La o conferinta de presa de saptamana trecuta, Sandu Bercean, vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), ne povestea despre intalnirea conducerii asociatiei cu premierul Ponta si vicepremierul Dragnea, intalnire la care reprezentantii primarilor au incheiat un acord cu Guvernul privind unele amendamente. Printre altele se cerea si modificare Legii Educatiei, in sensul ca autoritatea locala sa se implice in procesul de invatamant. Si sa vezi atunci cum primarii isi vor angaja in scoli toate neamurile, fara nici o interdictie sau grad de pegatire. Dar asta este alta poveste. Cert este ca controlul politic asupra alesilor locali a slabit. Primarii critica deschis Guvernul si arata ca administratiile locale sunt cele mai aproape de cetatean si de problemele acestuia. Primarii sunt nemultumiti de conducerea tarii, deoarece imparte bugetul dupa criterii aleatoare. Puterea asta insemna sa imparti fondurile. Intentia de a dirija impozitul pe cladiri spre bugetul centralizat i-a revoltat de-a binelea inclusiv pe primarii USL, iar Victor Ponta a fost obligat sa faca un pas inapoi. Declarativ, Guvernul vrea sa descentralizeze gestiunea functiei publice, cu reconsiderarea rolului primarului, dar totul decurge bine pana la alocarea fondurilor guvernamentale, unde se vede discriminarea administrativa facuta de la centru. Intr-adevar, puterea trebuie mutata spre comunitati, dar cu pastrarea regimului subsidiaritatii, adica autoritatea centrala sa exercite tutela administrativa nationala. Descentralizarea si deconcentrarea partajate de alesii locali au o limita europeana, a controlului supracontrolat. In caz contrar, statul ar slabi, si-ar pierde atributele de putere care mentin echilibrul. Si multi ^prieteni^ de-ai neamului nostru abia asteapta.
Descentralizarea, pana unde?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...