Alesii salajeni care reprezinta in Parlament principalele formatiuni politice din judet si-au conturat pozitiile fata de proiectul exploatarilor cu cianuri a zacamintelor de la Rosia Montana si se prefigureaza un vot salajean negativ.

Mirel Talos nu vrea sa isi incarce constiinta in cazul unui dezastru ecologic
Deputatul PNL Mirel Talos si-a facut cunoscuta vineri pozitia fata de exploatarile de la Rosia Montana. „Sunt impotriva exploatarilor de la Rosia Montana in actuala forma, de altfel si colegii din grupul parlamentar sunt de aceeasi parere. Dar indiferent de ce ar vota ei in final, eu as fi luat decizia sa nu sustin acest proiect. Sunt impotriva din cauza aspectelor ecologice, ma refer mai exact la exploatarile cu cianura. Detaliile de natura economica nu sunt asa importante ca si cele de natura ecologica. La final, firma care va exploata la Rosia Montana ar lasa in urma un baraj de cianuri. Specialistii in seismologie spun ca in zona respectiva exista fisuri necunoscute si, daca vor fi cutremure, se pot intampla nenorociri. Nu vreau sa ma expun riscului de a avea pe constiinta victime in urma unor nenorociri. Trebuie sa stiti ca Romania nu are un buget pentru dezastre naturale. Fondul de urgenta este gol mai tot timpul, iar in fata unui dezastru ecologic, Romania ar fi pusa in situatii de incapacitate manageriala. Este de remarcat, vis a vis de exploatarile cu cianura din Finlanda, ca acolo limita maxima este de 1.000 de tone de cianura, iar la noi se prefigureaza sa rezulte peste 15.000 de tone de cianura”, sustine Mirel Talos.

Gheorghe Pop alege oamenii, chiar daca Tiberiu Marc nu se pronunta categoric
Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, nu vrea sa fie categoric pe un proiect pe care nu il cunoaste, dar considera ca exploatarile resurselor trebuie sa urmeze doua obiective. „Trebuie ca veniturile sta-tului roman sa fie maximizate si metodele de exploatare sa respecte cu strictete posibilele repercusiuni asupra mediului si asupra siturilor arheologice. Cert este ca trebuie sa iesim din isteria asta, care dupa parerea mea este exagerata. Oamenilor trebuie sa li se explice toate datele de mediu. Verificarile pe perioada exploatarilor de catre organele competente trebuie sa fie drastice. Cred ca tehnologiile pe care vor sa le utilizele canadienii la exploatari trebuie sa protejeze mediul, nu sa il afecteze, iar oamenii sa nu aiba de suferit”, subliniaza Tiberiu Marc. Senatorul PSD Gheorghe Pop isi mentine decla-ratiile facute acum doua saptamani privitor la exploatarea de la Rosia Montana. „Dupa cum am mai declarat, eu aleg viata oamenilor. Nu voi vota acest proiect, atata timp cat nu se va lua in considerare viata oamenilor si cat timp nu se re-specta conditiile de mediu”, sustine Gheorghe Pop.

PDL vrea retragerea de urgenta a proiectului de lege
Presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, ramane consecvent in ceea ce priveste exploatarile de la Rosia Montana. „Pozitia noastra ramane ferma si am solicitat Guvernului Victor Ponta retragerea de urgenta a acestui pro-iect de lege din Parlamentul Romaniei. Mai mult, argumentele pentru care in urma cu trei saptamani am cerut acest lucru incep sa se adevereasca. Comisia parlamentara constituita pentru a merge la Rosia Montana nu are un alt scop decat de a tergiversa luarea unei decizii si ma bazez pe aceasta afirmatie vazand rezultatele. In al doilea rand, ministrul mediului, Rovana Plumb, a recunoscut intr-un final ca nu a eliberat acordul de mediu. Proiectul de lege trebuie re-tras, pentru ca nu stim ce contine acordul de mediu”, a declarat Lucian Bode.

UDMR spune „Nu” si vrea ca Guvernul si mediul sa isi faca datoria
UDMR considera ca nu este nevoie de o lege speciala pentru aceste exploatari de la Rosia Montana. Senatorul Vegh Alexandru ne-a declarat ca UDMR spune „Nu” acestui proiect de lege, pentru ca, „in primul rand, Guvernul si Ministerul Mediului trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa ia deciziile”. „In alt doilea rand, se poate crea un precedent periculos si pot veni si alte grupuri de firme pentru legi speciale, iar asta nu va ajuta deloc Romania. De asemenea, acest proiect nu este decat o sumedenie de derogari de la termenele privind acordarea avizelor din cadrul altor legi, precum legea fondului funciar, a padurilor, a minelor, a exproprierilor s.a.m.d. Exista si posibilitatea ca politicienii sa fie de acord cu exploatarile, dar cei de la mediu sa spuna „Nu”. Consider ca nu ar trebui implicati politicienii in aceasta problema”, opineaza Vegh Alexandru.