Atentie, parinti! Fumatul „se mosteneste”!

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj a realizat in ultimii ani un studiu de cercetare privind consumul de tutun in randul adolescentilor din Salaj. Coordonatorul Centrului, Valer Merce, ne-a declarat ca cercetarea a fost facuta pe un esantion de 400 de tineri din judet, cu varste intre 15 si 16 ani. Rezultatele studiului sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, dintre adolescentii chestionati, aproape jumatate (47,7 la suta) au fumat cel putin odata. De remarcat este faptul ca proportia celor care fumeaza saptamanal aproximativ un pachet de tigari este de 8,8 la suta din totalul celor care fumeaza. Acelasi studiu mai arata ca mare parte a adolescentilor salajeni chestionati provin din familii in care se fumeaza. 32,6 la suta dintre acestia au mame care fumeaza, 44,2 la suta au tati care fumeaza, iar 23,2 la suta au frati care fumeaza. Una dintre concluziile studiului realizat de CPECA Salaj este ca exista o asociere semnificativa intre nivelul de tolerare al parintilor si consumul de tutun al adolescentilor, si anume adolescentii ai caror parinti sunt mai toleranti sunt mult mai tentati sa consume tutun, fata de cei carora parintii le-ar interzice in mod categoric sa fumeze.
Ingrijorator este insa faptul ca un procentaj semnificativ al adolescentilor salajeni cuprinsi in studiu atribuie consumului de tutun aspecte benefice. 36,8 la suta dintre cei chestionati se simt mai relaxati consumand tutun, 35,8 la suta spun ca fumatul ii ajuta sa se distreze mai bine, in timp ce 35,5 la suta dintre ei sunt de parere ca fumatul ii ajuta sa devina mai populari. 21,8 la suta dintre tinerii chestionati spun ca fumatul le creste increderea in fortele proprii si ii transforma in persoane mai sociabile.
Valer Merce, coordonatorul CPECA Salaj, ne-a declarat ieri ca, „in prezent, situatia adolescentilor fumatori din judet nu este foarte diferita de perioada in care s-a facut studiul, in 2011, motiv pentru care organizeaza campanii de constientizare si sensibilizare in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani”.

A inceput campania „Fara fumuri!” in trei licee
Elevii sunt motivati sa transmita „din gura in gura” lectia antifumat
Elevii din trei clase a IX – a de la Colegiul National „Silvania”, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” si de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau participa in perioada 21 octombrie – 21 noiembrie la campania antifumat „Fara fumuri!”, care are drept scop prevenirea fumatului in randul elevilor de liceu. Obiectivele generale ale proiectului sunt: intarzierea varstei de debut a consumului de tutun; scaderea numarului de fumatori ocazionali si intarirea factorilor de protectie si scaderea factorilor de risc implicati in consumul de tutun. Conform unui comunicat de presa trimis de Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, „activitatile de informare vor fi adresate elevilor din clasele participante, urmand ca acestia sa realizeze apoi propriile actiuni prin care sa-si convinga colegii de liceu sa nu se apuce de fumat, sau sa renunte daca au facut-o deja”. Valer Merce ne-a declarat ieri ca, in prima faza, el va fi cel care va prezenta elevilor diferite informatii si materiale video in legatura cu efectele fumatului si riscurile la care sunt expusi tinerii atunci cand fumeaza. „In faza a doua, cei din clasele respective se vor mobiliza si, sub coordonarea dirigintelui si a consilierului scolar, vor organiza actiuni prin care ii vor convinge pe ceilalti colegi de liceu sa nu se apuce de fumat sau pe cei care fumeaza, sa renunte”, completeaza Merce. In functie de activitatile pe care le vor desfasura, elevii isi vor crea portofolii de prezentare. Valer Merce apreciaza ca este un lucru bun ca tinerii sa se implice direct in actiunile campaniei, pentru ca in acest fel vor fi mult mai informati asupra efectelor fumatului, iar impactul va fi mai mare. „Portofoliile vor fi prezentate, jurizate si premiate in cadrul unei intalniri interactive intre elevi si specialisti in domeniul luptei impotriva fumatului, care se va desfasura cu ocazia Zilei Nationale fara Tutun, in data de 21 noiembrie”, a precizat in incheiere coordonatorul CPECA Salaj.
Organizatorii proiectului „Fara fumuri!” sunt: Centrul de Prevenire, Eva-luare si Consiliere (CPECA) Salaj; Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST); Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP), Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj si Crucea Rosie – Salaj.