Probleme in randul cabinetelor medicale ce apartin de scolile din Zalau. Autoritatile locale sustin ca numarul cadrelor medicale ce deservesc aceste cabinete este prea mic, in comparatie cu volumul de munca pe care trebuie sa il depuna. Potrivit informatiilor primite de la Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Zalau, „in unitatile scolare din Zalau sunt patru medici si 15 asistente medicale”. Cert este ca acestia nu sunt suficienti pentru a acorda asistenta medicala intregii retele scolare de la nivelul municipiului. Din cauza numarului redus, un medic ajunge sa aiba in ingrijire mii de elevi si sa se ocupe de trei – patru scoli, desi legea aloca maximum 1.500 de elevi la un medic scolar. „In Zalau ar mai fi nevoie de patru medici generalisti, un medic stomatolog, opt asistenti medicali generalisti si un asistent medical stomatolog”, spune Manuela Ghiurutan. Conform legii, personalul medical in scoli ar trebui angajat de Primarie. Numai ca Ordonanta de Guvern care a blocat angajarile in unitatile de stat a vizat si acest sector. Autoritatile locale sustin ca au facut demersuri pentru a fi ocupate toate posturile din cabinetele medicale scolare din municipiu, insa pana acum nu avut rezultate. „Au fost facute demersuri catre Ministerul Sanatatii in vederea deblocarii posturilor”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau.
Tot de la Manuela Ghiurutan aflam ca, in prezent, in municipul Zalau functioneaza un numar de cinci cabinete medicale scolare si sapte puncte medicale scolare. Cele cinci ca-binete medicale scolare sunt situate in incinta urmatoarelor scoli: Cabinet Scolar Nr. 1 – Colegiul National „Silvania”; Cabinet Scolar Nr. 2 – Liceul Teologic Reformat; Cabinet Scolar Nr. 3 – Liceul Tehnologic „Voievod Gelu”; un cabinet stomatologic – Liceul Sportiv „Avram Iancu” si un cabinet stomatologic la Scoala Gimnaziala „Iuliu Maniu”. Puncte medicale sunt la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai”, Scoala Gimnaziala „Iuliu Maniu”, Scoala Gimnaziala „Porolissum”, Scoala Gimnaziala Ortelec, Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” si la Liceul de Arta „Ioan Sima”.

Ce spune legea
Potrivit unui ordin comun al Ministrului Sanatatii si Ministrului Educatiei privind normarea cadrelor medico-sanitare din unitatile de invatamant, „fiecare scoala cu peste o mie de elevi ar trebui sa aiba un medic si doi asistenti medicali. In cabinetele din gradinite ar trebui sa fie o asistenta medicala la 60 -100 de copii, in unitatile cu program prelungit, si o asistenta medicala la 60-80 de copii pe tura in gradinitele cu program normal. In unitatile scolare se cere un medic generalist la maximum 1.500 de elevi si o asistenta medicala la 800 – 1.000 de elevi, dar si un medic stomatolog si o asistenta medicala de stomatologie la 1.500 de elevi”.
Am contactat ieri reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj pentru a afla cati elevi din municipiu sunt inscrisi in anul scolar care tocmai a inceput. Fiindca se mai fac inscrieri pentru elevii care vin din strainatate sau din alte judete, nu au putut prezenta o cifra exacta. Precizam insa ca in anul scolar 2012 – 2013, in scolile din municipiu au fost inscrisi in jur de 10.000 de elevi, ceea ce inseamna ca un medic scolar a avut in grija peste 2.500 de copii.