Primariile din Salaj se afla in pragul falimentului. Incasarile din impozitele si taxele datorate de cetateni sunt mai mici in comparatie cu anii trecuti, chiar daca la inceputul anului au majorat impozitele cu 16 la suta. Csoka Tiberiu, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, atragea ieri atentia primarilor din judet ca mai sunt doar doua luni pana la sfarsitul anului si nu au colectat suficienti bani de la cetateni. Acesta a facut referire la platile restante si datoriile pe care administratiile locale le au de platit catre bugetul de stat.
Reprezentantii CJ au facut o ana-liza pe primele noua luni ale anului si au constatat ca unele primarii nu au incasat nici jumatate din impo-zitele pe cladiri, terenuri, mijloace de transport, chirii si concesiuni. Adjunctul administratiei judetene a dat exemple primarii care au cote defalcate din venituri si au fost motivati sa incaseze intr-un procent mai ridicat. Csoka le-a transmis edililor ca daca nu incaseaza pana la sfarsitul anului 95 la suta din venituri, nu vor putea face majorari de buget pe anul urmator si, mai mult, vor fi penalizati cu procentul de nerealizare la echilibrarea veniturilor in 2014.
Csoka Tiberiu a mai declarat ca prin rectificarea bugetara care s-a facut zilele trecute s-au suplimentat fonduri pentru plata salariilor personalului din invatamant, pentru sanatate, plata salariilor castigate in instanta si care au fost amanate pana acum, dar si pentru insotitorii persoanelor cu handicap. Nu insa suficient sa acopere sumele necesare pana la sfarsitul anului. Este posibil ca Guvernul sa mai faca o rectificare bugetara. „De la Consi-liul Judetean, mari sume sa nu asteptati, ca noi n-am primit nici un leu pentru echilibrarea bugetelor locale”, le-a transmis vicepresedintele CJ Salaj.

Primarii au primit programul informatic care calculeaza cate kile are porcul si cate oua face gaina
Primarii salajeni au fost instruiti ieri in sedinta la Institutia Prefectului Judetului Salaj, cu sprijinul Agentiei Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, in legatura cu modificarile legislative privind acordarea ajutoarelor de incalzire pentru persoanele sarace in sezonul rece 2013 – 2014. Incepand din acest an, se vor acorda subventii si persoanelor ori familiilor care folo-sesc energia electrica pentru incalzirea locuintelor, acestia fiind, de altfel, singurii carora li se vor mai face anchete sociale. Nu vor beneficia insa de ajutoare cei care beneficiaza deja de tarif social la energia electrica.
Tot din acest an, la calculul venitului mediu net pe membru de familie, in functie de care se acorda ajutoarele, se va lua in considerare si venitul obtinut din activitatile agricole. Directia Agricola le-a pus la dispozitie primarilor un program informatic prin care sa poata calcula cat venit ar putea avea o familie care are animale in gospodarie sau care cultiva terenurile. Vor fi exclusi de la plata ajutorului cei care detin terenuri, animale sau pasari a caror valoare neta de productie anuala depaseste o mie de euro, in cazul persoanelor singure, sau 2.500 de euro, in cazul familiilor.
Pentru a beneficia de ajutor pentru incalzire incepand cu luna noiembrie, solicitantii trebuie sa depună cererile in acest sens pana la data de 5 noiembrie.
Potrivit legii, pot beneficia de ajutor la incalzirea locuintei, pentru perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, persoanele sau familiile care indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii: venitul mediu net lunar este de maxim 786 lei in cazul familiilor, si de maxim 1.082 lei in cazul persoanei singure, pentru subventia la lemne, carbune sau combustibili petrolieri, si de maxim 615 lei pe membru de familie, daca utilizeaza gaze naturale sau energia electrica pentru a se incalzi.