Presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, a anuntat joi ca in urma consultarilor cu Asociata Producatorilor de Palinca Naturala din judetul Salaj, a depus impreuna cu alti 47 de deputati o propunere legislativa privind modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal pentru a-i scapa pe „palincari” de acciza care le omoara practic produsul, aducandu-l la un pret la care devine imposibil de pus pe piata. Seful pedelist i-a avut ca invitati la conferinta de presa de joi pe Ciocan Gheorghe, presedintele Federatiei Producatorilor de Palinca din Nord Vestul Romaniei, pe Muresan Cornel, vicepresedintele Federatiei Producatorilor de Palinca din Nord Vestul Romaniei, si pe Ardelean Grigore, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala Salaj.
Lucian Bode a aratat ca Guvernul a dat o lovitura grea taranilor care produc bauturi traditionale prin OUG16/2013, introducand acciza de 1.000 de euro la un hectolitru de alcool pur. „Incepand cu 1 septembrie, pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, se va achita o acciza de 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur (rezulta 22 de lei pe litru de tuica la 50 de grade, pentru tot ce depaseste 100 de litri, respectiv 11 lei pe litru pentru cantitati mai mici de 100 de litri). In conditiile in care litrul de tuica se vinde in medie cu 15-20 de lei, ma indoiesc ca producatorii de tuica se vor inghesui la fisc sa plateasca 22 lei pe litru acciza. In esenta, propunerea legislativa pe care am inaintat-o vizeaza mo-dificarea urmatoarelor articole din legea 571/2003: definirea bauturilor traditionale romanesti, stabilirea accizei pentru acestea si stabilirea modului de accizare pentru prestatorii de servicii din acest domeniu”, explica Bode.
Producatorii spun ca acciza actuala este „imposibila”
Cornel Muresan, vicepresedintele Federatiei Producatorilor de Palinca din Nord Vestul Romaniei, a explicat cat este de importanta palinca pentru cei pe care ii reprezinta si cat de mult ii afe-cteaza marirea accizei la palinca. „S-a ajuns in situatia in care, personal, cred ca mafia spirtului este mai puternica decat noi, producatorii. Ne-au mintit toate partidele, ne-au dus cu vorba. Ne forteaza sa intram in puscarie ori sa nu mai producem. Este clar ca acceptand accizele noi, ii imbogatim pe altii. Nu se poate asa ceva. Palinca are efecte ca si un medicament. Bei un pahar si poti cosi toata ziua. Te nasti, te casatoresti si mori cu palinca. Ar fi o crima sa nu lasam copiilor aceasta mostenire”, spune cu inversunare Muresan.
La randul sau, Ardelean Grigore, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala Salaj, spune ca autoritatile salajene au incercat sa ii ajute, dar nu in modul in care o face Lucian Bode. „Nu vreau sa il laud, dar apreciez ce face pentru noi. Vreau sa spun ca cei care au introdus accizele nu au cules niciodata un fruct de pe jos, ci numai de pe raft. Nu stiu ce insemnatate are pentru noi producerea tuicii. Am vorbit cu Ministerul Finantelor si parca am vorbit singuri cu fata la perete”, tine sa accentueze Ardelean. Presedintele Federatiei pe Nord-Vest, Gheorghe Ciocan, sustine ca vor merge „pana in panzele albe” pentru a scapa de acciza.
Deputatul Lucian Bode a precizat ca spera sa nu se ajunga in situatia in care sa se produca palinca clandestin, departe de ochii autoritatilor. Directiva Uniunii Europene spune ca fiecare tara are dreptul sa isi protejeze produsele traditionale. „Precizez ca am contactat toti parlamentarii din Salaj si am discutat cu ei pentru sustinerea acestei propuneri legislative. Iuliu Nosa si Seres Denes mi-au confirmat deja ca vom avea votul dansilor, restul mi-au comunicat verbal ca vor vota pentru propunere”, spune presedintele PDL Salaj.
Gliguta Aurel, producator de palinca prezent la conferinta organizata de Bode, spune ca celor din domeniu le este teama sa mai produca palinca, pentru ca nu stiu cine ii controleaza. „Nu stim cum sa facem. Nu stiu cat sa-i cer cumparatorului, ca daca ii cer putin, eu platesc restul. Vrem sa stim ce sa facem. Le multumesc celor prezenti pentru ca ne sprijina si speram sa fie bine si sa ne intalnim la un pahar de palinca”.
482 de „palincari” numai in Salaj
In acest moment, in Salaj avem 482 de producatori de palinca. Aproape 20 la suta din cei peste 2.500 din regiunea de Nord-Vest. In prezent, pe piata neagra, pretul unui litru de palinca de prune variaza intre 15 si 20 de lei, in functie de cantitate. Producatorii au obligatia sa plateasca, conform legislatiei in vigoare, o acciza cuprinsa intre 11 lei si 22 de lei pe litru, in functie de cantitatea produsa.