Eliberarea documentelor de calatorie, dar si acordarea vizelor si a cetateniei romane, vor costa mai mult incepand de azi. Serviciile consulare si taxele percepute pentru prestarea acestora sunt prevazute in Ordonanta de Urgenta numarul 24/1992. Guvernul a modificat serviciile si taxele cuprinse in acest act normativ, prin OG 25/2013, publicata in Monitorul Oficial, partea I, numarul 537, din 26 august 2013.
Potrivit noului act normativ, au fost modificate atat serviciile pentru taxele consulare, cat si serviciile pentru care se aplicau aceste taxe. Noile dispozitii stabilesc tarifele pentru eliberarea documentelor de calatorie, si nu doar pentru eli-berarea pasapoartelor, cum era stabilit anterior. Mai precis, pentru eliberarea unui pasaport electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, se va aplica o taxa de 32 de lei. Vechiul act normativ cuprin-dea tarifele pentru eliberarea sau prelungirea valabilitatii mai multor tipuri de pasapoarte (pasaport oficial, pasaport in care sunt inscrise mai multe persoane), precum si pentru inscrierea ulterioara in pasaport a copiilor sub 14 ani, tarife care variau intre 3 si 28,5 lei. Taxele prevazute de OG 25/2013 constituie venituri la bugetul de stat.
Tot incepand de azi, eliberarea unei vize de tranzit si eli-berarea unei vize de scurta sedere in punctele de trecere a frontierei de stat vor fi echivalentul a 60 de euro. Taxele pentru aceste doua servicii pot fi platite ulterior indeplinirii lor. Prelungirea dreptului de sedere temporara va costa 120 de euro. Acordarea dreptului de sedere pe termen lung va costa 128 de lei. Toate taxele stabilite in moneda euro sau alte monede pot fi platite in lei, la cursul de schimb al BNR, stabilit la data efectuarii platii.
Taxa pentru acordarea cetateniei romane se majoreaza de la 187,5 la 191 lei. Pentru renuntarea la cetatenia romana, taxa ramane neschimbata, de 600 de lei. Tot la capitolul cetatenia romana, noul act normativ nu mai cuprinde serviciile de clarificare a cetateniei romane, restabilirea domiciliului unui cetatean roman in Romania si stabilirea domiciliului unui cetatean strain in Romania, pentru care se aplicau tarife intre 25 si 124,5 lei.
Supralegalizarea sigiliilor, sau apostilarea, va fi taxata cu 25 de lei, in loc de 22 de lei, cat era pana acum. Supralega-lizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un certificat de origine a marfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la importul sau exportul marfurilor va costa 47 de lei. Vechiul tarif era de 43,5 lei. Procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar va fi, incepand de azi, 22 de lei. Pentru eliberarea de adeverinte si alte servicii prestate de autoritatile competente, contribuabilii vor plati 22 de lei, fata de 19 lei. Serviciile de identificare a persoanelor pe teritoriul Romaniei se scumpesc de la 31,5 la 35 lei.
De azi se scumpesc pasapoartele
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...