Dupa modelul protestelor orga-nizate in mai multe orase din tara, militanti zalauani pentru protectia mediului organizeaza astazi la ora 17,00, pe platoul din fata Prefectu-rii, un protest impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, din judetul Alba. Initiatorii protestului si-au popularizat actiunea pe Facebook, lansand peste 3.000 de invitatii catre cetatenii orasului.
Unul din initiatorii protestului, Dan Bicazan, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca prin acest protest spera ca „parlamanetarii salajeni vor fi convinsi sa spuna “nu” proiectului de lege propus de catre Guvern care va permite companiei Rosia Montana Gold Corporation sa exploateze minereurile auro-arginti-fere de la Rosia Montana”. Potrivit lui Dan Bicazan, initiatorii protestului spera sa vina toti tinerii care se opun acestui „proiect mizerabil de exploatare”. „In grija noastra va ramane tara asta pana la urma, iar eu unul nu o vreau cu patru cratere in loc de munti si un baraj de steril in loc de aur”, a tinut sa spuna Bicazan. Initiativa zalauanilor de a incepe un protest vine dupa ce ti-neri si oameni de toate varstele au iesit in strada in mai multe orase. „Vom avea aceleasi mesaje pe care le-ati vazut la protestele din Bucuresti, Cluj sau alte orase ale tarii, pancartele fiind facute dupa machete puse la dispozitie pe adresa www.rosiamontana.org/diy-kit”, mai spune Dan Bicazan. Manifestantii vor avea pancarte pe care va scrie „Jos sclavia” sau „Rusine” si, probabil, vor scanda, ca si alti protestatari din tara, „Romania, nu esti colonie”, „Iesiti din casa, daca va pasa”, „Naiba sa va ia pe toti, ca ne-am saturat de hoti”, „Ape curate, nu cianurate”, „Jos tradatorii si vanzatorii”, „Jos Basescu”, „Jos Ponta”, „Nu faceti ketchup din Rosia Montana!”.
De cateva zile, in intreaga tara au inceput manifestatii de protest impotriva exploatarii la Rosia Montana.

Parlamentarii salajeni vin sa asculte opiniile oamenilor

Lucian Bode voteaza cu cetatenii
Deputatul PDL Lucian Bode este de parere ca pana cand intreg contractul privind exploatarea aurului de la Rosia Montana va fi desecretizat, niciun parlamentar responsabil nu se va putea pronunta. „Azi, inafara de membrii guvernului Ponta, nimeni nu stie cu certitudine ce contine acel contract. Ponta este un las, un duplicitar dovedit, una spune la Guvern si alta face in Parlament. Asa cum ne-au obisnuit guvernele socialiste de-a lungul timpului, si de aceasta data se ascund in spatele Parlamentului. Suntem in fata unui nou contract marca Nastase si Petrom. Personal, raman consecvent si sustin crearea de locuri de munca in industria mi-neritului, insa daca voi fi pus in situatia sa aleg intre prosperitate economica si cetateni, voi alege intotdeauna cetatenii. In acest moment nu cunosc prevederile din contract, care reglementeaza Protectia Mediului, respectiv Protectia Patrimoniului Cultural al zonei si elementele principale care-i vizeaza pe cetateni”, ne-a declarat ieri Lucian Bode. Deputatul PDL ne-a spus ieri ca va fi prezent la proteste dupa ora 18.00.

Senatorul Pop: „As alege viata oamenilor”
Senatorul salajean PSD Gheor-ghe Pop ne-a spus ieri ca proiectul de lege privind exploatarile de la Rosia Montana a ajuns in Parlament si ca pasul urmator va fi o dezba-tere publica. „La nivelul Senatului si al Camerei Deputatilor s-au infiintat doua comisii speciale, care au scopul de a asculta toate opiniile, pentru ca in final sa se ia o decizie transparenta si responsabila in ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana. La urma urmei, cat costa o viata de om? Eu zic ca nu poate fi estimata. Daca ar fi sa aleg acum, as alege viata oamenilor. Deocamdata intentionez sa vin pe platou intre protestatari sa le ascult parerile”, ne-a spus ieri Gheorghe Pop.

Capilnasiu crede ca nu se aduna 100 de oameni
Radu Capilnasiu considera ca acest protest trebuia anuntat si organizat in cadru legal. „Am mai avut proteste spontane si nu este nici o problema, dar as fi preferat sa vina sa anunte cu trei zile inainte si sa se faca totul organizat. Privesc cu scepticism ca se vor aduna peste 100 de oameni, ne-a spus ieri primarul Zalaului.

