Pachet de baza pentru toata lumea
In urma intalnirilor pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a avut cu ma-nagerii spitalelor din Romania si cu sefii Caselor de Asigurari de Sanatate, unde s-au dezbatut masurile care trebu-iesc luate pentru reforma in Sanatate, s-a „nascut” un pachet de baza de servicii medicale. Eugen Nicolaescu a pu-blicat patru documente care detaliaza in ce va consta pachetul de servicii medicale de baza oferit in spital, in policlinici, la medicul de familie si in cadrul asistentei medicale primare, pachet de baza pe care il vrea in vigoare de la 1 februarie. Este vorba de serviciile medicale gratuite, atat pentru cei care-si platesc contributia la stat, cat si pentru cei care nu o platesc. Vom avea dreptul la patru consultatii gratuite pe an in policlinici, pentru pne-umonie, ulcer, diabet de tip 2 sau hepatite fara complicatii. Nu vor mai fi acceptate internari in spital pentru peste 300 de boli. Vom putea efectua gratuit in policlinici endoscopii si cele mai uzuale analize de sange. Medicul de familie va fi obligat sa ne consulte anual copilul pana acesta implineste 18 ani.
Directorul CAS Salaj va insista pentru „pachetul minimal”
Directorul Casei de Asigurari de Sanatate, Marius Tautu, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca pachetul de baza este mult mai complet decat cel actual. „In mare, pachetul de baza este mai mult decat ceea ce exista in prezent. Ministerul Sanatatii doreste sa fie un pachet de baza si sa se introduca asigurari voluntare private pentru cei care isi permit servicii care nu sunt in pachetul de baza. Dupa mine, in momentul de fata in Romania trebuie sa existe in conti-nuare pachetul minimal, pentru ca in caz contrar oamenii vor spune ca daca totul este gratuit nu mai au de ce sa plateasca contributia la sanatate. Vorbim de persoanele fizice fara venituri inregistrate, care au obligatia sa se asi-gure. In Salaj sunt aproximativ 24.000 de persoane neasi-gurate care beneficiaza de pachetul minimal. Acestia beneficiaza de servici mai putine decat cel care plateste la CAS. Beneficiaza de servicii medicale de urgenta, de depistare de boli cu potential endemo-epidemic si de servicii de pla-nificare familiala. Nu mi se pare corect ca cel care plateste sa primeasca aceleasi servicii ca si cel care nu plateste. Maine voi trimite o adresa catre Ministerul Sanatatii privind pachetul minimal. Pachetul minimal este necesar”, spune Marius Tautu.
Medicina de familie cu taraita
In cazul medicinei de familie, pachetul de baza va avea ca obiectiv „asigurarea serviciilor esentiale”, adica minime, si vor consta in consultatii preventive o data pe an la copiii intre 4 si 18 ani, doua consultatii o data la 3 ani pentru persoanele sanatoase intre 18 si 39 de ani si trei consultatii pe an pentru persoanele peste 40 de ani. Medicii de familie vor asigura pacientilor cu risc de boala cardio-vasculara, cu diabet de tip 2, boala pulmonara obstructiva cronica, depresie si sindrom anxios la inceput 3-4 consultatii pe an si apoi 1-2 consultatii anuale in perioada monitorizarii bolii. Pacienti cu boli nou aparute, in episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultatii la medicul de familie pe episod, iar eliberarea tuturor actelor pri-vind starea de sanatate sunt in-cluse in acest pachet daca pacientul se afla pe lista respectivului medic de familie.
Consultatiile vor fi numarate la medicul de familie
Doctor de familie, Valeria Marcu, ne-a declarat ieri ca pachetul de baza realizat de Ministerul Sanatatii pentru medicii de familie este bun, precizand ca medicii de familie si pacienti trebuie responsabilizati, iar acest pachet de baza va face acest lucru. „Inca, in Romania pacientul are cele mai mari drepturi. Medicul de familie trebuie sa trateze pacientul, nu sa-i dea bilet de trimitere. Vom monitoriza printr-un program consulatiile, iar programul respectiv nu va da voie sa faci mai multe consultatii decat prevede pachetul de baza”, spune Valeria Marcu
Daca ti-ai rupt coastele, spitalul nu te interneaza
Pachetul de baza pentru spital numit de Nicolaescu „pachet spital” se refera la faptul ca multe din cazurile pentru care oameni sunt internati in spital, in special in sectiile de neuro-chirurgie, ar putea fi tratate la medicul de familie sau in ambulator. Documentul nu detaliaza suficient, dar deocamdata, din documentul dat publicitatii de ministrul Sanatatii, reiese ca pachetul de baza nu va cuprinde tratamentul asigurat pana acum in spitale.
Spitalizarea de zi include in pachetul de baza radioterapia, chimioterapia (dar nu pe o durata mai mare de sase ore), dializa, terapia complexa pentru pacientii cu afectiuni psihiatrice, interventii chirurgicale care nu necesita o internare mai mare de 12 sau 24 de ore.
