Propunerea organizarii unui referendum local, inaintata de catre reprezentantii UDMR (Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania) Salaj, prin care locuitorii judetului sa fie consultati cu privire la regionalizare, a primit aviz negativ din partea secretarului Consiliului Judetean, Cosmin Vlaicu, si din partea Directiei Juridice. Propunerea UDMR si listele cu cele peste 13.000 de semnaturi au fost depuse saptamana trecuta de catre conducerea UDMR la sediul Consiliului Judetean. Cosmin Vlaicu a dat marti avizul negativ.
Procesul verbal postat pe site-ul Consiliului Judetean cuprinde detaliat motivatiile secretarului judetului pentru avizul negativ. „Un prim aspect ce se impune a fi evidentiat este acela ca initiatorii propunerii au procedat la demararea procedurii de strangere a semnaturilor cetatenilor fara a solicita in prealabil secretarului judetului formularele necesare acestui demers”. Alte nereguli semnalate de catre secretarul consiliului judetean se refera, de exemplu, la faptul ca „un numar de 13 cetateni inscrisi pe listele de sustinatori au omis sa isi insuseasca prin semnatura initiativa cetateneasca”, sau ca „11 persoane aveau la data semnarii listei de sustinatori domiciliul intr-un alt judet”. Totodata, „patru persoane nu au putut fi identificate conform datelor din liste”. In procesul verbal se mentioneaza ca cetatenii pot doar propune consiliilor judetene pe a caror raza domiciliaza proiecte de hotarari, care ulterior pot fi inscrise pe ordinea de zi a unei sedinte a Consiliului Judetean Salaj, in vederea dezbaterii. S-a constat ca nici intrebarile adresate cetatenilor cu privire la organizarea unui referendum local nu sunt corect formulate, deoarece „se afla intr-un raport de necorelare, ce poate sa puna alegatorul salajean in dificultate”. (1. Sunteti de acord ca atributiile de la nivel local si judetean sa nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?; 2. Sunteti de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale sa fie regandite, reorganizate, in regiuni de dezvoltare economica cu 2-4 judete?; 3. Sunteti de acord ca judetele Bihor, Satu-Mare si Salaj sa constituie o regiune de dezvoltare economica?) Un alt aspect important mentionat in procesul verbal publicat de secretarul consiliului judetean se refera la faptul ca „problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judetene, dupa caz, la propunerea primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean sau a unei treimi din numarul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeteni”. Conform celor sustinute de Cosmin Vlaicu, „adoptarea unor decizii politice cu privire la organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala sunt considerate probleme de interes national ce pot face obiectul unui referendum national, nu al unuia de interes local”.
Seres Denes nu crede ca argumentele lui Vlaicu pot impiedica proiectul
Contactat telefonic, presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, a comentat ieri pentru Graiul Salajului decizia secretarului consiliului judetean, spunand ca „argumentele aduse de acesta nu sunt in masura sa impiedice proiectul”. La neregulile semnalate de Cosmin Vlaicu legate de semnaturile considerate nevalide, Seres mentioneaza ca „oricum am avut semnaturi peste cat era necesar, cazurile semnalate fiind nesemnificative”. „In legatura cu formularele pentru referendum, secretarul consiliului are dreptate, trebuia sa le solicitam inainte de a demara procedura de strangere a semnaturilor, insa tot acesta ne-a confirmat ca si cele elaborate de noi sunt bune”, a completat presedintele UDMR.
Argumentele aduse de reprezen-tantii UDMR in legatura cu necesitatea organizarii unui referendum local sunt: inoportunitatea centralizatii atributiilor la nivel regional, reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare economica si infiintarea unei regiuni de dezvoltare economica care sa includa judetele Bihor, Satu-Mare si Salaj.
Intrebat de ce partidul pe care il reprezinta nu este de acord cu regionalizarea propusa de Guvern, Seres Denes a precizat ca „reorganizarea administrativa propusa de la centru indeparteaza institutiile de cetatean, sunt prea mari, si cu cat au o dimensiune mai redusa, cu atat sunt mai eficiente”. Regionalizarea dorita de cei de la centru presupune o „reorganizare economica ineficienta”, deoarece „se doreste o dezvoltare uniforma a tuturor zonelor, iar in situatia propusa de guvernanti centrele dezvoltate vor atrage si mai multe investitii, pe cand zonele mai putin dezvoltate vor ramane la acelasi stadiu”, a subliniat presedintele UDMR Salaj.
Viziunea Guvernului de regionalizare a tarii este redata de catre Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, care a publicat rezultatele unui raport potrivit caruia Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune. Propunerea UDMR este de a regionaliza Romania in 16 regiuni, maghiarii sustinand ca dezvoltarea economica a Romaniei este incetinita de actuala organizare a regiunilor de dezvoltare.