilor maritime.