In cazul spitalizarii conti- nue vor fi incluse bolile „pentru care prin servicile prespitalicesti existente nu se poate realiza rezolvarea cazurilor”, se mentioneaza in document. Nicolaescu a pus la dispozitie o lista de peste 300 de dignostice pentru care se solicita spitalelor sa reduca gradual internarile, cu mentiunea ca acestea pot fi tratate si in afara spitalului. Cateva din bolile pentru care nu va fi necesara internarea se afla pneumoniile virale, asterocleroza cereblala, cardiomiopatii ischemice si boli valvulare, astmul, ulcerul fara complicatii, fracturi multiple de coaste etc. Toate aceste boli vor putea fi tratate gratuit, dar numai in clinicile din ambulatoriu.
Liviu Oroian: Reforma are nevoie de specialisti
Presedintele Colegiului Medicilor din Salaj, Liviu Oro-ian a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca o reforma a sanatatii trebuie gandita foarte bine, sustinand ca in momentul de fata exista o birocratie nesfarsita. „Nu am parcus in totalitate documentele puse la dispozitie pe site-ul Ministerului Sanatatii, neavand timpul necesar, astfel incat nu pot avea o opinie pertinenta, dar totusi trebuie spus ca in lume exita bolnavi si nu boli. O persoana poate avea mai multe boli, astfel incat sunt rare cazurile cand o persoana este internata pentru o singura afectiune”, explica Oroian faptul ca Nicolaescu a facut o lista de peste 300 de boli pentru care oameni nu vor trebui internati. Acesta sustine ca un sistem de sanatate trebuie reformat in tota-litate si cu consultarea specialistilor din domeniu. „Exisa in lista afectiunilor pentru care pacientul nu ar trebui sa fie internat si anumite afectiuni care nu sunt definite clar. Spre exemplu, fracturi costale multiple, acestea sunt cu complicatii sau fara complicatii? La cele complicate este obligatorie internarea, altfel existand riscul complicatiilor sau chiar decesului pacientului. Ultimul cuvant il are tot medicul care trateaza bolnavul si el raspunde de viata pacientului”, explica Liviu Oroian.
Gravidele vor fi tratate gratuit
In momentul de fata, statisticile de la nivelul anului 2010 arata ca doar sapte din zece gravide de la sat au fost luate in evidenta in primul trimestru de sarcina. In medie, gravidele din mediul rural au parte de doar sase consultatii pe perioada sarcinii. Desi in prezent li se asigura prin lege asistenta medicala gratuita, opt din zece mame din mediul rural au platit testele si investigatiile in perioada sarcinii, reiese din informatiile de pe site-ul Ministerului Sanatatii. Din 2014, statul se angajeaza sa ia in evidenta toate femeile gravide inca din primul trimestru de sarcina si sa le supravegheze lunar pana la nastere si pana la o luna dupa ce au nascut. Pachetul de baza va garanta opt consultatii realizate de medicul de familie pe perioada intregii sarcini si toate investigatiile si tratamentele vor fi asigurate gratuit de la luarea in evidenta pana la o luna dupa nastere.
Bolile cu raspandire larga
Statul se angajeaza sa mobilizeze si sa monitorizeze persoanele vulnerabile in programe de screening oncolo-gic, precum cel pentru cancer de col uterin (testare o data la 5 ani) sau cancer colorectal (testare la 2-3 ani), pentru prevenirea aparitiei cancerului de col uterin si colorectal. Statul se angajeaza sa previna, combata si monitorizeze tuberculoza (prin consult de specialitate de 3 ori pe an) si alte boli epidemice, precum si vizite la domiciliu la pacientii cu probleme de sanatate mintala, monitorizarea evolutiei bolii, terapie comportamentala etc.
Daca pana in acest moment ingrijirea paliativa se aplica numai pentru 5 la suta din persoanele afectate de cancer, cel mai adesea asigurate de organizatii non-guvernamentale si religioase, de la anul statul se angajeaza sa asigure servicii de ingrijire paliativa pentru pacientii aflati in stadiu terminal al unei boli.
Va fi aglomeratie la policlinici
Ministerul a detaliat serviciile oferite pentru fiecare specialitate in parte la policlinici, in ambulatoriu si in cele mai multe cazuri pachetul de baza va garanta un numar de patru consultatii pe an pentru faza cronica a bolii si doua consultatii pentru faza acuta. In cazul pacientilor diagnosticati cu cancer, pachetul de baza va asigura din 2014 o consultatie la fiecare doua luni intr-o policlinica, efectuarea tratamentelor si investigatiilor necesare in cadrul spitalizarii de zi si toate tratamentele si interventiile chirurgicale necesare si oferite in cadrul Programului national de Oncologie.
In pachetul de baza vor mai fi asigurate un numar de 82 de analize si un numar de proceduri (in special ortopedice) daca acestea sunt efectuate in policlinica, cum ar fi endoscopiile, colonoscopiile, biopsiile de col uterin sau reduceri si imobilizari de fracturi ale corpului. In cadrul investigatiilor imagistice, adica RMN, CT, radiografii, angiografii etc, acestea sunt defalcate in functie de afectiunea clinica de care sunteti suspectat.