Conducerea Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian (API) si reprezentantii Primariei au organizat ieri o conferinta de presa in corpul A al colegiului API. Au fost prezentate rezultatele proiectului „Moder-nizare corp A,B si internat si extindere intre corp A si B la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din municipiul Zalau”. La conferinta au mai participat reprezentantii celor doua firme de constructii SC Tacon SRL Zalau si SC Lotus SA Zalau si inspectorul scolar general Gheorghe Bancea. Lucrarile de reabilitare a corpurilor A si B si al internatului de la API au inceput la sfarsitul lunii septembrie 2011, iar acum, dupa doi ani, lucrarile sunt incheiate. Bugetul total al proiectului a fost de apro-ximativ 10.000.000 de lei si a fost realizat prin Proiectul Operational Regional (POR) – axa 3 Domeniul Major de Interventie 3.4. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educatio-nale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formarea profesionala continua.

Echipament IT de 360.000 de lei si scaune de la parintii elevilor
Lucrarile la corpul B au fost finalizate tot in 2012, de catre firma SC Lotus SA Zalau. Corpul de cladire a fost dat in folosinta in anul scolar 2012-2013. Reabilitarea corpului A, executat de firma Tacon Zalau, si construirea corpului de legatura, reabilitat de firma Lotus, au fost finalizate in luna iulie 2013. In corpul A au fost reabilitate sali de clasa, iar in corpul de legatura au fost construite sala de studiu suplimentar, sala profesorala, sala de festivitati si lift. In lucrarile de reabilitare si de constructie au fost cuprinse lucrari de arhitectura, instalatii sanitare, electrice si termice, precum si lucrari la partea de rezistenta si instalatii electrice de curenti slabi.
In cadrul proiectului s-a reabilitat si parculetul din curtea Colegiului API. De asemenea s-au achizitionat echipamente IT si mobilier pentru corpul de legatura. Aceste dotari sunt cuprinse ca si cheltuieli eligibile in cadrul pro-iectului. Receptia echipamentelor IT a fost facuta in iulie. Acestea au costat apoximativ 360.000 de lei. Mobilierul achizitionat a costat aproximativ 62.000 de lei si a fost pus in functiune in luna iunie. O parte a mobilierului a fost oferit de Programul Operational Regional, o parte a fost cumparat de Primaria Zalau, iar restul din sponsorizari sau bugetul colegiului. Directorul Colegiului API, Ioan Lung, a precizat ieri ca parintii fostelor clase de a IX-a si a X-a au oferit scolii 455 de scaune.

Internatul de la API are 36 de locuri in plus
Reabilitarea internatului a fost fina-lizata in 2012, de catre firma SC Tacon SRL. Lucrarile au fost receptionate, iar internatul a fost dat in administrare unitatii de invatamant. Prin reabilita-rea corpului de Internat, numarul de locuri de cazare a crescut de la 72 la 108, potrivit conducerii Colegiului API. Internatul a fost dotat cu mobilier de catre Primaria Zalau.

Corectii financiare de peste 30.000 de lei
Potrivit primarului Radu Capilnasiu, s-au aplicat doua corectii financiare pe parcursul lucrarilor. „S-a aplicat o corectie de aproximativ 29.000 de lei, pe motiv ca lucrarile pentru care s-a aplicat procedura de negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, nu erau lucrari aparute ca urmare a unor circumstante imprevizibile. Aplicarea acestei corectii a fost contestata in instanta. A doua corectie financiara s-a aplicat la contractul de lucrari de audit, in valoare de 1.400 de lei, pe motiv ca in cadrul documentatiei de atribuire, prin stabilirea cerintelor minime privind experienta personalului si experinta similara, autoritatea contractanta a solicitat ca ofertantii sa faca dovada auditatii operatiunilor financiare aferente a cel putin un proiect cu finantare externa nerambursabila”, spune Radu Capilnasiu.

Capilnasiu promite o surpriza pentru API
Conducerea colegiului considera ca, dupa reabilitare, cladirea este mult mai primitoare si mai calda si spera ca elevii sa aprecieze conditiile in care isi vor desfasura de acum inainte activitatile scolare. Radu Capilnasiu a tinut sa le multumeasca tuturor partilor implicate in proiect pentru munca depusa pe parcursul celor doi ani de desfasurare a lucrarilor de reabilitare a corpurilor A, B si a internatului, precizand ca in viitor va mai exista o investitie la colegiul API, dar nu doreste sa o dezvaluie deocamdata.

Ce proiecte s-au finalizat deja prin POR si ce a mai ramas de facut
In cadrul POR – axa 3 Domeniul Major de Interventie – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formarea profesionala continua, au mai fost executate si finalizate lucrari de reabilitare la Scoala Generala „Gheorghe Lazar”, finalizate in mai 2011, si supraetajare si reabi-litare termica la Scoala Generala Mihai Eminescu din Municipiul Zalau, finalizate in iunie 2011. Tot prin POR – axa 3 Domeniu Major de Interventie – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii ser- viciilor sociale a mai fost finalizat si „Centrul multifunctional pentru persoane varstnice <>„, in mai 2012. Alte proie-cte realizate si finalizate prin Programul Operational Regional, axa 1 Spri-jinirea dezvoltarii durabile a oraselor – potentiali poli de crestere – au fost proiectele „Sistem de management al traficului in municipiul Zalau” si „Siguranta publica in municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publice”.
Au mai ramas de finalizat proie-ctele „Reabilitarea cladirii monument istoric – Cladirea Transilvania” si „Amenajare peisagera a parcului central municipal Zalau, judetul Salaj”, cu termen de finalizare luna viitoare. Amintim ca la finalul lucrarilor la Cladirea Transilvania, aici isi vor desfasura activitatea Biblioteca Judeteana IIonita Scipione BadescuI si Politia Locala. Cladirea va dispune de o pictura murala unicat in Romania, care are o suprafata de apro-ximativ 30 de metri patrati, precum si de spatii pentru birouri si sali de conferinte. De asemenea, dupa finalizarea lucrarilor la proiectul de IAmenajare peisagera a Parcului CentralI, zalauanii vor avea un parc cu dotari noi, fantani arteziene, spatii special amenajate pentru animale de companie, teren de minigolf, o sala de sport si alte spatii de recreere destinate atat copiilor, cat si adultilor.