S-a scurs mai bine de un an de la alegerile locale si consilierii locali ai municipiului Zalau nu s-au ingramadit sa isi prezinte rapoartele de activitate pentru anul 2012 si sa arate, astfel, alegatorilor, cat au muncit pentru ei. Asta in conditiile in care cuvantul „transparenta” a fost rostit de multi dintre ei in campania electorala de anul trecut. Punctul 4 din Legea 215/2001 precizeaza ca „fiecare consilier, precum si viceprimarii sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate care sa fie facut public prin grija secretarului”. De asemenea, in legea 393/2004, privind statutul alesilor locali se arata ca „incalcarea prevederilor legii 215/2001, a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvantului, eliminarea din sala de sedinta, excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate, retragerea indemnizatiei de sedinta pentru 1-2 sedinte”.

Totusi, in spiritul transparentei, cinci dintre cei 21 de alesi locali si-au publicat pe site-ul Primariei rapoartele de activitate pentru perioada iunie – decembrie 2012. In locul unor rezolvari cu privire la problemele reale, consilierii locali ne asigura la indigo ca au participat la sedintele de Consiliu Local, au avut numeroase luari de cuvant in cadrul sedintelor, au participat la evenimente publice la care au fost invitati sau au organizat intalniri cu cetatenii in diverse locatii din cartiere.
Consilierul PNL Rodica Muresan si-a trecut in raportul de activitate „o serie de activitati ce au avut ca singur scop corecta reprezentare a intereselor cetatenilor din municipiul Zalau care ne-au acordat mandatul in forul reprezentativ al municipiului, astfel cum am promis in campania pentru alegerile locale care au avut loc in luna iunie a anului 2012”. A mai trecut in raport „numeroase luari de cuvant, propuneri de imbunatatire, amendamente sau propuneri de indreptare a unor materiale prezentate in comisii, fie ca e vorba de materiale initiate de catre Primaria municipiului Zalau, ori de catre alti colegi consilieri locali”. Vag, foarte vag si ambiguu. Cat despre propunerile „marete” pentru anul in curs, Rodica Muresan precizeaza in raport: „Pentru anul 2013 imi propun continuarea in aceiasi parametrii ai activitatilor de consilier local municipal, enuntati in cuprinsul prezentului Raport de activitate, fie ca va fi vorba de abordarea unor probleme de gestiune curenta a treburilor comunitatii si cetatenilor, fie ca va fi vorba de gestionarea unor probleme importante, de buget, patrimoniu, comunicare publica institutionala, in asa fel incat permanent sa pot da masura unui mandat legal, corect si onest exercitat”. Raportul cam „ocoleste meandrele concretului”, sa-l citam pe clasicul Ion Iliescu.
Teodor Balajel, din grupul consilierilor PSD, „se lauda” in raportul de activitate cu participari la sedintele de Consiliu Local, dar si la sedintele de comisie (in cadrul comisiei de orga-nizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, fond funciar, servicii publice, protectia mediului si administrarea domeniului public si privat al municipiului Zalau). De asemenea, Teodor Balajel mai precizeaza negru pe alb ca „in calitate de consilier local am participat la diverse evenimente si manifestatii organizate in municipiu, actiuni culturale comemorative de interes local si judetean”. Totusi, Balajel a asitat si a ajutat, la cerere, cetatenii in special pe probleme legate de legislatia muncii, dupa cum se arata in raportul sau de activitate.
Si din raportul de activitate al consilierului local Mariana Crisan (PNL) aflam ca „incepand din iunie 2012 am participat la toate sedintele de Consiliu Local precum si in sedintele de comisie, promovand impreuna cu colegii mei o administratie locala bazata pe respectarea legii si a interesului public” (?!). Tot din raportul pe care l-a publicat aflam ca „cele mai importante tematici dezbatute in cadrul sedintelor de consiliu au fost: bugetul municipiului, care necesita urmarire permanenta, asi-gurarea utilitatilor publice, stabilirea taxelor si impozitelor locale, fiind o tema importanta pentru cetateni, problematica investitiilor directe, care creeaza locuri de munca, problema gospodaririi orasului transportul in comun, problemele sociale”. Pacat ca nu am aflat cum s-au concretizat aceste „dezbateri”. Nu mai mentionam ca si Mariana Crisan „a participat la diverse evenimente si manifestatii organizate in municipiu, actiuni culturale si comemorative de interes local si judetean”. Si noi am parti-cipat, si nu suntem indemnizati pentru asta.
Consilierul Maria Ticala (PNL) „se lauda”, de asemenea, cu „principalele activitati desfasurate in calitate de consilier municipal: „am participat la toate sedintele ordinare si extraordi-nare ale Consiliului Local. Atat in sedintele din Comisie, cat si in sedintele din Consiliu, am incercat sa-mi formulez opiniile fata de continutul proiectelor, prin prisma necesitatii si utilitatii acestora in domeniul administrativ”. O alta reusita pe care a bifat-o Maria Ticala este participarea la toate dezbaterile privind problemele cetatenilor si rezolvarea, „pe cat posibil”, a unora dintre ele. Deci, vorba medicului, „am facut tot ceea ce era omeneste posibil, dar…”
Rodica Pop Seling (PNL) pune aceleasi realizari pe hartie: „am participat la toate sedintele de Consiliu Local, precum si la sedintele de comisie in cadrul Comisiei pentru sanatate, cultura, invatamant, munca, protectie sociala si sport, avand functia de secretar”. Rodica Pop Seling a fost desemnata sa reprezinte Consiliul Local si in alte institutii de interes local, respectiv: membru in Consiliul de Administratie a Scolii generale „Corneliu Coposu” Zalau si a Gradinitei „Dumbrava Minunata”, unde „a analizat” problemele care efectuau buna desfasurare a procesului de invatamant, analizand impreuna cu cadrele didactice planul de scolarizare si propunerile pentru dezvoltarea institutiei de invatamant scolar si prescolar. Suntem linistiti asadar ca problemele sunt analizate. Rezolvam ceva in mandatul viitor.

Cine nu spune nimic, nu inseamna ca nu a si facut ceva, doar ca nu stim noi ce
Activitatile celorlalti consilieri raman, deocamdata, o enigma pentru oricare dintre electorii interesati sa consulte o eventuala lista a realizarilor inregistrate de acestia. Nu stim ce au facut in 2012: Gabriel Margin (PDL), Monica Bagarean (PNL), Cristian Muresan (PSD), Miklos Bogdan Zsolt (UDMR), Claudiu Barsan (PDL), Daniela Cota (PSD), Georgiana Crisan (PP – DD), Vasile Daraban (PDL), Bogdan Dragos (PNL), Daniel Rusu (PNL), Ioan Lupa (PP – DD), Haller Otto (PP – DD), Eugen Pop (PNL), Valentin Hosu (PNL), Fazakas Nicolae (UDMR) si Lakatos Alexandru (UDMR).
Dupa cum arata rapoartele prezentate, daca primul consilier care si-a depus raportul facea un xerox, aveau toti 21 activitate. Constatari fara rezolvari.