^De veghe in lanul de porumb^, politistii si jandarmii mai salveaza cate ceva din culturile gospodarilor

Politistii de siguranta publica din Jibou au surprins-o in flagrant, saptamana trecuta, pe Carolina K, de 35 de ani din Jibou, care a furat stiuleti in valoare de 170 de lei de pe plantatia unei societati comerciale. La inceputul acestei saptamani, politistii i-au surprins si pe N. Sandor, de 32 de ani, din Naimon, si Terezia R, de 42 de ani, cu domiciliul in Baia Mare, care furasera de pe terenul aceleiasi societati comerciale din Jibou aproximativ 330 de kilograme de porumb. Prejudiciul a fost recuperat si restituit proprietarului, se arata pe site-ul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj. Acestea sunt insa doar cazurile in care politistii au fost ^pe faza^ si cu care se mandrsc pe site-ul propriu. Nu zicem ca nu se mandresc pe buna dreptate, si ne bucuram ca isi fac cu brio datoria. Sunt insa nenumarate cazurile in care hotul ramane neprins, desi oamenii stiu, in genere, ca cei care fac paguba sunt romii cu care trebuie sa imparta pana si recolta pentru care au muncit un an.
In urma cu aproape o luna, jandarmii salajeni anuntau ca au prins in flagrant doua femei de etnie roma in timp ce furau cartofi de pe o proprietate privata, in zona Barc din Jibou. Primarul din Jibou, Eugen Balanean, spunea la acea vreme ca se confrunta cu problema furturilor din culturile agricole, fapt pentru care a luat initiativa de a colabora cu Politia Locala pentru supravegherea te-renurilor agricole. Ieri, Balanean a declarat pentru Graiul Salajului ca ce a fost mai rau a trecut. Lumea a apucat sa-si ia roadele de pe campuri. ^Cred ca prezenta agentilor de la Politia Locala si a politistilor de la Politia orasului Jibou in preajma culturilor agricole i-a intimidat pe romi sa dea navala la culturile oamenilor^, sustine Balanean. In acest an, furturile de pe campuri au fost minore, in comparatie cu ^prazile^ din anii precedenti. ^A mai furat cate unul putina iarba pentru animale sau cativa cucuruzi. Anii trecuti, insa, romii furau pe timp de noapte, calcau lanurile oamenilor, distrugeau tot ce le iesea in cale. De data asta autoritatile au patrulat zi si noapte pentru a-i impiedica pe romi sa fure^, a subliniat primarul din Jibou.

La Surduc, Buciumi, Sig si Romanasi, oamenii sunt cu ochii-n patru

Intr-o situatie mai delicata este, din nefericire, comunitatea din Surduc. Oamenii sunt terorizati de tiganii care le prada culturile agricole. Au furat de la porumb, pana la lucerna si fanoase, potrivit primarului Maria Onicas, care spune ca romii ^au primit amenzi si cu asta-basta, pentru ca nu le platesc^. Primarul spune ca in Surduc sunt doua categorii de romi: de treaba si…restul. Preocuparile celor din prima categorie nu se deosebesc cu mult de indeletnicirile etnicilor romani. Au ser-viciu, muncesc, isi vad de treburi. Mai sunt si alti tigani, insa, care cresc animale, precum cai si porci, dar care nu au pamanturi pe care sa cultive hrana necesara pentru a-i intretine. Ajung sa fure din culturile oamenilor. Maria Onicas subliniaza ca in Surduc sunt 42 de cai, dupa spusele veterinarului local. 14 capete sunt in grija romanilor, iar restul de 28 sunt ai romilor. Reiese ca romii fara pamant cresc dublul numarului de cai intetinuti in comunitatea Surduc de crescatori care detin terenuri agricole.
Si in Buciumi, romii fura porumb in perioada aceasta. Primarul Ioan Lazar a confirmat ieri pentru Graiul Salajului ca se fura porumb in comunitatea pe care o administreaza. ^Din pacate sunt multi care traiesc din furat si, care, considera ca asa e cel mai bine^, spune cu regret primarul Lazar. Edilul subliniaza ca, impreuna cu jandarmii salajeni, a intreprins in zona actiuni ample de prevenire a furturilor de pe campuri. Initiativa s-a dovedit a fi cu folos. ^Chiar daca nu am reusit sa identificam toti hotii, macar i-am speriat pe unii dintre ei^, a mai spus Ioan Lazar.
Florian Bonte, primar in Sag, are si el probleme cu comunitatea roma, in special cea din Mal 2, care fura necontenit de pe pamanturile oamenilor. Jumatate hotarul dinspre localitatea Tusa a fost vandalizat de romi, care nu s-au dat in laturi de la nimic. Au furat lucerna, cartofi, porumb. Pasunea tusanilor a fost pascuta de caii tiganilor.
Primarul Ioan Buda din Romanasi are de asemenea probleme cu romii care au luat cu asalt culturile agricole. Comunitatea s-a adunat in repetate randuri in fata Primariei Romanasi, in semn de protest fata de prapadul care se abate an de an peste ei. Unii abia mai au o hazna dupa pamantul pe care-l cultiva. Nu putini sunt cei care au renuntat la truda campului, pe motiv ca roadele lor au cazut prada hotilor. In conditiile in care recoltele lor sunt compromise de ^spi-ritul intreprinzator^ al romilor, agricultura ii duce la ^sapa de lemn^. Pamantul se intretine cu aratura, sapatura, seminte si speranta ca recolta va fi pe masura muncii, nu ^ciordita^.