Satul Banisor aniverseaza maine 800 de ani de la prima atestare documentara. Incepand cu ora 15.30, Biblioteca Judeteana Salaj si Primaria si Biblioteca Publica Banisor vor prezenta filmul „Rea-litatea banisoreana la 800 de ani de exis-tenta”. Va avea loc totodata lansarea cartii Zori intunecate, de Artemiu Vanca, fiu al satului. „Cu noul sau roman, Zori intunecate, Artemiu Vanca ne face surpriza abordarii unor teme isorice, de la inceputul secolului al XIII-lea, in momentul intemeierii unor asezari rurale in Transilvania, asa cum este si satul natal al autorului, Banisor…actiunea bazandu-se pe documente vechi si pe o traditie de ora-litate. Salut, cu deplina convingere, aparitia acestui roman istoric autentic, pe care-l recomand cu toata increderea cititorilor”, spune Ion C. Stefan, directorul editurii Arefeana din Bucuresti. Proiectia filmului si lansarea cartii vor avea loc in cladirea After School de langa biblioteca din Banisor. Preotul Ioan Coste, de la biserica Sfantul Stefan din Zalau, va fi prezent si el joi la Banisor, pentru ca a fost preot aici inainte sa vina in Zalau.
Comuna Banisor este situata in depresiunea Simleului si este alcatuita din trei localitati :Ban, Pecei si Banisor. Banisorul si Banul sunt atestate documentar din 1213, sub denumirea de villa Ban si respectiv villa Bani. Pecei este mentionat un an mai tarziu sub denumirea de villa Pechely.
Banisorul aniverseaza maine 800 de ani de atestare documentara
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...