A VII-a editie a evenimentului „Satul Salajean” a fost sarac din punct de vedere al participantilor. Comerciantii care au venit pe platoul de marmura din fata prefecturii cu produse traditionale au resimtit la vanzare lipsa publicului la acest eveniment. Nu au reusit sa vanda nici jumatate din cat si-au propus. Clientii, la randul lor, atatia cati au fost, s-au plans de preturile „cam piperate”.

S-a vandut bine muschiul taranesc, palinca, sampania si mierea
Produsele apicole au fost cele mai cumparate. Comer-ciantii de produse apicole de pe Valea Barcaului au venit cu mai multe soiuri de miere, combinata cu diferite arome. Directorul executiv al Fundatiei Agapis, Salaj, Alin Prunean, avea la stand miere de pe Valea Barcaului, cu cacao, scortisoara, cafea, anason, propolis, cu nuca, cu prune, etc. Preturile la stadul sau au fost intre 15 lei si 18 lei pentru un borcan de 280 de grame cu arome sau simpla.
Produsele traditionale expuse de Universal s-au vandut destul de bine, spunea vanza-toarea de la stand. Aceasta ne-a spus ca cele mai vandute produse au fost muschiul taranesc, pulpa taraneasca, ceafa si salamul ardelenesc.
Renumita palinca de Salaj s-a vandut destul de bine, dupa spusele unui comerciant. Tinand cont ca de la 1 septembrie acciza la palinca este mai mare, un reprezentant al Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala din Salaj ne-a spus ieri ca preturile s-au marit inca de sambata.
Sampania Silvania a avut succes. Vanzatoarea ne-a spus ca cea mai vanduta a fost sampania de colectie Bun Natur, demisec. La stand se puteau observa cateva sticle de diferite culori, imbracate in catifea, care atrageau clientii. Putini au cumparat, deoarece pretul uneia era de 50 de lei. In rest, preturile variau intre 28 de lei si 40 de lei.

Pita pacurarului – un deliciu rar
O atractie a targului a fost pita pacurarului adusa din Ci-zer, care are in spate o po-veste care, spune producatorul Florica Criste, dateaza din 1906. Pe vremuri, gospodinele satului mergeau la stana dupa lapte cu merindele pentru pacurar in desagi (pita de faina, clisa afumata, banza de oaie si capra, ceapa, carnati fript). Pe drum, jandarmii care supravegheau zona le luau desagii la control si confiscau carnatii, clisa si banza. Gospodinele au gasit solutia sa scape de jaful jandarmilor si s-au gandit sa puna in paine toate merindele amintite mai sus. Astfel, in aluatul de paine se pune ceapa taiata felii, sarata si batuta in dosul de canepa, clisa prajita, branza si carnati fript. Vanzatoarea de la stand ne-a spus ca atat sambata, cat si duminica a servit vizitatorii cu pita pacurarului. Am intrebat-o daca nu se gandesc sa o comercializeze pe scara larga si ne-a spus ca pe viitor se va incerca o cola-borare cu un producator de produse de panificatie pentru a o pune pe piata.

Ileana Gratiana Pop din Ciumarna a expus costume populare salajene
Pe platoul de marmura din fata prefecturii am intalnit si expozanti cu diferite costume populare din zona noastra. Printre ei am intalnit-o si pe Ileana Gratiana Pop, artista de muzica populara si mester popular din Ciumarna. La standul acesteia puteau fi admirate constume populare lucrate manual chiar de ea. Ne-a povestit ca tinerii din ziua de azi nu sunt prea interesati de constumele populare, din cauza ca nu se mai poarta in masura in care se purtau pe vremuri. Ioana Gratiana Pop vrea sa duca traditia mai departe si face costume populare si la comanda. Un costum popular pentru femei se ridica la pretul de 1.000 de lei, in functie de model.

Publicul zalauan nu s-a inghesuit sa participe
Evenimentul desfasurat anul acesta sub titlul „Dulce-i Satul Salajean” a scos din bugetul Consiliului Judetean aproximativ 10.000 de lei. Presedintele Cooperativei Agri-cole Melifera Carpatica, Seba-stian Hedea, ne-a spus ieri ca ei au contribuit la acest eve-niment prin aducerea Muzeului Agriculturii din Slobozia, a comerciantilor apicultori din Bucuresti, Valcea, Suceava, Cluj, Faget, Timisoara, Blaj, etc si din Salaj. De asemenea, a asigurat sonorizarea pentru spectacolul desfasurat pe scena amenajata in fata Prefecturii.
Mobilizarea publicului la eveniment a lasat de dorit. Sambata seara abia daca erau 100 de spectatori la spectacolul asigurat de ansamblurile salajene, iar ieri la pranz pe platoul de marmura nu erau mai multi de 30-40 de vizitatori la standuri. „Sunt lucruri frumoase de admirat aici, am venit numai sa ne uitam, cred ca o sa imi cumpar ceva, dar nu foarte multe”, spunea ieri un cetatean putin speriat de preturi.