Jandarmii vor supraveghea manifestatia
Pentru siguranta protestatarilor si pentru a asigura masurile de ordine pe timpul manifestarilor, jandarmii zalauani vor fi prezenti pe platoul din fata Prefecturii, ne-a comunicat ieri purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Micle Isaia. „Nu am primit nicio instiintare referitor la acest protest. Am aflat de pe site-urile de socializare. Este un protest spontan si vom fi acolo. Noi speram sa nu fie probleme. Speram sa se manifeste pasnic si civilizat”, a adaugat Micle Isaia.

Se preconizeaza un dezastru ecologic
Problema porneste de la acidul cianhidric rezultat din procesul de exploatare. Acidul cianhidric este un lichid extrem de toxic, inflamabil, cu o solubilitate buna in apa. Datele estimate de specialiati si preluate de toata presa preconizeaza ca odata ce exploatarea va incepe, aproximativ 134 de kg de acid cianhidric se vor elibera zilnic in natura. La un calcul simplu, putem sa realizam ca, intr-un an de zile, aproape 50.000 de kilograme de acid toxic va fi eliberat in mediul inconjurator. Daca exploatarea continua timp de 14 ani, cum estimeaza specialistii, rezulta o cantitate de 700.000 de kilograme de acid cianhidric, iar Rosia Montana va deveni un fel de Cernobil, unde nicio vietate nu va mai putea supravietui. Si atunci, ne intrebam inca o data, daca merita poluarea unei zone pentru o suma de bani?

Guvernul vrea profit
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Executivul a renegociat contractul semnat de guvernarea PDL cu Rosia Montana Gold Corporation, compania canadiana care si-a manifestat interesul in exploatarile de la Rosia Montana, iar statului roman ii va reveni un procent de 25 la suta din tot ceea ce ar rezulta in urma exploatarii, daca proiectul de lege va trece de Parlament. Se estimeaza ca exploatarea ar putea incepe in anul 2016. Potrivit estimarilor, profitul companiei canadiene este de 7,9 miliarde de euro, iar sta-tului roman ii revin 1,8 miliarde de euro.

Istoria proiectului
In 1996, dupa ce la mina de stat din Rosia Montana au inceput restructurarile si disponibilizarile, o companie din Canada si-a manifestat interesul de a continua exploatarea miniera din zona. Dupa 3 ani, in 1999, Rosia Montana Gold Corporation a obtinut licenta de concesiune pentru exploatarea minereurilor de aur si argint din perimetrul Rosia Montana. Dupa mai multe etape de informare, de consultare a publicului si dupa mai multe studii pentru acest proiect, in 2007 incepe constructia noului cartier din Alba Iulia, Recea, pentru familiile din zona de dezvoltare a proiectului care au ales sa se mute la oras. In 2009, 125 de familii de rosieni se muta la Alba Iulia, in casa noua. Insa nu au plecat toti, ceea ce a ingreunat in timp demararea exploatarii miniere cu cianura. Au ramas oamenii care acolo au crescut si acolo au imbatranit, care si in ziua de astazi spun ca nu vor sa plece.

Cum se va face exploatarea cu cianura
Intentiile companiei canadiene sunt sa amenajeze patru cariere ce vor fi exploatate in doua etape: Cetate si Carnic, in primii 9 ani, apoi se vor deschide carierele Orlea si Jig si va continua exploatarea in cariera Cetate, exploatarile urmand sa dureze 5 ani. Exploatarea minereului din cariere se va face, dupa aprecierea specialistilor de la RMGC, in 14 ani. Pe masura ce exploatarea carierelor se apropie de zonele de locuit sau zonele protejate, pentru a reduce impactul vibratiilor si a zgomotului asupra acestora, se va reduce cantitatea de exploziv folosita pentru derocare. Minereul macinat este introdus in rezervoare inchise, impreuna cu o solutie de cianura de sodiu care reali-zeaza procesul de lesiere, adica dizolvarea aurului si argintului din minereu. Cianura de sodiu va fi neutralizata printr-un procedeu de oxidare. In urma procesului, concentratia de cianura se reduce la 5-7 miligrame pe litru, sub limita maxima impusa de legislatia din Romania si de cea din Uniunea Europeana. Dupa neutralizarea cianurii, sterilul de procesare va fi depozitat intr-un iaz de decantare, in spatele unui baraj construit din piatra. Iar specialistii ne asigura ca barajul este proiectat sa reziste la un cutremur de opt grade pe scara Richter.